In Blog, VP Nieuws

We stonden deze week met een mooi artikel uitgebreid in de krant. Onze oprichter Jeroen Veldkamp werd geïnterviewd over het ontstaan van onze organisatie, het winnen van de Gouden Reiger op het Nederlands Film Festival en 2 prijzen op het US International Film & Video Festival met de film ‘Dit beweegt Brabant’ voor de Provincie Noord-Brabant en enkele anekdotes over het maken van deze film. Het hele artikel kun je hieronder lezen, zoals gepubliceerd door het Eindhovens Dagblad, tekst: Michel Theeuwen.

© FotoMeulenhof

Huh? Een Gouden Reiger voor een videofilm over Brabant? Het Eindhovense Veldkamp Produkties won de prijs onlangs en ontving ‘m met veel gejuich. De prijs is een soort Gouden Kalf, maar dan voor de zogenaamde ‘opdrachtfilms’, zoals bedrijfsfilms en reclamefilms. Het is de hoogste prijs voor dergelijke films in Nederland.  Voor het op Strijp-S gevestigde bedrijf is het de kroon op 22 jaar films maken.

Dit Beweegt Brabant

Met de ruim drie minuten durende film Dit Beweegt Brabant scoorde Veldkamp Produkties ook nog twee onderscheidingen op een groot Amerikaans festival. ,,Dat maakt me zo trots, het is zo gaaf. Daar waren 1000 films te zien uit 28 landen. En wij kregen maar liefst twee prijzen”, aldus Jeroen Veldkamp (46), de Nuenense oprichter en directeur van de productiemaatschappij die reclamefilms, productvideo’s maar ook documentaires, instructiefilms en imagofilms maakt.

Veldkamp begon in 1995 voor zichzelf nadat hij op een stage bij de lokale omroep in Den Bosch het handwerk van video’s maken én de passie voor het vak had ontdekt. Destijds was het maken van een video voor een bedrijf nog een kostbare zaak. Het resultaat was vaak een filmpje van een minuut of 10-15 op VHS-banden. ,,Die moest het bedrijf dan per post rondsturen. Het was een totaal ander medium toen: je moest iets maken, maar ook letterlijk het publiek zien te bereiken. Dat is nu veel eenvoudiger met internet en social media.” De film over Brabant is op Facebook al 1,2 miljoen keer weergegeven. En elk product is ook weer reclame voor de maker, zegt Veldkamp. Zo kwam van het een het ander. ,,De grootste stap maakten we toen we in 1998 voor de Jumbo de eerste commercials gingen draaien.”

Excellente uitvoering

Veldkamp onderscheidt zich naar eigen zeggen met ándere concepten, de perfectionistische uitwerking en de professionele organisatie. ,,Want ik zie nog vaak films waarbij je ziet hoe het allemaal veel beter had gekund qua belichting, geluid of organisatie. Een goed idee wordt alleen een goede film bij een excellente uitvoering.”

Wat is het geheim van een goed filmpje? ,,Het moet indrukwekkend zijn én doeltreffend”, zegt Veldkamp. ,,Als je de trucendoos opentrekt is de doelgroep al snel onder de indruk. Maar het moet ook doeltreffend zijn:  de doelen die de opdrachtgever wil bereiken moeten gehaald worden. Anders heb je een prachtig filmpje waarvan later niemand weet waar het over ging.”

Emoties

Video is inmiddels na de website het belangrijkste communicatie-middel, zegt Veldkamp. ,,Communiceren verloopt natuurlijk niet alleen via de ratio, maar juist via emoties. Beeld en geluid spreken juist dat gevoel aan.” Mooi voorbeeld is het prijswinnend filmpje, een zogenaamde moodfilm die met beelden en zeker ook muziek vooral sfeer wil verkopen. De tekst die de provincie er onder wilde hebben, heeft het niet gehaald. ,,Dat was onze keuze. Het was spannend, want als het mislukte, hadden we twee maanden om nog iets anders te maken. Maar bij de presentatie zagen we al snel tranen in de ogen bij mensen van de provincie. Een kippenvelmoment.”

,,Toch maken wij de films niet voor onze klanten, maar voor onze eigen ambities. En we werken het beste met een opdrachtgever die ons binnen de kaders zoals doelstelling, budget, doelgroep, de ruimte geeft om te maken wat wij willen. Want dan komt alles bij elkaar. Een voorbeeld. FrieslandCampina wist precies wat wij moesten maakten. Maar wij waren er niet van overtuigd dat dat het beste was. We mochten uiteindelijk ons idee uitvoeren en het resultaat was perfect. Kijk, de opdrachtgever kan vaak moeilijk op de stoel van een kijker gaan zitten, daar zijn wij wel goed in. “

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.