In VP Nieuws

​​Nanko van Buuren leerden wij kennen tijdens de opnamen in 2010 van de televisiedocumentaire ‘Dansen, Om De Dans Te Ontspringen’ (originele titel: Dançamos Para Nao Dançar) met zanger Gerard van Maasakkers in Rio de Janeiro. Nanko liet ons daar kennis maken met zijn welzijnswerk in de favela’s (de gewelddadige drugswijken), het project ‘soldados nunca mais’ en de uitdagingen die hij en zijn Stichting Ibiss Foundation dagelijks ondervond. Dagen hebben we zeer intensief met elkaar opgetrokken, wat resulteerde in de documentaire waarin Nanko een grote en belangrijke rol kreeg.
Nanko01

Tijdens de première van de documentaire, waar Nanko als eregast aanwezig was, uitte hij, zichtbaar geraakt, zijn dank. De televisiedocumentaire is door Omroep Max in 2012 diverse malen uitgezonden op Nederland 2. Bekijk hier een fragment van de documentaire:

[jwplayer config=”vpplayerpost169” autostart=”false” height=”308″ width=”546″ file=”/wp-content/uploads/video/vrijproducties/stukjedocurio.mp4″]

Wij hebben Nanko leren kennen als een zeer begenadigd man die, met gevaar voor eigen leven, er alles aan deed om met name jongeren en kinderen uit de gewelddadige favela’s van Rio de Janeiro te behoeden voor een toekomst als drugssoldaat. Hij bood ze onder andere alternatieven als voetballen of muzikant. Nanko zorgde er o.a. voor dat er daarvoor in de favela’s faciliteiten kwamen of dat voetbalteams of muziekgroepen via een uitwisseling naar het buitenland konden.

In 2011 ontving Nanko voor zijn welzijnswerk de Desmond Tutu prijs en in Nederland ​werd hij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.​ ​Nanko ​overleed ​plotseling ​op 14 februari ​jl. ​aan een hartaanval in ​een ziekenhuis in​ Rio de Janeiro​ en is slechts 63 jaar oud geworden. ​Onze gedachten gaan uit naar ​zijn​ familie​, vrienden​ en alle betrokkenen​ van Stichting IBISS​ in Nederland en Rio de Janeiro​.

Nanko03

Nanko van Buuren
1949-2015

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.