In Blog, Techniek

Gisteravond zat ik weer heerlijk rond te “zappen” op YouTube. Heb je net een video bekeken van Casey Neistat, geeft YouTube alweer tientallen nieuwe suggesties die ik ook interessant vind. Zo ben je dan alweer snel een paar uur en warme koppen chocomel verder. Aangezien er 300 uur aan content per minuut op YouTube wordt gezet, kun je zo aardig wat koude winteravonden vullen.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar ik zie toch liever kwaliteit dan kwantiteit. Het grootste deel van die 300 uur dat op YouTube wordt gezet is niet om aan te zien en horen. Vandaar hier wat tips voor onze content creator en influencers.

Algemeen

Houd het kort, als ik door mijn subscriptions scroll en ik zie een video staan van 23 minuten, moet het toch echt een heel interessante video zijn wil ik die helemaal kijken of überhaupt aanklikken. Mijn voorkeur gaat uit naar video’s van 10 minuten of korter. Houd het dus kort en krachtig. Editen is schrappen!

Houd dus ook de intro’s kort; ‘ik wil content zien en niet je fancy, zelfgemaakte, lange animatie-intro’s en daarna nog een introductie van je video van een aantal minuten.

Bereid je video voor. Weet wat je gaat vertellen en wat het doel is. Maak bijvoorbeeld een kort scriptje of zelfs een storyboard voordat je lukraak gaat filmen. Dit voorkomt een lange, onsamenhangende video en scheelt je heel veel tijd in de montage.

Audio

Audio is belangrijker dan beeld. Ik kijk liever naar een video waarvan het beeld slecht is dan een video waarvan de audio slecht is. ‘Als ik het niet kan verstaan omdat de audio niet verstaanbaar of overstemd is, zap ik weg. Aangezien je met bijna elke mobiele telefoon en DSLR al een goede video kunt produceren, kun je beter eerst in audioapparatuur investeren.

Niet alleen de audiokwaliteit, maar ook de balans is van belang. Vaak hoor of zie je een YouTuber zijn content introduceren (die al vaak te lang is) en knallen ze daarna keihard de muziek aan onder de rest van de montage.

Houd dit in balans, Kijk niet alleen naar je audiometers in je NLE (montage programma), maar luister ook of het gebalanceerd klinkt. Doe dit ook bij talking heads (als je iemand hoort of ziet praten). Fade je muziek uit of zet deze heel zacht, zodat de persoon nog goed verstaanbaar is.

Camerawerk

Van veel video’s wordt ik bijna zeeziek. De beelden zijn vaak veel te shaky en uit de hand gedraaid. Gebruik daarom zo vaak mogelijk een statief of zorg dat je een goede lens hebt met een image stabilizer. Ook inzoomen ziet er heel amateuristisch uit. Als je een object in de verte uit wilt lichten, loop er dan naartoe en maak een nieuw shot.

Pannen en tilten is wel een mooie techniek, maar pan/tilt op een goed tempo; of heel snel (dat het een soort versnelling lijkt) of heel langzaam, zodat je alles scherp blijft zien. Alles ertussenin is niet prettig om naar te kijken.

Montage

Als je muziek gebruikt, probeer dan zoveel mogelijk in het ritme van de muziek te monteren. Dus als je bijvoorbeeld rustige muziek gebruikt, laat de shots dan wat langer staan. Bij snelle muziek mag je dus wat sneller van shot wisselen. Als je muziek verandert van rustig naar snel, laat dit ook in de montage zien.

Om in een montage een betere flow te creëren, kun je gebruik maken van een L- of J-cut. Dat wil zeggen dat je de audio van het eerste fragment nog door laat lopen onder het andere fragment of andersom.

Conclusie

Dit zijn allemaal hulpmiddelen en zijn geen regels waar je je per se aan moet houden. Het allerbelangrijkste is dat je content maakt die jij wilt maken en waar je plezier in hebt. Dat voelt en ziet de kijker!

Recente blogs

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken