In Blog, Inspiratie, Tips

Tegenwoordig heeft iedereen wel eens een timelapse video gezien. Een timelapse is simpel gezegd een video waarin de tijd versneld wordt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een hele zonsondergang, wat normaal toch wel een paar uur duurt, in een paar seconde laten zien.

Hoe creëer je een timelapse?

Een timelapse wordt vaak gemaakt met een fotocamera op een statief. Hierdoor staat de camera stabiel en kan hij niet bewegen tijdens de opnames. Om een timelapse te maken zal de camera namelijk een langere tijd op één plek moeten blijven staan.

In mijn voorbeeld van de opnames van een zonsondergang zullen de opnames zeker 1 tot 2 uur (afhankelijk van het seizoen) duren. Gedurende het gehele proces van de zonsondergang moet de camera op dezelfde positie blijven staan. Aan het begin van de opnames stel je de camera in om in een vaste frequentie foto’s te maken, bijvoorbeeld om de 10 seconden. Hierna kun jij gaan genieten van een lekker biertje terwijl de camera het werk doet. Ideaal toch? 🙂

Zodra de zon onder is kun je de camera stoppen. Je hebt nu honderden losse foto’s op je camera staan. Uiteraard is de hoeveelheid foto’s afhankelijk van het interval dat je vooraf hebt ingesteld. Zo heb je, als je je camera hebt ingesteld om twee uur lang iedere 10 seconde een foto te maken, al 720 foto’s op je camera staan! En nu hoor ik je denken; ‘Wat moet ik met 720 losse foto’s? Dit maakt het nog geen timelapse…toch?’

Om van de foto’s een timelapse te maken gaan we de foto’s editen. Een film bestaat namelijk eigenlijk ook uit foto’s. De meeste camera’s filmen tegenwoordig in 25fps. Fps staat hier voor frames per seconde, ofwel 25 ‘foto’s’ per seconde. Als we de foto’s die we gemaakt hebben van de zonsondergang dus inladen in een video editing programma, zal deze de foto’s automatisch achter elkaar plaatsen. In het programma kun je daarna instellen hoe snel de foto’s afgespeeld moeten worden. Als we nu instellen dat er 25 foto’s per seconde worden afgespeeld krijgen we een vloeiende timelapse video zoals hieronder.

Maar wat is dan een hyperlapse?

Een hyperlapse lijkt in zekere zin op een timelapse. Om een hyperlapse te maken zet je, net zoals bij een timelapse, je camera op een statief en stel je de camera in om in een vaste frequentie foto’s te maken.  Bij een timelapse laat je de camera vervolgens het werk doen maar bij een hyperlapse zul je zelf ook aan de slag moeten.

Het verschil tussen een hyperlapse en een timelapse is dat bij een hyperlapse de camera niet op één vast punt blijft staan. Bij het maken van een hyperlapse zal de camera na ieder interval een klein stukje verplaatst moeten worden. Je kunt bij een hyperlapse dus niet gaan relaxen terwijl de camera al het werk doet! Wanneer je een hyperlapse gaat maken is het belangrijk dat je de camera in even grote stappen verplaatst. Daarbij geldt, hoe kleiner de stap, hoe beter. Als je op straat een hyperlapse maakt kun je bijvoorbeeld de stoeptegels gebruiken als referentie zodat elke stap even groot is en je de camera in een rechte lijn verplaatst.

Deze handeling blijf je herhalen tot je klaar bent. Onthoud wel dat 25 foto’s uiteindelijk resulteert in één seconde film dus ook hierbij geldt, neem genoeg tijd om een hyperlapse te maken!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts
Comments
 • Wim de Jong
  Beantwoorden

  Leuk om dit zo duidelijk te maken en het verschil in Timelapse en Hyperlapse te laten zien!

  Mooi initiatief en ook nuttige infomatie. Interessant voor veel hobbyfilmers en zelfs voor sommige professionals.

  Meer van dit soort artikelen!

  (Reactie plaatsen werkt nu gelukkig wel..)

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.