In Blog, Techniek
What is B-Roll: Tips for Shooting B-Roll

Motion designer Hans is een heerlijk rustige, ietwat introverte collega. Maar o wee als we een onderwerp aansnijden dat hem raakt, dan verschijnt hij zo – plop – op de voorgrond en praat hij honderduit. Soms… betrappen we hem dan op vaktermen die zelfs wij niet altijd begrijpen. Dus we vragen het op de man af: Hans, wat bedoel je nu eigenlijk met B-roll, color grading en lower third? Het antwoord op de eerste term lees je hieronder.

B-roll

Hans: ‘B-roll is een term die zijn oorsprong kent uit de tijd dat video’s nog op film negative werd geschoten. B-roll was destijds een tweede rol met hetzelfde materiaal als de A-roll. Hiermee werden overgangen gerealiseerd of onderdelen van een film hersteld. Vandaag de dag wordt de B-roll, aan de hand van een tweede camera, ingezet om additionele shots op vast te leggen. Deze kun je dan later gebruiken om je A-roll -bijvoorbeeld een persoonlijk interview – aan te vullen. Een B-roll kan voor, tijdens of na de A-roll worden gefilmd. Het is handig om altijd genoeg B-roll te hebben, dit geeft je meer mogelijkheden in je montage.

Ik merk dat we hier intern de term B-roll niet veel gebruiken. In plaats daarvan wordt de term lapshot gebruikt. Tijdens mijn studie spraken we over een B-roll, dus terwijl de rest het hier standvastig over ‘lapshot’ heeft, blijf ik vasthouden aan B-roll. Tja, sorry, naast introvert ben ik ook een tikkeltje eigenwijs.’

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start typing and press Enter to search

Kate en Rick met Roompot Vakanties medewerkers bij een video eventStill uit een infomercial voor Strijp-S