In Blog

In onze vorige blog hebben we het gehad over het verhaal wat cameravoering kan toevoegen aan film. Een van de besproken vormen van cameravoering is het beeldkader. Dit kader, de begrenzing van het beeld en de verschillende beeldkaders, noemen we shots. In een medium shot is een persoon vanaf de middel tot de bovenkant van het hoofd zichtbaar. Het medium shot is erg veelzijdig en heeft de voorkeur voor scenes waarin gesprekken plaatsvinden. Daardoor is dit shot het meest gebruikte kader in film.

Medium shot uit de productie voor Tilburg University

In dit medium shot in een testimonial video voor Tilburg University is te zien waar de man zich bevind. Daarnaast is er meteen ruimte voor een titel.

Het verschil tussen het medium shot, de medium close up en het medium long shot

Het medium shot dankt zijn naam aan de afstand van de camera tot het onderwerp. Er wordt namelijk op gemiddelde afstand van de acteurs gefilmd in vergelijking met een shot van veraf (long shot) of heel dichtbij (close up). Het medium shot laat in het algemeen een persoon zien vanaf de middel, maar er zijn ook twee variaties, waarbij de afstand tot de camera iets verschilt. Bij het medium close up shot staat de camera dichter bij en zie je het lichaam vanaf de schouders. Bij het medium long shot staat de camera iets verder weg en zie je het lichaam vanaf de knie. In werkelijkheid zijn er geen harde grenzen tussen deze begrippen en zijn ook veel shots hier tussenin mogelijk.

Medium shot uit de productie ZLM Voorkom brand in de woning

Deze still uit de ZLM productie voorkom brand in de woning toont het talent dat uitleg geeft over de woning. Daarom verkiezen we een medium boven een close shot.

Oog voor detail, maar ook voor omgeving

Medium shots worden gebruikt voor dialoog en voor het tonen van de acties van een personage. Dit is omdat ze de focus leggen op gezichtsuitdrukkingen in combinatie met beweging en lichaamstaal. Tegelijkertijd is nog steeds een deel van de achtergrond en is daarmee de setting zichtbaar. Zoals gezegd zie je in het medium shot zie je vaak het hele plaatje: de personen, wat ze doen en de situatie waarin zij zich bevinden. In dialogen tussen mensen wordt het medium shot vaak gefilmd over de schouder van degene waartegen gesproken wordt.

Het medium long shot laat meer van de achtergrond zien zonder al te veel van de nabijheid van de personen en daarmee details in gezichtsuitdrukking te verliezen. In deze situaties laat je de context zien, zonder dat daarbij de reactie van een personage in deze context verloren gaat. De invloed van de omgeving op een personage kan hiermee worden gevisualiseerd.

Medium long shot uit de productie van Holland Expat Center South

Dit medium long shot uit de productie voor Holland Expat Center South laat je zien in welke ruimte de scène zich begeeft en wat er gebeurt.

Veelzijdigheid versus verbeelding

Het medium shot is voor een goede reden het meest gebruikte shot in film, aangezien het dus ontzettend veelzijdig is. Het medium shot is dichtbij genoeg om details in emotie, kleding, acties of objecten te laten zien, maar niet zo dichtbij dat de context van de omgeving verloren gaat.

Desondanks is het medium shot er een die wij het liefst zo min mogelijk gebruiken. Doordat het medium shot in één keer zo veel kan laten zien laat het niets aan de verbeelding over. Terugkijkend naar de blog over cameravoering zie je dat andere shots en opstellingen meer kunnen vertellen op een subtielere manier. Juist wat je niet ziet maar het shot wel suggereert maakt video spannender, interessanter en boeiender. Tegen de impact van interpretatie en het verhaal wat zich in de hoofden van de kijker afspeelt kan geen beeld op. Dat spel willen wij spelen bij het maken van onze producties.

Medium close shot uit de productie voor LA Architechten

In deze productie voor LA Architecten is gekozen voor een medium close shot om voldoende omgeving te laten zien zodat voor de kijker duidelijk is dat het personage echt rond beweegt met een VR bril, waarbij hij uitleg krijgt.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Still uit de productie voor Cloe RutzerveldProducer Kate kijkt mee met cameraman Rick