In Blog

Een persoonlijk bericht van Jeroen Veldkamp over de noodgedwongen transformatie van Veldkamp Produkties door de corona crisis. 

Hoogste piek

Wat waren we lekker op dreef met Veldkamp Produkties. De laatste jaren zelfs internationaal toonaangevend wat begin dit jaar werd bekroond met een bronzen én gouden ‘World Medal’ op het New York Festivals World’s Best TV & Film 2020. Vanaf 2018 werkten we succesvol vanuit een nieuwe positionering als proactief videopartner van (middel)grote organisaties voor nagenoeg alle videocontent. Niet alleen in het produceren van film- en videoproducties, maar ook in positionering en profilering van organisaties en strategie en concept voor video marketing campagnes. Met een doorgewinterd team dat al jaren met elkaar kon lezen en schrijven. Een team dat inmiddels met en voor steeds meer vaste opdrachtgevers indrukwekkende en doeltreffende videoproducties en -campagnes verzorgden. Alle kennis die we met elkaar op deden bleef gewaarborgd binnen het team en samen met de opdrachtgevers maakten we elkaar sterker. Dit resulteerde begin februari van dit jaar zelfs in uitmuntende beoordelingen van een onderzoek onder opdrachtgevers op onze missie (8,2), kernwaarden (gemiddeld 8,4) en Net Promotor Score (8,6).

Kernwaarden

Wat hadden we zin in het voorjaar en de zomer van nota bene ons jubileumjaar 2020. Om de groei van de afgelopen jaren door te zetten en ons nog sterker als dé specialist van opdrachtfilms te positioneren. Om in september aanstaande ons 25-jarig jubileum op bijzondere wijze te gaan vieren. We keken er als team echt naar uit en waren al bezig met uitzonderlijke plannen…

Te diep dal

Natuurlijk waren er door de jaren heen tegenslagen en hebben we – door zowel interne als externe factoren – moeilijke periodes gekend. Toch bleken we iedere keer flexibel en konden we ons aanpassen aan veranderende omstandigheden. Totdat begin maart ook wij werden geraakt door de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. Alle projecten waarvoor de opnamen nog gepland stonden werden per direct on-hold gezet. De omzet in maart maakte een duikvlucht naar minder dan 60%. Projecten bleven vervolgens on-hold en nieuwe opdrachten bleven uit. In april viel de omzet als een blok verder naar beneden naar minder dan 10%. In mei en juni leefde de omzet iets op maar bleef steken op zo’n 40%. Voor juli en augustus zien we geen verbeteringen. Om vervolgens normaal gesproken in september t/m december een eindsprint te maken.

Economische krimp

Echter, alle voorspellingen gaan uit van een forse economische krimp. We merken nu al dat projecten die on-hold staan geannuleerd worden en aanvragen worden uitgesteld. Uit contacten met opdrachtgevers blijkt dat zij de komende periode niet gaan investeren in nieuwe films en campagnes. Op basis hiervan zien we nu al dat we – als we op deze wijze blijven doorgaan – het negatieve resultaat van de afgelopen maanden en de uitgestelde betalingen (belastingen en huur) onmogelijk goed kunnen maken in de 2e helft van 2020 en in de jaren daarna.

Maar… er is toch steun van de overheid? Jazeker en daar hebben we ook gebruik van moeten maken. Dat zou voldoende zijn om een tijdelijke omzetdip van drie maanden op te vangen. Helaas was het in ons geval geen dip maar een rem in maart, nagenoeg een stop in april en een minimale opleving in mei en juni. Nu de opleving van de economie en daarmee de investeringen in lange-termijn-marketing en communicatie stagneert, zouden we nog maanden moeten teren op financiële steun van de overheid. De schulden zouden blijven oplopen.

Transformatie

Transformatie

Doordat er geen zicht is op significant herstel, ben ik genoodzaakt te moeten ingrijpen. Zo voorkom ik dat we als team gezamenlijk alsnog strijdend ten onder gaan en hierbij alles verliezen dat is opgebouwd. Noodgedwongen heb ik moeten besluiten Veldkamp Produkties te transformeren. Het huidige organisatiemodel met een eigen vast team, hoogwaardige AV-faciliteiten, software, bedrijfsauto’s en een toonaangevend kantoor op StrijpS is nu en in de nabije toekomst niet houdbaar. Om op termijn een faillissement te voorkomen en medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers en samenwerkers niet onverwacht te duperen, transformeer ik Veldkamp Produkties naar een kleine adviesorganisatie. Mijn 25 jaar ervaring als ondernemer, strateeg, marketing- en communicatie specialist, bedenker en maker van film- en videoproducties zet ik om naar een advies- en bemiddelingsbureau op het gebied van positionering, profilering, strategie, concepting en storytelling. Voor organisaties met een uitdagende communicatieboodschap en organisaties in transitie ga ik strategieën bedenken en omzetten in indrukwekkende en doeltreffende verhalen.

Team

Afscheid van een dream-team

Met pijn in m’n hart betekent dit dat ik de komende maanden gefaseerd afscheid ga nemen van mijn eigen team en de individuele teamleden. Allemaal professionals waarmee ik de afgelopen jaren toonaangevende en succesvolle film- en videoproducties mocht maken. Een dream-team! Dank Edwin, Hans, Kate, Marianne, Reza en Monne voor jullie onvoorwaardelijke steun, betrokkenheid en professionaliteit. Ook dank voor jullie loyaliteit, flexibiliteit en vertrouwen in deze zeer moeilijke beslissing en de manier waarop we hier invulling aan hebben kunnen geven. Dit is voor mij enorm veelzeggend en symbolisch voor de manier waarop we altijd met elkaar gewerkt hebben en elkaar waarderen.

Afscheid

Vanaf nu werken we als team de komende maanden nog samen om ten opzichte van elkaar, onze opdrachtgevers, leveranciers en samenwerkers onze verantwoordelijkheid te blijven nemen in de belofte die we hebben gedaan; de productie van indrukwekkende en doeltreffende video-content. Zonder concessies. Ieder zal daarna, vanaf september tot uiterlijk 1 november 2020, individueel zijn of haar eigen weg gaan. De komende tijd helpen we elkaar om die nieuwe weg te vinden, want we gunnen elkaar ook de beste werkplek na Veldkamp Produkties. Dat doen we ook graag samen met opdrachtgevers, leveranciers of andere samenwerkers en relaties. Ondanks de onzekere toekomst heb ik er vertrouwen in dat alle teamleden individueel en Veldkamp Produkties als organisatie zo goed mogelijk uit deze fase komen.

Jeroen Veldkamp
Veldkamp Produkties

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts
Showing 22 comments
 • Claudia Neumann
  Beantwoorden

  Hele moeilijke maar moedige beslissing Jeroen! Ik weet hoeveel Veldkamp Produkties betekent voor jou. Wens jou alles succes in de toekomst en ook sterkte voor deze periode.

 • Jasper van Zon
  Beantwoorden

  Heftig Jeroen, zeer spijtig dit te horen. Ik denk nog vaak terug aan de avonturen die we beleefd hebben tijdens het filmen en editen voor de Alcoa Impact Awards… wat een top-tijd was dat… en dan nu dit… wat een contrast. Ik wens jou en je team veel succes, sterkte en wijsheid toe in de komende maanden……..

 • Jan Post
  Beantwoorden

  Beste Jeroen ,
  Wat een drama ! Maar de wijze waarop jij en je team omgaan met deze “ onmogelijk te voorkomen situatie , laat zien dat jullie er als professional hoe dan ook uitkomen en individueel en zo mogelijk ( gedeeltelijk ) weer samen nieuwe uitdagingen zullen vinden om waarde toe te voegen en daarmee inkomen te verwerven .
  Knap hoe jullie een prachtig bedrijf hebben opgebouwd en knap hoe jullie nu karakter tonen en moeten en gáán resetten !
  Groeten en veel sterkte en succes !
  Jan Post

 • Dick Nolte
  Beantwoorden

  F*uck ! wat een dramatische situatie.. Helaas moet je dit soort maatregelen nu eenmaal nemen.
  Ik heb veel respect voor de manier je dit aanpakt en communiceert.
  voor jou en je dreamteam veel sterkte in deze moeilijk tijden.
  ik heb ooit eens gehoord : “in de diepste dalen is het gras het groenst…”

 • dionne
  Beantwoorden

  Jeetje Jeroen, klote corrona! Zo’n prachtig bedrijf! Heel veel sterkte met deze moeilijke tijd en heel veel succes met de doorstart! Liefs Dionne

 • Thibault van der Laan
  Beantwoorden

  Succes komende periode Jeroen! Wij kijken altijd op naar de producties die jullie als bureau maakte. Ik gun je het beste!

  • Nens
   Beantwoorden

   Beste Jeroen,
   Ik weet nog dat ik bij een klant in Helmond was voor een pitch, het gesprek voor mij was nog bezig. Toen de deur open ging stapte jij naar buiten. De Jeroen Veldkamp waar ik altijd diep respect voor heb gehad. Jij was dus ‘onze’ concurrent in deze potentiële opdracht. We zagen elkaar vluchtig en daarna was het mijn beurt om te pitchen. Mijn presentatie hield ik kort daar ik geen feeling had met de dienstverlening van het bedrijf en voelde een soort spontane verplichting opkomen en zei, ik zag Veldkamp net voor mij naar buiten komen, als ik u was zou ik voor hem kiezen, hij is de beste keuze in het maken van commercials (wij van FidesVideo) zaten meer op human interest. Met opgeheven hoofd ben ik naar buiten gelopen zonder aarzeling of spijt van mijn impulsieve actie. Jij kreeg de opdracht en zo moest het zijn. Dennis Stafleu en ikzelf vierde in 2018 ons 10 jarig jubileum. Tijdens dit jubileum jaar maakte wij de balans op en moesten wij concluderen dat na 10 prachtige jaren er voor ons weinig groei meer inzat. Het duurde nog ruim een jaar omnalle activiteiten te stoppen en in december 2020 was Fides Video helemaal uit de lucht. Lieve Jeroen, wij waren slechts een kleine speler maar met grote waardering en bewondering voor wat jij hebt neergezet. Ik had graag eens met je samengewerkt maar je weet maar nooit. Wat ik inmiddels wel weet , ieder einde is altijd een nieuw begin! Liefs Nens voormalig eigenaar Fides Videoproducties.

 • Rob Steinweg
  Beantwoorden

  Jeroen, Marianne, Kate, Edwin en Hans (en de anderen die ik niet ken maar ook graag meeneem), wat ongelooflijk jammer voor heel veel van jullie opdrachtgevers. Beleving, dat was en is ’t centrale woord als ik aan jullie denk. Was al bij onze spectaculaire opnames van een gesimuleerd auto tegen boom met politie, brandweer en ambu in 2009 t/m jullie kostenloze bijdrage aan prachtige COVID-19 film bij Medsim eind mart (een record van script schrijven t/m oplevering!) en de opdrachtfilm vorige maand van een net bevallen COVID-19 patient die in thuisisolatie moet. En we waren in gesprek voor een volgende film in september. Wat ontzettend jammer. Jullie allen heel veel succes en sterkte en vooral ook dank voor de vele intense en enorm creatieve belevingen die wij allen mochten ondergaan. Rob Steinweg, Medsim

 • Annetje Tielemans
  Beantwoorden

  Beste Jeroen en dreamteam,

  Wat een spijtig maar moedig besluit heb je/hebben jullie genomen. Je lost het op zoals ik je ken. Gedreven en pal voor je mensen staan. Ik wens jullie alle succes om hier goed uit te komen. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat de leden van het dreamteam en ook jij weer op z’n pootjes terecht komen. Het getuigt van respect naar je omgeving om deze beslissing op deze manier te nemen.

 • Antonie de Rooij
  Beantwoorden

  Moedig Jeroen…. als de ene deur dicht gaat, gaat er een andere open…. een crisis biedt ook nieuwe kansen. Maar heftig om zo in te moeten grijpen voor jou en je team. Jouw aanstekelijk optimisme zorgt ervoor dat het goed komt.
  Nunc out Nunquam, Antonie

 • Anneke Veldkamp
  Beantwoorden

  Lieve Jeroen en dream team Geen woorden !, Dit raakt mij heel diep
  Zo trots als ik altijd was en nog ben.op Veldkamp product. waar ook ik een hele tijd deel van was. Zo trots op de mooie producties. Die jullie maakten..
  Zo trots op de vele successen die ik mocht vieren met jullie
  Ook nu trots en respect voor Jeroen om de moed en het inzicht te hebben
  dat ingrijpende veranderingen noodzakelijk zin.
  Ik wens jullie van harte dat jullie steun vinden bij elkaar en vertrouwen hebben in nieuwe kansen die er ongetwijfeld komen.. Eerst ruimte maken om iets nieuws te kunnen laten ontstaan.
  Heel veel sterkte en wijsheid allemaal.
  Denk aan jullie!,
  Anneke Veldkamp

 • Rick van Dorssen
  Beantwoorden

  Hi Jeroen,

  Alhoewel de boodschap triest is heb je ook dit weer geweldig gecommuniceerd en uitgedragen! De wereld is door Corona flink veranderd maar ik weet zeker dat je sterker uit de strijd zal komen. Ik bewonder je werk en je team enorm! Allen veel succes

 • Pieter Huijsmans
  Beantwoorden

  Hi Jeroen en Team,
  Wat een top vent ben jij Jeroen en wat een fijn en enthousiast team heb je daar. Altijd heel fijn samengewerkt met jullie. Creatieve en gave ideeën genoeg. Ook in de toekomst dat weet ik zeker. Daarom geloof ik in de kracht die je uitstraalt bij het nemen van zo’n beslissing en bovenstaande note. Respect! Ik wens jullie succes en tot heel snel, zeker weten. Groeten Pieter Huijsmans

 • Mark Hoevenaars
  Beantwoorden

  Aan Jeroen, Marianne, Kate, Edwin, Hans en collega’s,
  Doodzonde dat zo’n mooie club uit elkaar valt. Dank voor alle hulp en producties die jullie voor ons gemaakt hebben. Dank voor de bronzen prijs in the New York Film Festivals. Dank voor alle strijd en avontuur dat we hebben meegemaakt. Ik ga jullie missen. Maar eerst maken we nog een mooie productie af!
  Sterkte en veel succes toegewenst. Groeten Mark

  • Yolanda Eijgenstein
   Beantwoorden

   Ha lieve Jeroen,
   Wow, wat een heftig besluit. Je ooit kind, het mooie bedrijf Veldkamp Producties, nu al jong volwassen niet verder zien doorgroeien tot volle wasdom. Dat doet pijn en kost even flink rouwen. Verlies op alle fronten. En na de rouw, zie je ook weer lichtpuntjes. Mogelijkheden, kansen, inzichten hoe het ook kan, nieuwe vormen van communicatie, beeld en geluid en innovaties.
   Dat zit wel goed bij jou.
   Let’s move and reach for what we want in life, Yolanda Eijgenstein

  • Yolanda Eijgenstein
   Beantwoorden

   Wow, heftig besluit. Je eigen kind, Veldkamp Producties, nu al jong volwassen, niet tot volle wasdom kunnen laten groeien. Pijnlijk op alle fronten. Dat wordt flink rouwen. En na de rouw, zie je ook weer lichtpuntjes. Mogelijkheden, kansen, inzichten hoe het ook kan, nieuwe vormen van communicatie, beeld en geluid en innovaties.
   Dat zit wel goed bij jou.
   Let’s move and reach for what we want in life, Yolanda Eijgenstein

 • Harold Timmer
  Beantwoorden

  Zeer kompleet verhaal met helaas een trieste uitkomst. Ik wens jullie allemaal veel succes en sterkte naar de toekomst!

 • Sophie Schapendonk
  Beantwoorden

  Jeeej toppers van Veldkamp! Wat een bericht, zo’n moeilijke beslissing die je hebt moeten maken Jeroen. Jullie zijn als team super sterk, maar individueel ook. Jullie komen er wel! En we gaan elkaar ook zeker in de toekomst blijven tegenkomen. Sterkte en veel succes!

 • Richard Roth
  Beantwoorden

  Moedig besluit maar droevig dat je hem hebt moeten nemen Jeroen. Geen twijfel dat er weer betere tijden voor jullie komen als je hierdoor heen bent, maar voor nu heel veel sterkte!
  Warme groet, Richard Roth

 • Gerton Knipping
  Beantwoorden

  Sterkte mannen & vrouwen van Veldkamp!
  Respect.

 • Renger Koning
  Beantwoorden

  Wat een pittige situatie Jeroen! Respect voor hoe je wilt gaan transformeren. Heel veel succes!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

JesseThe Objects