In Blog, Techniek

De wereld van de editors is al een tijdje in rep en roer. Apple heeft in juni jongstleden een nieuw montage-programma gelanceerd genaamd Final Cut Pro X. Normaal gesproken springen we dan een gat in de lucht, maar de meningen na de lancering zijn verdeeld.

De (semi-pro) consument is helemaal blij, want het pakket is relatief goedkoop en veel sneller dan zijn voorganger. De professionele editors onder ons zijn minder te spreken (understatement), want FCP (Final Cut Pro) X kan geen montages openen die gemaakt zijn met de oude FCP, er zijn een aantal cruciale functies uit het pakket gehaald (welke volgens Apple nog toe gevoegd worden in de nabije toekomst) en je kunt de montages die je gemaakt hebt in FCP X niet uitschrijven in bepaalde bestandsformaten (zoals OMF en XML).

Vooral de eerste (backward compatibility) is voor ons een bottleneck en al snel hebben we besloten om nog maar eventjes te wachten met het overstappen naar FCP X en te kijken wat de rest van de editor-communitie gaat doen.

Zodra de mensen om ons heen FCP X gaan gebruiken moeten we wel meegaan, maar zolang dit niet gebeurt of als mensen over gaan stappen naar andere montage-applicaties zoals Avid of Adobe Premiere, dan… de toekomst zal het leren…

Update:

We volgen FCP X op de voet. Zeker nu er eindelijk updates voorhanden zijn die het pakket interessanter maken dan voorheen. Bijvoorbeeld kan er bij het exporteren van de beelden nu gebruik gemaakt worden van de rekenkracht van de grafische kaart of –chip. Vóór de update gebruikte Xalleen de processor(s). Ook kan nu handmatig het startpunt van tijdcodes aangepast worden.

Er is een nieuwe functie genaamd ‘Media Stems Export‘. Door clips te metadateren op bijvoorbeeld muziek, interviews of geluidseffecten kun je aparte delen los exporteren voor verdere nabewerking zonder dat andere tracks handmatig aan- of uitgezet moeten worden.

Final Cut Pro X werkt nu samen met Xsan. Hierdoor kunnen meerdere gebruikers tegelijkertijd met hetzelfde materiaal dat op een SAN is opgeslagen werken.

Als laatste heeft Apple een nieuw thema toegevoegd genaamd Tribute en kan Final Cut Pro X op volledige schermgrootte gebruikt worden.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.