In Blog, Techniek, Tips

Over de vormgeving van álles is nagedacht. Of dat nu een brief, een website of een video is. Als je je aan een aantal basisregels houdt, is vormgeven niet zo moeilijk te leren. Om te zorgen dat ook jij goed kan vormgeven, heeft Hans hieronder 4 grondbeginselen beschreven. Denk als je die gelezen hebt, eens goed na over wanneer jij betere vormgeving had kunnen gebruiken en dat niet gedaan hebt, zodat je met deze vier tips de volgende keer ook vooruit kunt.

Positionering

Groepeer gerelateerde items samen.

Als je het hebt over de afstand van objecten tot elkaar dan heb je het over positionering. In het ontwerp linksonder zie je dat het al snel een rommeltje wordt als je geen rekening houdt met positionering. Een ontwerp voelt ongeorganiseerd als de afstand tussen objecten niet gelijk is. De bolletjes links voelen slordig, rechts is het een stuk opgeruimder.

Het rechtse voorbeeld zou een menukaart kunnen zijn, ook hier is de linker onoverzichtelijker dan de rechter.

Uitlijnen

Elk item moet een visuele relatie met een ander hebben.

Zorg er dus voor dat alles wat je op een pagina ziet, een eenheid wordt. Het is daarom belangrijk dat jij je ervan bewust bent waar je elementen plaatst. Kijk bijvoorbeeld uit dat je niet meerdere tekstuitlijningen gebruikt op een pagina, maar dat je juist kiest voor een samenhangend geheel.

In het voorbeeld hieronder zie je dat het linker figuur veel meer rust uitstraalt en opgeruimder aanvoelt dan rechts.

Herhaling

Herhaal stukken opmaak over je hele design.

De kracht van herhaling is consequent zijn. Probeer bijvoorbeeld elke subtitel dezelfde opmaak te geven en op elke pagina van een boek de paginanummering op dezelfde plek te zetten. Als je dit niet doet, kan een pagina met veel tekst al snel overweldigend worden (zoals hieronder).

Contrast

Contrast is verschil aanbrengen tussen de elementen.

Als je iets belangrijks wil laten zien in je vormgeving en het oog van de kijker naar iets specifieks wil leiden, dan doe je dat door het gebruik van contrast. Contrast kun je bijvoorbeeld bereiken door een tegenstelling in kleur, tint of vorm aan te brengen.

In het figuur links wordt je oog meteen naar de balk (hoofdtitels) linksboven getrokken, rechts is een saaie lap tekst en zal de kijker (lezer) snel afhaken.

Aan de slag

Dit zijn de grondbeginselen die je als designer moet kennen. En deze zijn zoals ik al eerder zei, best makkelijk te leren, maar de truc zit hem in het uitvoeren en toepassen van deze regels. Naast deze “principles of design” bestaat er ook nog zoiets als “the elements of design” maar dat bewaar ik voor een andere keer. 

Wil je de 4 beginselen nog eens kort bestuderen? Bekijk dan de video hieronder, waarin ik ze nog eens kort samenvat.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts
Comments

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.