In Blog

Contrast is een belangrijk bij het gebruik van visueel materiaal. Kleurcontrasten worden dan ook vaak toegepast in de fotografie of videografie. Contrasterende kleuren kunnen elkaar versterken, maar kunnen elkaar ook verzwakken. Door ze op een efficiënte manier te gebruiken, kunnen we de kijkers op specifieke elementen laten focussen. Daarnaast kunnen we door middel van kleurcontrasten en kleurcorrectie de sfeer in een video bepalen. Afhankelijk van de kleurcontrasten die we kiezen, kan een video een hele andere uitstraling krijgen. We leggen je hier graag uit hoe die kleurcontrasten tot hun recht kunnen komen.

Licht-donker contrast

Licht-donker contrast kennen we ook wel als het ‘gewone contrast.’ Deze verschillen ontstaan wanneer er variatie is in de helderheid van verschillende tonen en kleurgebruik. Het grootst mogelijke licht-donker contrast bestaat tussen zwart en wit, maar ook door het gebruik van lichte en donkere kleuren kan een licht-donker contrast gemaakt worden. Licht-donker contrast is een belangrijk onderdeel bij het scheppen van diepte, vanwege de manier waarop we schaduwen ervaren. Lichte kleuren komen naar voren, donkere kleuren liggen naar achteren. Bekijk dat maar eens in de onderstaande afbeeldingen.

Licht vlak op donkere achtergrond
Licht vlak op lichte achtergrond
Licht donker contrast effect op een kubus
Rood-Groen-Blauw

Zoals je kunt zien maken de primaire kleuren bij RGB samen wit, omdat er steeds meer kleuren licht worden toegevoegd. Bij zwart beeld zijn er geen kleuren, terwijl er bij wit juist alleen maar kleuren zijn.

Still uit productie voor iWriter

Deze productie voor iWriter gebruikt licht/donker contrast (donker (huidskleur en donker shirt) op wit) en analoog kleurcontrast (groen en blauw). Analoge kleurenschema’s gebruiken soortgelijke tinten die dichtbij elkaar zitten in de kleurencirkel. Gelijkenis in tint verhoogt harmonie.

Still uit productie voor La architecten

Ook deze productie voor La Architecten heeft licht/donker contrast (donkere kleding op lichte achtergrond)

Complementair contrast

Complementair contrast bestaat tussen de kleuren die tegenover elkaar staan in een kleurencirkel. Ook kun je in een kleurencirkel zien hoe de verschillende kleuren in elkaar overlopen. De kleuren die tegenover elkaar liggen staan het verst uit elkaar. Tussen deze kleuren is het kleurcontrast dus het grootst en spreek je over complementair contrast.

Complementair contrast
Rood-groen contrast
Rood-ciaan contrast
Geen-roze contrast
Geel-blauw contrast
Blauw oranje contrast
Groen-roze contrast
Still uit productie voor Goossens

Deze productie voor Goossens maakt gebruikt van complementaire kleuren (rose/geel) en groen als accentkleur.

Simultaan contrast

Kleurcontrasten ontstaan door de manier waarop jij de kleuren waarneemt. Bij het simultaan contrast speelt ook de optische illusie een rol. Door de manier waarop onze ogen en hersenen werken heeft in onderstaande voorbeelden van simultaan contrast heeft het grijs binnen het rode blok een groene gloed, en het grijs in het paarse blok een gele gloed. Dit effect is het beste waar te nemen als je zo min mogelijk andere kleuren op je beeldscherm hebt en lang op het midden van de grijze vlakken focust.

Grijs vlak op rode achtergrond
Grijs vlak op roze achtergrond

Nu je de verschillende manieren waarop kleurcontrasten gecreëerd kunnen worden hebt kunnen bekijken ervaar je ze misschien ook wel anders in posters, op websites of natuurlijk in videoproducties. Heb jij er ooit wel eens bij nagedacht hoe je kleuren kunt gebruiken om de aandacht van de kijker ergens op te vestigen?

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kim over haar stage bij Veldkamp ProduktiesStill uit de productie voor Cloe Rutzerveld