In Blog, Inspiratie, VP Nieuws

Zaterdagavond 5 november verzamelden zich cultureel georiënteerde personen vanuit heel Eindhoven op Strijp S. Voor het Eindhovens Film Festival (4-5-6 november) stond een masterclass op het programma van de twee mensen achter ‘Doodslag’ en eerder ‘TBS’: regisseur Pieter Kuijpers en acteur Theo Maassen. Doodslag, volledig opgenomen in Eindhoven, zal in januari 2012 in première gaan. Wij zaten ook in de zaal!

Niet alleen kregen de aanwezigen een uniek kijkje in het MacBook van Kuijpers, achtergrondinformatie over het script en locatie foto’s van Doodslag; ook kregen alle aanwezigen de kans om al hun vragen te stellen. Dit varieerde van ‘welk montageprogramma hebben jullie gebruikt?’ (Mediacomposer van Avid) tot ‘als eerstejaars actrice vind ik het moeilijk om me in te leven in iedere rol die ik krijg, hoe doe jij dat?’. In het laatste geval was goed te merken dat Maassen niet alleen een Brabantse filmacteur is, maar ook een geboren komiek. ‘Als je nog op school zit, moet je alles gewoon doen. Het is voor mij ook moeilijk om iemand van 1.65m te spelen.’

Een echt interessant kijkje achter de schermen vonden wij vooral het verhaal over het gefaalde splitscreen gedeelte in Doodslag. Een groot deel van de film is met twee camera’s tegelijk opgenomen, zodat de beelden in de montage naast elkaar konden worden gezet. In de montage bleek dit echter niet goed te werken. Wij moeten er niet aan denken… Tijdens de post-production moest Kuijpers dus toch kiezen voor de traditionele manier: één beeld op het scherm. Een gedeelte van de splitscreen poging werd vertoond in de masterclass, ‘en komt mogelijk op de DVD’.

‘Maar waarom dan opgenomen in Eindhoven?’ klonk een andere vraag van de avond. Kuijpers gaf aan dat het een verrassende keuze was, ook omdat apparatuur verhuurbedrijven in Amsterdam en Rotterdam gesitueerd zijn. Hierdoor worden films meestal binnen een straal van 45 minuten om deze twee steden heen gefilmd. Langer reizen betekent tijd en dus geld. De Gemeente Eindhoven bood hulp en volledige medewerking, waarna cast en crew een paar weken in een vakantiepark in Mierlo werd gezet. Kuijpers wilde echt in Eindhoven filmen: ‘het heeft een uniek karakter met allure van een grote stad. Het zou zich overal af kunnen spelen. Rotterdam is een makkelijke keuze als stadsdecor, maar dat blijft herkenbaar als Rotterdam.’ En daar zijn wij het helemaal mee eens.

De masterclass bleek een leuk kijkje in de keuken van wederom een grote Nederlandse speelfilm van Brabantse bodem. Gaat Doodslag het net zo goed doen als De Bende van Oss? In januari 2012 zullen we het zien. Alvast benieuwd naar de film? Hier is een teaser te zien.

 

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.