In Behind the scenes, Blog

Op de set van De Bende Van Oss keken wij onze ogen uit. Een volledige kroeg, slaapkamer en woonkamer helemaal nagebouwd in een oude vliegtuighangar. Bakstenenmuren die karton blijken te zijn en met wieltjes kunnen worden verplaatst en een aanrecht dat echt werkt. Super! Maar wat als je geen speelfilmwaardig budget hebt en het script toch een jaren ’50 scène vereist? Een dergelijk dilemma losten wij op de volgende manier op…

1. De locatie
Wanneer het budgettair niet lukt om volledige set te bouwen waar een decorbouwer 3 dagen op los kan gaan, is het verstandig om met de regisseur en styliste te overleggen wat precies in de tijdsgeest past en daarom echt noodzakelijk is voor de set. In veel gevallen is een museum een goede optie: de ruimte is zo authentiek mogelijk gehouden en alles is tot in de details aanwezig. In ons geval moesten wij drie locaties op één dag bezoeken en was het gewenste museum niet haalbaar qua reistijd. Maar wat bleek? Eén van onze collega’s was net naar een jaren ’30 huisje verhuisd dat precies tussen locatie 1 en locatie 3 lag! Besloten werd om de set in de bestaande huiskamer op te bouwen en gebruik te maken van wat het huisje zelf te bieden had.

2. De achtergrond
Hoe ‘klein’ en close de scène ook wordt gedraaid, altijd zal je wat mee krijgen van de achtergrond. Als deze niet klopt in het tijdsbeeld, voelt het nep en in scène gezet. Onze styliste vond een geweldige jaren ’50 print behang op de internetsite Swiet, een Vlaamse webshop met een passie voor retro. Het behang werd besteld en opgehangen over één muur van de woonkamer. Instagram was niet meer nodig in de woonkamer, deze foto van junior producer Julie-Reneé bewijst het op deze foto:

3. Meubilair
Het script beschreef een woonkamerscène gevuld met 6 personen, kijkend op een jaren ’50 televisie naar een voetbalwedstrijd. In overleg met de styliste en regisseur werd besloten dat een televisiekast, een tafel en 7 stoelen nodig waren in het beeld. Verhuurbedrijven, kringloopcentra en bejaardentehuizen werden afgebeld en ook Marktplaats werd onder de loep genomen. Uiteindelijk hebben we een oude pendule (klok), radio en gordijnenstrook kunnen lenen bij Kringloopcentrum Eindhoven-Bialystok, vijf stoelen van Kringloopcentrum Het Goed en een televisiekast van Anne Weststrate, gevonden via Marktplaats.nl! Het verhuurbedrijf HollandseHanden in Hilversum kon ons helpen aan een jaren ’50 bank, die één dag voor de draaidag toch werden ingeruild voor twee stoelen. Het pronkstuk van de kamer was echter de televisie, helemaal echt en goed bewaard gebleven. De televisie konden we lenen van het Eindhovense bedrijf Audio TV Centrum op de Geldropseweg. De televisie mochten we zelfs ontdoen van de kap om de techniek achter het beeldscherm te laten zien!

4. De invulling
Maar naast het meubilair zijn het de kleine dingetjes die een set helemaal af maken. Glaasjes, kopjes met schoteltjes, een asbak, sigarenkistjes en mooie haarspelden. Onze superstyliste Tina de Fretes zocht rommelmarkten af en rommelde op de draaidag ook door de haaraccessoires van junior producer Julie-Renée. Haar €4,95 H&M speld bleek perfect in het plaatje te passen. Een wonderlijke combinatie van oud & nieuw, tot in de puntjes geperfectioneerd door Tina. Alle aanwezigen op de draaidag waren er zeer over te spreken, en het behang heeft de woonkamer langer gesierd dan verwacht!

En het resultaat? Met gepaste trots presenteren wij u… De Philips & PSV 100 jaar Centennial Moodfilm!
[jwplayer config=”vpplayerpost169” height=”308″ width=”546″ autostart=”false” file=”http://veldkampprodukties.nl/wp-content/uploads/video/opdrachtfilms/philipspsv100.mp4″]

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.