In Blog, overig, VP Nieuws

Op 6 januari 2014 begon ik mijn afstudeerstage bij Veldkamp Produkties. Ik ging aan de slag als productiestagiaire en deed tegelijkertijd mijn onderzoek over Green Filmmaking. Green Filmmaking staat voor produceren op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier. Dit kan gaan van elektrisch vervoer tot het gebruik van oplaadbare batterijen. Zo heeft Veldkamp Produkties vlak voordat ik begon twee nieuwe hybride bedrijfsauto’s aangeschaft en rijdt Jeroen Veldkamp zelf in een volledig elektrische auto. Elk aspect van het productie proces telt mee en kan een steentje bijdragen aan een groenere toekomst. Gebaseerd op de website http://www.greenfilmmaking.com ben ik aan de slag gegaan om te onderzoeken of dit te realiseren is binnen Veldkamp Produkties, met het oog op verhuizing naar Strijp-S. Een nieuw kantoor waar een nieuwe, frisse start zou kunnen worden gemaakt, waarin we rekening houden met de toekomst.

Mijn onderzoek had de volgende hoofdvraag: ‘Wat kan Veldkamp Produkties doen om Green Filmmaking te implementeren binnen het kantoor en binnen de producties terwijl dezelfde kwaliteit wordt behouden en hetzelfde budget wordt gewaarborgd.’ Deze vraag is beantwoord door middel van het onderzoeken van vier subvragen. Er is geanalyseerd waar Veldkamp Produkties nu is en wat er nog veranderd kan worden.


Naamloos

Hierbij is gekeken naar elk aspect van het productieproces, van paperclips tot apparatuur. Voor elk aspect is een milieuvriendelijke vervanger gezocht. In de tweede subvraag werd gekeken naar twee collega-producenten waar Veldkamp Produkties tegenop kijkt. Hoe gaan zij te werk en wat kunnen wij daarvan leren? De nadruk ligt ook hier op het milieuvriendelijke aspect. Bij de derde subvraag is gekeken naar de waarde van een ‘paperless office’. Al zou al het papier de deur uit gaan en alles elektronisch worden vervangen, heeft dit écht nut of is dit juist slechter voor het milieu? Voor Veldkamp Produkties heb ik gekeken naar het papiergebruik van 2013 en dit omgerekend naar CO2e. Dit is een brede term, die simpel gezegd de opwarming van de aarde door broeikasgassen op een bepaald tijdstip aangeeft. Daarna is gekeken naar het verbruik van een iPad in CO2e en zijn deze getallen met elkaar vergeleken.

Voor Veldkamp Produkties heeft het geen nut om paperless te gaan. Al het papier verbruik bij elkaar staat gelijk aan het verbruik van vier iPads. Bij Veldkamp Produkties werken momenteel negen medewerkers, waardoor we met iPads dus meer zouden verbruiken dan met papier. Paper-smart zou wel kunnen door twee ‘office iPads’ aan te schaffen. Deze vervangen dan de helft van het  papiergebruik. In de vierde subvraag is gekeken naar de mening van klanten. Wat zouden klanten ervan vinden als Veldkamp Produkties Green Filmmaking gaat implementeren? Hieruit kon geconcludeerd worden dat prijs-kwaliteit en snelheid als belangrijkste reden wordt gegeven om voor Veldkamp te kiezen. Green Filmmaking is een leuke bijkomstigheid, maar mag voor opdrachtgevers het productieproces verder niet beïnvloeden.

Marly2

Voor Veldkamp Produkties zou Green Filmmaking een investering worden die niet altijd beter is voor de natuur dan het lijkt. Intern wordt nog gesproken over de mogelijkheden van implementatie van Green Filmmaking in de praktijk. Zelf ben ik erg tevreden met de resultaten van mijn onderzoek. Het zijn uitkomsten die echt een verschil gaan maken, die echt wat betekenen. En daar doe je het uiteindelijk voor!

 

Marly Zweerts
Afstudeerstagiaire

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.