In Blog, Inspiratie

De term “drones” hoor je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Een drone is een onbemand luchtvaartuig en de naam zegt het al, de toestellen worden niet door een piloot, maar op afstand bestuurd. Hierdoor zijn drones voor veel doeleinden ideaal. Niet alleen consumenten maken gebruik van drones (denk maar eens aan een modelvliegtuig) ook militairen in oorlogsgebied en wij als filmmakers maken gebruik van drones voor luchtopnames.

Geschiedenis

LuchtballonDrones of UAV (Unmanned Aerial Verhicles) bestaan al meer dan 100 jaar. De eerste drone werd tussen 1848-1849 al ingezet in de oorlog tussen Oostenrijk en Italië (bron: Drone-zaak) https://www.drone-zaak.nl/geschiedenis). Toen nog in de vorm van een hete luchtballon om bommen te laten vallen op de stad Venetië.

Veel later (pas in de jaren 70) werden de eerste drones ontwikkelt zoals wij ze nu kennen. Deze drones konden video-opnames vanuit de lucht te maken. De Amerikaanse defensie gebruikte drones toen al om vijandelijk gebied in kaart te brengen en om met behulp van drones vijandelijke doelen aan te vallen.

Vanaf 2000 werden drones voor het eerst toegankelijk voor het grote publiek. Drones werden opeens niet alleen meer ingezet in oorlogen, maar ook voor maatschappelijke doeleinden. Zo werden drones ingezet bij de zoektocht naar overlevenden van een vliegtuigonderzoek of bijvoorbeeld bij orkaan Katrina. Dit bleek erg effectief te zijn en de overheid subsidieerde deze projecten.

Filmopnames

Voor ons als filmmakers zijn drones erg interessant. Voor het maken van luchtopnames zijn echte helikopters vaak te groot en te kostbaar. Een drone is een stuk kleiner en daardoor veel wendbaarder. Met een drone kun je laag over de grond of wateroppervlakken vliegen wat een cool effect geeft. Kijk bijvoorbeeld onze bedrijfsfilm die we eind vorig jaar voor Ricoh maakten, waar we met behulp van een drone gave shots over het water, de tennisvelden en het Ricoh gebouw maakten.

Bij het maken van professionele opnames met een drone is er altijd een piloot en een cameraman bezig met de opnames. De piloot bestuurt de drone vanaf de grond en let op waar de drone vliegt. De cameraman kijkt op een los scherm om te zien wat de drone op de grond filmt. Dit vraagt uiteraard om een goede samenwerking om zo de mooiste shots te maken.

Daarnaast is het wettelijk vastgesteld waar er gevlogen mag worden met een drone. Zo is het te gevaarlijk om bij een vliegveld, langs het spoor/de weg, boven mensen of midden in de stad te filmen (bron: rijksoverheid)

Consumenten

Ook consumenten maken steeds meer gebruik van drones. De afgelopen jaar waren de mini/micro drones zelfs een van de best verkochte kerstcadeau’s! Ze worden tegenwoordig steeds kleiner, veiliger en vooral slimmer. Zo kun je bijvoorbeeld via Google Maps de route van de drone aangeven, automatisch de drone naar de home positie laten komen en zelfs automatisch iemand laten volgen door een drone.

Lily is de aller eerste throw-and-shoot camera!

Toch is het moeilijker dan het lijkt en kan er natuurlijk altijd iets fout gaan:

Sommige types kunnen tot 2 dagen in de lucht blijven vliegen, andere types kunnen slechts 30 minuten vliegen. Deze man had beter van tevoren kunnen kijken hoelang zijn drone kan vliegen.

Wij voorspellen dat het hoogtepunt van de ontwikkelingen op drone gebied nog lang niet bereikt is en gaan graag voor jullie aan de slag om mooie luchtopnames te maken!

 

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.