In Tips

Het oog is een briljant orgaan en kan veel kleur en contrast opvangen. Veel meer dan onze huidige televisie schermen kunnen weergeven. Dit komt o.a. doordat een tv scherm het (nog) niet aankan, maar vooral ook doordat de sensor van een camera lang niet zo goed is als het menselijk oog. Dus als een camera de kleur en het contrast al niet kan opvangen, kan een televisiescherm het ook niet weergeven. Maar daar gaat verandering in komen met de komst van HDR en de nieuwste camera’s!

Wat is HDR?

HDR betekent High Dynamic Range (hoog dynamisch bereik). Het geeft het verschil aan tussen het donkerste punt en het lichtste punt wat je kunt weergeven, dit wordt in de camera branche aangeduid in “stops”.
Om een goed beeld te geven wat dit eigenlijk betekent is de huidige situatie als volgt:

  • De beste camera’s op dit moment hebben een dynamisch bereik van 14 stops.
  • De huidige televisies hebben een bereik van ongeveer 6 stops (dit zijn Standard Dynamic Range televisies, ofwel SDR televisies)
  • Het menselijk oog heeft een bereik van maar liefst 16 stops!

Dat is een behoorlijk verschil tussen onze ogen en de techniek in onze camera’s en televisies.
Helaas is het lastig om het verschil tussen SDR en HDR weer te geven op een scherm dat geen HDR ondersteund. Om toch een impressie te geven heb ik een simulatie gemaakt. In de afbeelding hieronder zie je links een impressie van SDR en rechts dezelfde afbeelding maar dan in HDR. Let bij deze afbeelding vooral op de highlights in de wolken waar je nauwelijks nog detail ziet bij SDR.

HDR en SDRHelaas is er op dit moment nog geen HDR-video standaard waar een televisie aan moet voldoen. Gelukkig wordt hier momenteel aangewerkt. Er zijn een aantal grote bedrijven die voorstander zijn van een label genaamd “Ultra HD-premium”.

Ultra HD-premium

Dit label stelt een aantal eisen waaraan een televisie moet voldoen. Het gaat er dus niet alleen om of een televisie een hoog dynamisch bereik kan weergeven. Het label kijkt bijvoorbeeld ook naar:

  • Ondersteund de televisie een resolutie van 3,840 x 2,160 pixels.  Dat is grofweg 4k! In mijn blog “Hoe meer pixels hoe beter!” leg ik precies uit wat 4k is.
  • Het aantal kleuren moet van 8 bit naar 10 bit kleuren. Dat klinkt als een kleine stap maar dat is niet zo. Het betekent dat een televisie eerst ongeveer 16,7 miljoen kleuren ondersteund en hierna ruim 1 miljard kleuren moet ondersteunen.
  • Het Ultra HD-premium label neemt niet overal genoegen mee. De kleuren die de televisie vertoont moeten kleurgetrouw zijn. De kleuren moeten dus zo goed mogelijk overeenkomen met de realiteit.

Kort samengevat: Meer pixels, meer contrast, meer kleuren en beter kleuren. Deze 4 eisen zouden het kijkplezier aanzienlijk moeten verbeteren.

Content

Het liefst ren je nu natuurlijk meteen naar de winkel om je mooie Ultra HD-premium televisie te gaan halen! Toch zou ik hier nog heel even mee wachten. Momenteel wordt er nog maar weinig content gemaakt voor deze schermen.

Binnenkort kun je via Blu-ray disc van HDR genieten maar let op dat je dan niet alleen een scherm maar ook een Blu-ray speler nodig hebt dit dit ondersteunt. Daarnaast zijn een aantal grote bedrijven bezig om HDR content te creëren. Zo is bijvoorbeeld Netflix ermee bezig en ook Amazon staat te popelen om hun films en series uit te brengen onder een HDR label, maar het gaat mondjesmaat.

Al met al vind ik HDR een hele goede ontwikkeling waardoor de beeldkwaliteit weer een stukje beter en mooier gaat worden. Dus laten we hopen dat die content snel gemaakt wordt!

Netflix

Bron: Netflix

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.