In Blog, Techniek

Een van de belangrijkste dingen die je moet leren wanneer je wilt gaan filmen, zijn de verschillende types basisshots. De benamingen voor verschillende shots die worden gebruikt bij opnames zijn bekend onder regisseurs, cameramannen, scriptschrijvers en zijn belangrijk voor de vertaling van een concept of script naar het visuele aspect van een film. Tevens zijn de shots belangrijk om het onderwerp, vaak een persoon, op de juiste manier uit te lichten.

Veraf / Actie

Bij het maken van beelden van veraf is vooral de context om het onderwerp heen belangrijk. Zo portretteert een extreme long shot het onderwerp van erg grote afstand. Het laat het onderwerp in zijn geheel zien, evenals de omgeving eromheen. Het onderwerp hoeft niet eens herkenbaar in beeld te zijn. Een extreme long shot, zoals hiernaast, is ideaal om de scène lading te geven en de locatie vast te stellen. Daarom wordt het ook een ‘establishing shot’ genoemd.

Extreme Long Shot

Om meer nadruk op het onderwerp te leggen, kun je gebruikmaken van een long shot. Dit laat de hele persoon zien van top tot teen. Het plaatst de persoon dan ook meer in relatie tot zijn/haar omgeving dan het extreme long shot. Wel laat dit shot nog steeds meer actie zien dan emotie.

Een shot dat goed gebruikt kan worden als er meerdere mensen in beeld te zien zijn en als je ze herkenbaar in beeld wil hebben, is het medium long shot. Dit shot wordt ook wel het 3/4e shot genoemd omdat het onderwerp voor driekwart in beeld is – vanaf de knieën omhoog.

Long Shot

Dichtbij / Emotie

Om de persoon gedetailleerder in beeld te krijgen, wordt vaak vanaf de heup gefilmd, wat bekend staat als een medium shot. Bij een medium shot is de omgeving nog wel zichtbaar. Deze manier van filmen wordt veel gebruikt in interviews en is ook een veelgebruikt shot in films. Een ander veelgebruikt shot is de medium close-up. Deze portretteert de persoon vanaf de borst. Hierdoor ligt de volledige focus op het onderwerp. Dit shot laat nog maar een klein stukje omgeving zien en focust vooral op gezichtsuitdrukkingen.

Medium Shot
Medium Close-Up

Om de focus écht op de emoties te leggen, wordt de close-up vaak gebruikt. Dit shot laat weinig tot geen omgeving zien en focust vooral op het gezicht. Hierdoor worden emoties en reacties goed in beeld gebracht. De meest gedetailleerde manier van filmen is de extreme close-up. Dit shot laat de gezichtskenmerken van de persoon zien. Het laat maar een klein, maar belangrijk stukje zien van het onderwerp.

Als je wilt zien hoe deze shots er in de praktijk uitzien, kun je de onderstaande video bekijken. Hierin laat ik zien hoe de verschillende shots in onze video’s worden gebruikt. Zo krijg je er een goede indruk van en kun jij er je voordeel mee doen.

Close-Up

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.