In Behind the scenes, Blog

Net terug uit Shanghai, China, waar ik met Gerard van Maasakkers in opdracht van Stichting Van Gogh Village Nuenen een televisiereportage heb opgenomen over de rol van Van Gogh in het Nederlands Paviljoen op de World Expo en de wereldberoemde ‘Van Gogh gebouwen’ uit Nuenen zoals de Roosdonckse Molen en de Opwettense watermolen, die daar in Nanjing (2u treinreizen van Shanghai) op ware grootte(!) worden nagebouwd.

Altijd enerverend, draaien in het buitenland, want je doet veel indrukken op in een vreemd land. Ook wel spannend, want je bent er maar een keer en de opnamen moeten lukken. Even terug voor nog een shotje is geen optie. Nooit eigenlijk, maar in dit geval al helemáál niet. Als regisseur (mijn rol tijdens deze reis) vertrouw je in dit soort situaties dan nog meer op je crew. In Suriname was die groot (9 man uit NL meegenomen) en in Rio de Janeiro was ik zelf de camera- en geluidsman, maar in China hadden we, vanwege kostenbesparing, gekozen voor een cameraman ter plaatsen.

Voor mij was dit nieuw, want ik probeer altijd alle risico’s tijdens opnamen zo veel mogelijk te beperken, dus te draaien met een voor ons bekende crew. Er kan tijdens een draaidag, naast alles wat we in de hand kúnnen hebben, nog zo veel anders of mis gaan dat ik met een bekende crew altijd een stukje zekerheid borg.

Ik had wel wat gezien van Bas Roeterink, de Nederlandse cameraman die we in China hadden geboekt voor onze opnamen, maar je kent nooit de omstandigheden (en het budget) waarvoor e.e.a. gemaakt is. Zijn CV en site spraken boekdelen, maar toch… Misschien is het wel een eikel en klikt het voor geen meter…

Maar hij had al een documentaire (mei 2010 uitgezonden op de VPRO: Happy Street John Körmeling) gemaakt van het Nederlands Paviljoen en had voor de Gemeente  Eindhoven ook al de Van Gogh gebouwen gefilmd. Iemand die in ieder geval op onze draailocaties bekend is…

Hoe ‘behouden’ kun je zijn… Het klikte meteen met Bas. Zijn ervaringen op de World Expo en de contacten op het Nederlands Paviljoen redde onze reportage. (Een vreemde ploeg zou niet zomaar het terrein op mogen). Zijn eerder gedraaide, algemene materiaal van de Expo scheelde ons weer uren draaien in de verzengende hitte (+40 graden!), zijn kennis van de Chinese taal en de stad brachten ons in no-time waar we wilde zijn en gelukkig kon hij ons uitleggen wat we moesten bestellen bij het eten… Had daar met een eigen ploeg uit Nederland maar eens mee aangekomen…

De monitor, besteld, omdat ik als regisseur toch in ieder geval een beetje zekerheid wilde over de beelden die Bas ging draaien, bleef steeds vaker in de tas. Ik geloofde het op den duur wel; met die beelden komt het wel goed.

En dat blijkt. Hier en daar misschien een close-je te weinig maar dat zal de gemiddelde kijker niet opvallen. De beelden en de audio zijn geweldig. Wat wil je ook, als je de vaste correspondent voor de TVhit van seizoen 2009 / 2010: MetropolisTV bent. Via Bas kwam ik er achter dat hij weer veel samenwerkt met Stan van Engelen (eindredacteur MetropolisTV) waarmee ik de opleiding Audiovisuele Productie in Sittard heb gedaan… Wat is de wereld toch klein…

Zondag 19 september as. wordt de reportage vanaf 18:30u in de carousel van Omroep Brabant TV tot maandag 20 september 18:00u uitgezonden. Als je tijd hebt: Veel plezier! (en laat me horen wat je er van vind!)

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts
Comments
  • Stan van Engelen
    Beantwoorden

    He Jeroen! Leuk verhaal man, hoorde al van Bas dat jullie elkaar ontmoet hebben in zijn prachtstad, kleine wereld inderdaad. Lees verhaal pas net dus ga de reportage even opsporen (doen ze bij Omroep brabant ook aan uitzending gemist)? Veel groeten daar en succes met Veldkamp producties, respect hoor hoe je je bedrijf hebt op&uitgebouwd!
    Stan

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.