In Blog, Inspiratie

In de jaren 60 van de vorige eeuw kende de televisie haar opkomst in Nederland. De overstap van zwart-wit naar kleurentelevisie kort daarna bood nieuwe mogelijkheden voor content creators. Sinds die tijd hebben nieuwe technologieën elkaar in rap tempo opgevolgd met als één van de grootste ontwikkelingen het internet. Datzelfde internet dragen we nu – sinds de opkomst van de smartphone in 2007 – dagelijks in onze broekzak met ons mee. Al deze mogelijkheden hebben echter ook een keerzijde; door deze vele mobiele opties is het lastig te bepalen waar je de videocontent plaatst om je doelgroep te bereiken.

De markt verandert: keuzes maken

De groei in mediakanalen, die de laatste jaren heeft plaatsgevonden in de mediawereld, heeft geleid tot versplintering. De tijd dat er slechts enkele videokanalen waren ligt ver achter ons en het is niet langer mogelijk alle kanalen bij te houden. Naast traditionele lineaire televisie groeit video-on-demand tegenwoordig snel en daar waar Facebook ooit het populaire netwerk onder jongeren was neemt Snapchat die rol langzaam over1.

Voorafgaand aan de conceptfase van een project is het dan ook al belangrijk te weten voor wie je de betreffende video maakt. Een korte commercial, die is gericht op jongeren, behaalt bijvoorbeeld minder kijkers op lineaire televisie dan op social media2. Terwijl een lange documentaire makkelijker bekeken wordt op televisie dan op een Facebook tijdlijn.

De techniek bepaalt mee

Naast je doelgroep is het medium waarvoor je kiest ook een bepalende factor. Smartphones zijn geschikt voor de vertoning van verticale video en als het gaat om korte mobiele video’s speelt Snapchat daar handig op in.

Wanneer je video juist veel gebruik maakt van geluid en muziek biedt een smartphone minder uitkomst dan een televisie. Niet alleen is het geluid dat uit de speakers komt van mindere kwaliteit: consumenten zijn niet snel geneigd hun geluid aan te zetten om een filmpje te bekijken3.

Smartphones zijn – in tegenstelling tot televisie – beperkend als het gaat om het formaat van het scherm. Een klein scherm betekent dat bij brede camerashots waar veel te zien is het lastig wordt alles te kunnen onderscheiden. Daar staat tegenover dat portretshots op een mobiel apparaat bij verticaal gebruik juist wel goed overkomen.

Facebook op een smartphone

Social media biedt uitkomst

Social media bieden een uitkomst als het gaat om video’s op smartphones. Daar waar jongeren steeds minder gebruik maken van Facebook kiezen ze steeds meer voor Snapchat en Instagram, waar korte video’s – vaak niet meer dan 15 seconden – worden getoond. Ouderen daarentegen gebruiken Facebook juist steeds meer. Twitter verliest dan weer aan populariteit bij alle leeftijdsgroepen1.

Social media bieden ook uitkomst als het gaat om het bereiken van de doelgroep. In tegenstelling tot televisie, waarbij tijd wordt ingekocht gebaseerd op een brede kijkersgroep, kan de doelgroep via social media veel specifieker worden benaderd.

Het belang van social media kan daarmee niet worden ontkend in het ontwikkelen van videocontent. Het bereiken van de doelgroep hangt daarmee af van de keuzes die in het ontwikkelingsproces worden gemaakt. Waar is de doelgroep te vinden? Past dat wat ik wil vertellen bij het medium? Of biedt een middenweg tussen beiden een betere uitkomst?

1 Marketingfacts, 2017

2 Volkskrant, 2016

3 Digiday, 2016

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts
Comments
  • Pieter
    Beantwoorden

    Social media is zeker het middel om jouw videocontent viral te maken!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.