In Blog, Techniek
What is B-Roll: Tips for Shooting B-Roll

Motion designer Hans is een heerlijk rustige, ietwat introverte collega. Maar o wee als we een onderwerp aansnijden dat hem raakt, dan verschijnt hij zo – plop – op de voorgrond en praat hij honderduit. Soms… betrappen we hem dan op vaktermen die zelfs wij niet altijd begrijpen. Dus we vragen het op de man af: Hans, wat bedoel je nu eigenlijk met B-roll, color grading en lower third? Het antwoord op de eerste term lees je hieronder.

B-roll

Hans: ‘B-roll is een term die zijn oorsprong kent uit de tijd dat video’s nog op film negative werd geschoten. B-roll was destijds een tweede rol met hetzelfde materiaal als de A-roll. Hiermee werden overgangen gerealiseerd of onderdelen van een film hersteld. Vandaag de dag wordt de B-roll, aan de hand van een tweede camera, ingezet om additionele shots op vast te leggen. Deze kun je dan later gebruiken om je A-roll -bijvoorbeeld een persoonlijk interview – aan te vullen. Een B-roll kan voor, tijdens of na de A-roll worden gefilmd. Het is handig om altijd genoeg B-roll te hebben, dit geeft je meer mogelijkheden in je montage.

Ik merk dat we hier intern de term B-roll niet veel gebruiken. In plaats daarvan wordt de term lapshot gebruikt. Tijdens mijn studie spraken we over een B-roll, dus terwijl de rest het hier standvastig over ‘lapshot’ heeft, blijf ik vasthouden aan B-roll. Tja, sorry, naast introvert ben ik ook een tikkeltje eigenwijs.’

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kate en Rick met Roompot Vakanties medewerkers bij een video eventStill uit een infomercial voor Strijp-S