In Blog, Techniek, Tips

Je gebruikt je smartphone vast anders dan je televisie. Je zit niet altijd op de bank te kijken, het scherm gebruik je het liefst verticaal en je hoeft je telefoon niet met anderen te delen. Eigenlijk is het dus logisch dat reclamevideo’s op je smartphone op een andere manier geproduceerd dienen te worden dan een televisiecommercial. Om te zorgen dat de video’s die je maakt voor smartphones even succesvol zijn als op televisie, heb ik een aantal tips voor je.

Oriënteer je shots vierkant of verticaal

Ik noemde het al in de introductie: je gebruikt je smartphone liever rechtop. Recente updates van apps als Snapchat en Instagram hebben al laten zien dat stories, het vertellen van je verhaal door middel van verticale foto’s en video’s, goed werkt.

Wanneer je jouw horizontale video direct inzet op smartphones, gebruik je maar zo’n 30 procent van het scherm. Als je er juist voor kiest om een verticale – of zelfs maar vierkante – video te gebruiken kun je de aandacht van de kijker beter trekken en vasthouden. Wanneer een video een groter deel van het scherm van de gebruiker inneemt valt hij namelijk beter op.

Het is belangrijk de keuze voor een vierkante of verticale video al vroeg in het productieproces te maken. In vervolgstappen als storyboarden en montage is het namelijk belangrijk om de verhouding door te voeren.

Gebruik kortere shots

In tegenstelling tot conventionele media is een video overslaan op een smartphone een fluitje van een cent. Om daarom de aandacht van je kijkers vast te houden, is het belangrijk dat je shots elkaar in een sneller tempo opvolgen dan op televisie. Je moet echter niet te snel zijn: als je kijker niet weet wat hij ziet, slaat hij je video ook over.

Hoewel korte shots een aanbeveling zijn, is het belangrijk dat je nooit het gevoel van je merk uit het oog verliest. Het tempo van de shots moet daarom ook passen bij het merk. Bijvoorbeeld: het rustige gevoel van Nespresso vormt geen match met een snelle en flitsende reclame.

Kies voor ondertiteling

In tegenstelling tot televisies worden smartphones vaak gebruikt op plaatsen waar kijken met geluid niet praktisch is: bijvoorbeeld in de trein of bus. Sterker nog: zo’n 85% van de consumenten heeft het geluid uitstaan. Om er voor te zorgen dat je jouw boodschap toch zonder problemen overgebracht krijgt, werkt het goed om je video te ondertitelen. De ondertitels kunnen de boodschap die je wil overbrengen goed ondersteunen.

Natuurlijk zijn er naast deze drie tips nog vele andere mogelijkheden om jouw doelgroep op smartphones te bereiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van nauwkeurige doelgroep targeting? We bekijken graag samen de mogelijkheden.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.