In Blog

Het was de vijfde week van mijn stage bij Veldkamp Produkties, toen ik mee mocht naar mijn allereerste draaidag. In de weken vooraf had ik al op veel aspecten van de pre-productie meegedraaid en nu was het tijd om dit voorwerk in praktijk te gaan brengen.

Mijn eerste draaidag was er meteen eentje die ik waarschijnlijk niet heel veel vaker zou gaan meemaken tijdens mijn stage. We draaiden op dinsdag heel vroeg al in Rotterdam, waardoor we op maandagavond met de hele crew in een hotel in de buurt zouden overnachten. De crew van die dag bestond uit 10 personen, waarvan ik de productie-assistent was.

We kwamen aan in het hotel en daar kwam meteen mijn eerste ‘check’. Ik had namelijk de kamers geboekt, dus ik hoopte natuurlijk dat alles goed gegaan was en dat iedereen die nacht heerlijk zou kunnen slapen. Gelukkig was dat allemaal snel en goed geregeld en konden we in de loge van het hotel nog even een drankje doen met z’n allen. Nog even ontspannen voordat we een hele lange draaidag tegemoet gingen. 

’s Ochtends om 6:30 stonden we in Rotterdam in een oude Onderzeebootloods, die normaal gebruikt wordt voor evenementen. Samen met Sofie maakte ik het ontbijt klaar voor de crew, terwijl zij alle spullen opbouwden voor het draaien. Rond 8:30 arriveerden de eerste figuranten. Deze shoot, die we draaiden voor Star-shl, was er eentje met veel figuratie. Zowel eigen personeel van Star-shl als ingehuurde figuranten schitterden deze dag voor onze camera’s. Als productie-assistent heb ik de hele dag zorg gedragen voor alle figuranten. Zo ontving ik ze bij binnenkomst, liet ik ze allemaal een quitclaim tekenen en zorgde ik er ook voor dat iedereen voorzien was van voldoende eten en drinken. Ik heb zelfs nog heel even als kinderoppas

Fenna

gefungeerd, terwijl de moeder van het kindje een hele belangrijke rol op zich nam in de film. Naast het zorgdragen voor de figuratie heb ik de hele dag eigenlijk een beetje rondgerend en iedereen geholpen waar het nodig was. Zo ben ik bijvoorbeeld een paar keer op en neer gereden om mensen op te halen of spullen te kopen die nog nodig waren. Ook heb ik Sofie en de art-director af en toe geholpen bij het klaarzetten van de verschillende settings. Oh ja, en ik heb heel veel koffie gezet voor de crew. Als producer, of in mijn geval productie-assistent, ben je op zo’n grote draaidag als deze eigenlijk een soort vliegende kiep. Je hebt een bepaald aantal vaste taken, zoals de figuratie, maar daarnaast help je waar nodig en doe je er alles aan om de crew en de figuranten een zo zorgeloos mogelijke dag te laten beleven. Aan het einde van de draaidag kregen we van onze regisseur Edwin zelfs nog een rolletje in de film. Want ook dat hoort bij het maken van films: soms wordt er ter plekke nog iets bedacht en moet je met de hele crew meteen schakelen. Alles voor dat ene toffe shot, die de film nog net iets meer power geeft.

Tijdens deze eerste draaidag heb ik erg veel mogen leren. Zo kwam ik erachter dat de regisseur en cameraman de tijd echt niet in de gaten houden, dus dat dat een zeer belangrijke taak is voor de producer of productie-assistent. Mocht er toch uitloop zijn, dan is het de taak van de productie om te zorgen dat er een nieuwe planning wordt gemaakt, die haalbaar is binnen de tijd van de draaidag. Ook leerde ik die dag het belang van de quitclaim kennen. Een quitclaim is een formulier dat figuranten ondertekenen, waarin ze hun portretrecht als het ware afgeven aan het videoproductiebedrijf. Zo kunnen er nooit onduidelijkheden ontstaan over waar en hoe de film met de figuranten ingezet mag worden. Wat me nog het meest is bijgebleven, is de ervaring om met zo’n grote crew te werken aan een videoproductie. Deze draaidag duurde in totaal twaalf uur, maar daar komen alle pre-productie en post-productie uren nog bij. In mijn achterhoofd wist ik wel dat een video produceren heel veel tijd en geld kost, maar je beseft pas echt wat dit inhoudt als je het van zo dichtbij mee mag maken. 

Fenna

Erg trots ben ik dan ook op het eindresultaat, waarvan we de eerste opzet twee dagen na de draaidag al mochten aanschouwen. Trots ben ik ook op het team van Veldkamp Produkties dat geweldig werk levert en op een hele fijne manier samenwerkt. En trots ben ik op het feit dat ik voor een half jaartje onderdeel van mag zijn van dit team. 

Inmiddels zijn we bijna aan het einde van mijn stageperiode en heb ik al vele draaidagen mogen bijwonen. Soms als assistent-producer, maar soms ook als verantwoordelijke producer op die dag. Bij Veldkamp Produkties krijg je als stagiair veel verantwoordelijkheden en soms draai je zelfs een klus helemaal alleen. Uiteraard is er voldoende begeleiding mogelijk als dat nodig is. Ik heb het afgelopen half jaar erg veel geleerd, zowel over mijzelf als persoon als over mijzelf als toekomstig professional. Met al deze ontwikkelingen, een groter netwerk en een bak nieuwe ervaringen ga ik volgend jaar mijn laatste studiejaar in. Maar eerst nog een paar weken knallen op de producties die nog lopen!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

productfilmJesse