In Behind the scenes, Blog, Inspiratie, Tips

Veldkamp Produkties bestaat dit jaar 20 jaar! We gaan hier o.a. aandacht aan besteden door onze crewleden terug te laten blikken op hun Best Of momenten bij het bedrijf. We beginnen deze blogreeks met een terugblik van onze cameraman en editor Rick Smits.

Rick TUFoto: Bram van Overbeeke.

Hoe lang werk je al bij Veldkamp Produkties?
Tijdens mijn studie heb ik in 2004 een half jaar stage gelopen, daarna heb ik eerst mijn opleiding afgemaakt en andere werkervaring opgedaan. In 2008 heb ik een open sollicitatie geschreven naar Veldkamp Produkties. Jeroen herkende me bijna niet meer terug! Sindsdien ben ik hier in dienst – al zes jaar dus.

Roompot_Glijbaan

Hoe ging het er zes jaar geleden aan toe op kantoor?
Heel anders dan nu; er werd voornamelijk geproduceerd vanuit kantoor, er waren nog geen vaste cameramannen en editors in dienst. Tegenwoordig kunnen we alles met ons eigen team, van concept en script tot opnamen, montage en oplevering. In het begin was ik alleen verantwoordelijk voor de techniek en heette mijn functie ‘file operator’. Binnen een jaar kwam daar langzaam maar zeker ook camerawerk en montage bij, in het begin alleen bij de kleinere projecten. Tegenwoordig doe ik camerawerk en montage van onze nationale televisiecommercials en documentaires, er is veel veranderd!

Je hebt als cameraman en editor aan heel veel verschillende projecten meegewerkt. Maar op welk project kijk je terug met de fijnste herinneringen? En waarom?
In 2010 maakten wij de documentaire End Polio Now in opdracht van Rotary International voor Omroep Max: een documentaire waarvoor we met Peter Timofeeff en een aantal vrijwilligers van de Rotary af mochten reizen naar India om kinderen te vaccineren tegen polio. In het voortraject werd ik al betrokken en mocht ik inhoudelijk meedenken aan het format en de outline. Ook mocht ik als cameraman van het project mee naar India en bij terugkomst heb ik alles zelf mogen editen. Ik was niet alleen ‘de cameraman’, ik voelde me ook verantwoordelijk voor de rest van het traject. Best uniek, en heel erg bijzonder om mee te maken.

Polio Vaccinatie Still

Veldkamp Produkties is de afgelopen jaren, dankzij een nauwe samenwerking met YachtsXL, met camera- en editcrews aanwezig op vele internationale boatshows voor superyachten. Hiervoor ben je de hele wereld overgevlogen. Welk moment is je hier het meeste van bijgebleven?
Dat was in Dubai! Ik stapte daar, in mijn eentje, voor het eerst in een helikopter om yachts te filmen op zee voor onze klant Gulf Craft. De adrenalinekick die ik toen voelde is onvergetelijk!

 Majesty 125 helikopterview

Wat voor soort videoproducties maak je het liefst?
Films waarbij je een interessant persoon of onderwerp volgt, het liefst met zo min mogelijk geënsceneerd. De mooiste beelden ontstaan wanneer je de vrijheid hebt om iemand te registreren die, door zijn passie voor datgene wat hij doet, vergeten is dat hij/zij wordt gefilmd. Toen ik voor End Polio Now in India draaide, realiseerde ik me dat ik het geweldig vind om het echte leven te kunnen grijpen, zonder dat iemand daarvoor hoeft te poseren en zonder dat iemand wordt geregisseerd om iets te doen of zeggen. Het liefst film ik iemand met een grote passie, dat levert de beste films op: zie Mano Macchiato, Success Starts With Dedication en End Polio Now. Allemaal hadden deze projecten de insteek om momenten uit het leven te grijpen met zo min mogelijk bemoeienis van de aanwezige crew.

Wat zou je nog graag een keer willen meemaken bij Veldkamp Produkties?
Een documentaireserie waarbij we één persoon over een langere periode volgen, bijvoorbeeld gedurende een jaar. Een tijd waarin je ook een band opbouwt met die persoon, waardoor je ook wederzijds vertrouwen krijgt en die persoon je helemaal toelaat in zijn leven. Dan kan ik een nóg mooier portret maken!

Bram Dekker 3

Wat is in jouw ogen de allerbeste productie die is gemaakt voor Veldkamp Produkties in de afgelopen 20 jaar?
Er zijn een heleboel projecten waarbij ik het heel leuk vond om mee te werken, zoals onze centennial moodfilm voor Philips en PSV, of de tv-serie en documentaire voor het 60-jarig bestaan van De Efteling. Vooral de tv-serie van De Efteling; daar zaten hele mooie verhalen in. Maar de twee producties die er voor mij echt uitspringen zijn de Glijbaan commercial voor Roompot Vakanties (het concept was origineel, de executie top) en (uit de oude doos) de commercial waar ik in mijn stage aan mee heb gewerkt als set-assistent: Ruimtelijke Ordening, in opdracht van de Provincie Noord-Brabant. En de handen op de laptop in het laatste shot? Die zijn van mij!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.