In Blog

Nog niet eens zo gek lang geleden werd je uitgelachen, zodra je je telefoon staand hield om een filmpje te maken. Je kreeg dan steevast te horen: ‘Horizontaal houden dwaas! dat weet toch iedereen?’ Nu is verticaal de nieuwe standaard, tenminste als we Facebook, Instagram en TikTok mogen geloven. Wat heeft dit voor consequenties voor het laten maken van een professionele video?

Een paar jaar geleden zag je mensen regelmatig de telefoon draaien, zelfs horizontaal typen was een tijdje gemeengoed. Logisch, iedereen keek video via een horizontaal televisie- of computerscherm. Deze twee toestellen bepaalden lange tijd onze manier van videokijken. Een hilarisch filmpje uit die tijd is ‘Say No to Vertical Video’. Mensen die verticaal filmen worden zelfs gelabeld met het Vertical Video Syndrome en een briljante grap wordt uitgehaald met George Lucas en Star Wars. Echt even kijken. Een online klassieker:

Vertical video voor social

Echter, met de komst van social media is er veel veranderd. Zo plaats je op Facebook (verhalen) en Instagram (stories) je video verticaal. Ook de doorontwikkelingen van mobiele telefoons heeft ertoe geleid dat we onze telefoon tegenwoordig standaard verticaal houden. Met bellen, typen, appen en het gebruik van social media. Hierdoor wint vertical video terrein. Toch, aan de andere kant kijken we Netflix via onze telefoons weer veelal horizontaal. We kunnen wel concluderen dat we video op zoveel verschillende schermen en dus formaten tot ons nemen. Wat is dan wijsheid rondom het opnemen van je bedrijfsfilm of commercial?

Horizontaal filmen

Wij nemen al onze video’s horizontaal op. Waarom? Omdat je dan zeker bent van de beste kwaliteit op horizontale beeldschermen, zoals computer- en presentatieschermen en tv-screens. Maar denk ook aan het gebruik van video op je website. Het is namelijk mogelijk om een horizontale video te kadreren naar een vertical video. Onder kadreren verstaan wij het veranderen van de kaders.

Echter, zodra we een video verticaal opnemen kunnen we er nooit een mooie horizontale video van maken, je mist dan links en rechts beeld. Dit is de reden waarom nagenoeg al onze klanten kiezen voor een horizontaal videoformaat. Op die manier zijn zij gegarandeerd van topkwaliteit op full screen. Waar we wel een duidelijke trend zien is dat we steeds vaker de video omzetten naar een verticale versie voor een optimale inzet op social media.

Ik vraag me regelmatig af: ‘Wanneer wordt – net als de website – ook videomateriaal ‘responsive’?’ Kortom, wanneer is de tijd daar dat video zichzelf automatisch aanpast aan het toestel waarop we videocontent bekijken? Ik zag laatst een nieuw streaming dienst voorbij komen: ‘Quibi’.

ASWA

Deze dienst is alleen voor telefoon en je kunt hier zowel horizontaal als verticaal video’s bekijken, zoals beloofd in een optimale kwaliteit. Ook Samsung heeft dit jaar een nieuwe TV gelanceerd die meedraait met je content.

Is responsive video over een paar jaar het nieuwe normaal? Geen idee, voor nu kan ik je zeggen dat zowel horizontal als vertical video nog helemaal van deze tijd is.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

FennaJesse