In Blog

Een productfilm is heel geschikt om online je product op een heldere en doeltreffende manier aan de doelgroep te laten zien en toe te lichten. Wat is een productfilm precies, en wanneer is deze écht goed? Aan de hand van een voorbeeld laten we zien wat de kenmerken zijn van een goede productfilm.

Allereerst is het goed om te benadrukken dat er niet één vorm voor een productfilm bestaat, er zijn verschillende typen productfilms. Welk type het meest geschikt is, is afhankelijk van de fase van de customer lifecycle waarin je de doelgroep wilt bereiken. Zo zal er bijvoorbeeld eerst awareness gecreëerd moeten worden wanneer iemand het product niet kent. Kom je dan met een hele lange, uitgebreide productvideo, dan zal er niet direct een behoefte ontstaan. In zo’n fase zul je de doelgroep moeten teasen met je nieuwe product: “what’s in it for me?”

Wat is het verschil tussen een productfilm en een product teaser?

Aan de hand van een dakkoffer als voorbeeldproduct nemen we je mee door de verschillende typen productfilms en de kenmerken daarvan. Voor een product teaser zijn er een aantal vragen van een potentiële kijker die we als eerste willen beantwoorden: “waarom heb ik een dakkoffer nodig?” en “Welk probleem lost het op?” Een product teaser kan heel kort zijn, het draait allemaal om het aanwakkeren van een behoefte bij de kijker. “Ga je regelmatig met de auto op vakantie, maar merk je dat je steeds meer spullen meeneemt? Ben je het ook zat om altijd maar te passen en meten in de kofferbak? Hoe fijn zou het zijn als je 500 liter extra bagage zou hebben!”

Hapro

Alle vragen van de kijker worden beantwoord in een productfilm

De kijker kan dan denken: “ja, ik wil wel extra bagage. Mijn gezin groeit, maar ik wil geen nieuwe auto aanschaffen.” Dan is het tijd over te schakelen naar een productfilm. Een belangrijk kenmerk van een goede productfilm is dat je alleen maar uitgaat van de informatie die de kijker wil ontvangen, en dus niet wat het merk wil vertellen. We gaan als het ware op de stoel van de kijker zitten.
De kijker heeft behoefte aan extra ruimte, en overweegt nu een dakkoffer. Dan moet je niet beginnen met hoe mooi het product eruit ziet, dat doe je pas in een latere fase. In een goede productfilm start je met alle oplossingen die het product kan bieden. In het geval van een dakkoffer kan dat zijn: “je hebt 500 liter extra bagageruimte, maar als je wilt hebben we nog grotere formaten. Je kunt kiezen!” Oké, denkt de kijker, maar wat kan er eigenlijk allemaal in zo’n dakkoffer?
Een productfilm kan deze vraag heel visueel beantwoorden en laten zien wat er allemaal in zo’n koffer past. Dan ziet de kijker dat dat niet alleen veel is, maar dat ook bagage met lastige vormen in de dakkoffer past. Een kijker wist tot dan niet dat hij het nodig had, maar wil het nu wel hebben. Dat is precies wat je wilt bereiken met een productfilm.

Vervolgens gaat de productfilm verder in op praktische zaken en kunnen we vragen beantwoorden als: “al die bagage bovenin, gaat dat wel goed? Hoe zet ik hem vast? Is het wel veilig?” We kunnen dan laten zien hoe eenvoudig hij te bevestigen is en dat hij op slot kan, bijvoorbeeld. “O ja, dat bevestigen valt ook allemaal wel mee.”

Wanneer we tijdens het maken van de productfilm op de stoel van de kijker zitten, gaan we iedere keer een stap verder in het beantwoorden van meer gedetailleerde vragen. Na de praktische zaken kan de kijker zich bijvoorbeeld afvragen of zo’n grote dakkoffer zorgt voor extra luchtweerstand, waardoor de auto meer verbruikt. Onze ervaring leert dat je dit soort vragen het best kunt beantwoorden met harde cijfers die in beeld verschijnen. Bovendien is het product aerodynamisch ontwikkeld, wat zorgt voor zo min mogelijk luchtweerstand. Zo zijn er weer een aantal (potentiële) zorgen bij de kijker weggenomen.

Zijn alle (potentiële) vragen beantwoord dan kun je overgaan op het presenteren van de verschillende modellen, kleuren en types. Een kijker denkt vervolgens aan het einde van de video: “dat is een gaaf ding. Het lost mijn probleem op, is handig in gebruik, duurzaam en het ziet er ook nog eens mooi uit.”

Een goede productfilm lost een probleem op

In een goede productfilm neem je de kijker mee in een gehele klantreis: van behoefte naar aankoopbeslissing. In essentie gaat het bij een productfilm dus niet om het presenteren van het product, maar het presenteren van een oplossing voor een probleem door middel van het product. Vervolgens ga je alle verschillende toepassingen van het product demonstreren. Alle vragen die de kijker zou kunnen hebben over het product beantwoordt je bij voorbaat al in de productfilm. Het draait dus allemaal om relevantie: de kijker moet zelf inzien dat het voor hen waarde toevoegt, het werkt averechts om de aankoop door te duwen. Een productfilm verschilt hiermee dus van een commercial. In een commercial draait het met name om de esthetische waarde van een product.

Xooon

Harde data helpt

Onze ervaring leert dat het prettig is om met zo veel mogelijk exacte, harde data te werken. Als we het hebben over een dakkoffer, wil de kijker weten hoe groot hij precies is, hoeveel liter bagage er in kan, wat voor gewicht hij kan dragen, hoe het zit met bestendigheid tegen regen en wind, en ga zo maar door. Harde data is hierin belangrijk, esthetische waarde voegt dan niet zo veel toe. Hoe meer feitelijkheden over het product worden gecommuniceerd, hoe meer beroep je doet op de cognitie van de kijker, in plaats van het gevoel. Het is inderdaad zo dat mensen uiteindelijk beslissen op gevoel, maar dat gevoel willen ze wel kunnen verantwoorden. Met behulp van harde data kan de kijker voor zichzelf het gevoel verantwoorden dat hij de dakkoffer wil hebben. Nu is het zo dat per persoon verschilt welke kenmerken hem of haar over de streep trekken. Daarom willen we zo veel mogelijk data geven, dat verhoogt de kans op overgaan tot een aankoopbeslissing. Een voorbeeld daarvan is deze productie in opdracht van Copaco:

Een goede productfilm duikt dus echt in het product en neemt de kijker hierin mee. Let wel op dat je niet te ver gaat in het benoemen van technische specificaties, maar alleen de specificaties die inspelen op problemen of vragen van de consument.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

MarianneFenna