In Blog

Tijdens mijn inspiratieweek, waarover binnenkort een blog online gaat, bezocht ik naast Computer Grrrls en een Tedx Talk, ook het befaamde playground festival. Op dit festival vind je innovatie op het gebied van VFX, animatie, geluids- en grafisch ontwerp en game development. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke highlights van dit festival met je.

Playground festival

Het Playground Festival, oftewel Playgrounds The Art Department Eindhoven, is een tweedaags event dat dit jaar voor de derde keer plaatsvond. Het event stond bol van inspiratiesessies rondom ‘design en concept art for film, animation and games’. Benieuwd wat ik daar heb bezocht?

DNEG

Een paar weken geleden heb ik de trailer gekeken van The Dark Crystal: Age of Resistance op Netflix, waaraan het bedrijf DNEG heeft meegewerkt. Aangezien ik ben opgegroeid met de gelijknamige film in de jaren 80 (met David Bowie) geregisseerd door Jim Henson (ook wel bekend van de Muppets) was ik meteen geïnteresseerd om de spreker bij DNEG te checken. Na zijn presentatie ben ik helemaal enthousiast geraakt en dan ook helemaal hooked aan de serie!

Het bijzondere van de serie is dat de wereld en de puppets allemaal echt zijn, dus ze zijn niet 3D geanimeerd wat tegenwoordig heel vaak en steeds meer gebeurt. In plaats daarvan zijn de makers trouw gebleven aan de originele film.

Karakters The Dark Crystal

Een filmpubliek van nu is anders dan dat van 30 jaar geleden. Ze zijn gewend aan meer spektakel en aan prachtige beelden. Daarom hebben de makers de hulp ingeroepen van DNEG. DNEG is een bedrijf dat gespecialiseerd is in VFX (visual effects) en heeft hiermee al een aantal Oscars gewonnen. Zij hebben voor The Dark Crystal: Age of Resistance aan 50 karakters gewerkt en hebben aan 4200 shots visual effect toegevoegd. Denk hierbij aan wijde shots van dorpjes, puppeteers wegpoetsen die in beeld staan of vliegende karakters creëren.

Foto van The Dark Crystal op Playground Festival
Foto van The Dark Crystal op Playground Festival
Foto van The Dark Crystal op Playground Festival

Ook hebben ze grote karakters gemaakt met 3D-software en ze zo echt mogelijk laten bewegen. Dit konden de puppeteers (die soms met zeven man één groot monster bestuurden) vervolgens bestuderen en daarna zo goed mogelijk naspelen, zodat het grote wezen ook realistisch bewoog.

Honorable Mentions

Naast DNEG heb ik nog een tiental sprekers gezien en wil er een paar heel kort uitlichten.

Julius Horsthuis

Julius maakt fractal animaties en heeft bijvoorbeeld een film gemaakt die afgespeeld werd (op het Coachella festival) in een dome, zodat je helemaal ingedompeld werd in beeld.

Dome Julius Horsthuis

Fractal animaties

Het is lastig uit te leggen, maar fractal animaties zijn eigenlijk wiskundige berekeningen die omgetoverd worden door software in visuele beelden. De gemiddelde film die hij maakt is kleiner dan 1 kilobyte, aldus Julius.

Laika

Dit bedrijf is heel erg goed in het combineren van technologie met handgemaakte animaties. Ik ken ze van de film Kubo and the Two Strings, een aanrader overigens! Maar ze hebben onlangs gewerkt aan de Missing Link.

Van elke set die ze voor deze productie gemaakt hebben, zo vertelde Nelson Lowry, hebben ze één of meerdere duplicaten gemaakt. Soms in verschillende maten, soms om meerdere scènes tegelijk te kunnen draaien en soms voor back-up. Heel indrukwekkend om te zien aangezien het allemaal met de hand is gemaakt.

Set Laika
Set Laika
Set Laika

Mijn favoriete evenement

Het Playground festival is en blijft mijn favoriet om inspiratie op te doen. Ik heb hier veel vette dingen gezien en adviezen meegekregen, maar bovenal is mijn inspiratie weer helemaal op topniveau!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ERP is rekenen met de rekenmachineVerbouwing SX