In Blog, VP Nieuws

Brabant en boeren horen bij elkaar. Boeren speelden een grote rol in de ontwikkeling van onze provincie en blijven dat ook in de toekomst doen. Maar de liefde tussen burger en boer lijkt wat bekoeld. De maatschappelijk druk op de boer neemt toe en zaken als bijvoorbeeld schaalvergroting zijn niet meer vanzelfsprekend. Daarnaast is de agrarische sector zelf de laatste jaren ook volop in beweging.

De 5 boeren

Om een eerlijk beeld te schetsen van de uitdagingen waar de moderne boer voor staat, volgden we vijf boerengezinnen, vier seizoenen lang. Heel 2016 waren we aanwezig op het erf van vijf totaal verschillende boeren.

We volgen het wel en wee van koeienboer Joris Hanenberg uit Oss, die samen met zijn broer en zijn vader een van de grootste melkveehouderijen van Brabant runt. We kijken in de keuken bij Marijke Koenen uit Erp, die in haar eentje een diervriendelijke varkensboerderij bestiert. In Heijningen zijn we een jaar lang te gast bij Harry en Bonnie de Schutter van kersenboerderij de Zuylenhoeve. De broers Twan en Jeroen Engelen uit Someren laten zien wat het inhoudt om een kippen vermeerderingsbedrijf te managen en in Dongen zien we hoe tomatentelers Henriëtte en Alfons van den Hoek de overstap maken van gangbaar naar biologisch boeren.

Samen met deze boeren onderzoeken we vragen als: Kun je als boer nog wel idealen hebben? Hoe ligt de balans tussen dierenwelzijn en marktwerking? Staat de moderne boer buiten de samenleving, of er juist middenin? Hoe logisch is biologisch? Regeren data en de computer het bedrijf? Wat is dan nog de Kunst van het Boeren?

De kunst van het boeren

Veldkamp Produkties maakte een intrigerende 8-delige serie waarin we een breed en intiem kijkje krijgen in de levens van vijf bijzondere gezinnen. We zijn erbij op de mooie momenten, maar ook als het even tegenzit. En drama was er genoeg het afgelopen jaar. Van een hoogst besmettelijke bacterie in een nieuwe teelt, tot vernietigende hagelschade en zelfs het opheffen van een van de bedrijven.

De Kunst van het Boeren is informatief en spannend tegelijkertijd. Ontdek ‘De Kunst van het Boeren’. Vanaf zaterdag 4 maart elke zaterdag op Omroep Brabant TV om 17:45 en daarna ieder uur herhaald. Uitzondering: 18 en 25 maart geen uitzending.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

YouTube op een smartphone