In Blog

Als het aan onze motion designer Hans ligt wel! (En ontdek meteen zijn favoriete YouTube channels) En wat betekent dit voor de hedendaagse videomarketing?

Het overgrote deel van de mensen kijkt nog iedere dag televisie, oké misschien met een Netflix abonnement erbij, maar bijna iedereen heeft nog een televisieabonnement en kijkt De Wereld Draait Door, Wie is de Mol, of stiekem Temptation Island. Toch neemt televisie in de hedendaagse videomarketing een steeds kleinere rol in.

Adverteren op YouTube in plaats van op TV

Waar opdrachtgevers eerst kozen voor een televisiecommercial, wordt er tegenwoordig eerder gekozen om te adverteren via YouTube door middel van een YouTube pre-roll of een bumper ad. Een Pre-roll is een video voorafgaand aan de youtube video, van meestal 15 tot 30 sec. die je na 5 sec. kan wegklikken. Een Youtube bumper ad is een video van max 6 sec. die je niet kan wegklikken en dus moet afkijken alvorens je de Youtube video kan zien. Inzet van deze middelen in plaats van (of naast) televisie advertenties is vaak een terechte keuze! Je kan met YouTube advertising gerichter op je doelgroep targetten en het is tot op heden ook nog vele malen goedkoper dan de uitzendtijden voor een televisiespot. Om echt een brede doelgroep te bereiken en naamsbekendheid te genereren is TV echter nog wel heel daadkrachtig. De vraag is alleen hoelang TV en dus ook TV commercials, in de huidige vorm blijven bestaan, want het aantal ‘YouTube kijkers’ blijft groeien.

Vervangt YouTube televisie?

Onze collega, motion designer Hans, is bij ons als het om de toekomst gaat een goede graadmeter. Hij is wat dat betreft altijd zijn tijd ver vooruit en is ervan overtuigd dat video content kijken op YouTube het nieuwe TV kijken is. Hieronder vertelt hij waarom hij al 7 jaar geen TV meer kijkt en hoe YouTube zijn televisieabonnement heeft vervangen.

Hans Nellen met VR bril

Hoe is het zo gekomen dat je geen TV abonnement meer hebt?

In 2011 ben ik naar een studio appartement verhuist hier in Eindhoven. Normaal gesproken regel je dan al heel snel een internet- en TV-aansluiting. Zo’n lekker makkelijk alles-in-een-pakketje. Dus ik meteen naar ‘ikwileenallesineenpakketje.nl’, maar ik vond de prijzen nogal hoog, vooral omdat ik toen al niet zoveel TV meer keek. Dus heb ik toch maar gekozen voor alleen een internet abonnement. “Ik kan later nog altijd een TV-aansluiting erbij nemen” dacht ik toen. Nu 7 jaar en een verhuizing later….je raadt het al…ben ik nog steeds TV-abonnement-loos en vermaak ik mij al jaren met de diverse YouTube kanalen die er zijn.

Waarom geef je de voorkeur aan YouTube i.p.v. TV ?

Dat televisieproducenten bepalen wat ik vanavond kijk op een vooraf bepaalde tijd, voelt voor mij als een erg verouderde constructie. Bij YouTube heb ik hier geen last van. Er zitten miljoenen kanalen en content-creators op met voor ieder wat wils. En je kan kijken wanneer het jou uitkomt, op pauze zetten wanneer het jou uitkomt en je kan reacties plaatsen waar de content-creator op kan reageren. En het is (nog) gratis ook! Dus waarom zou je nog een TV-abonnement nemen als alles wat je maar kan bedenken op YouTube staat? Ik denk dat veel mensen denken dat YouTube voor kinderen/tieners is die graag dierenfilmpjes kijken, dat is het óók, maar naast dat bestaan er nog miljoenen andere kanalen die de moeite waard zijn en zoveel meer te bieden hebben dan je standaard TV abonnement.

YouTube homepage

Wat zijn je favoriete YouTube kanalen?

Als ik entertainment wil zien kijk ik Casey Neistat of The slow mo guys
Wil ik mijn kennis verbreden ga ik naar ColdFusion en SmartEreveryDay of Kurzgesagt
Als ik meer wil weten over de nieuwste gadget kijk ik naar MKBHD of The verge
Heb ik inspiratie nodig voor een heerlijke maaltijd Food Wishes of The Domestic Geek
En zo volg ik nog verschillende kanalen voor technology, natuur, tutorials, films, sport etc. Op dit moment volg ik 705 kanalen die elke avond wel iets leuks voor mij in petto hebben.

YouTube televisie

YouTube pre-roll of bumper ad i.p.v TV spot

Als we Hans moeten geloven kijken we over een aantal jaren allemaal naar de YouTube kanalen i.p.v. de TV kanalen. Of dat zo is moet nog blijken, maar realiteit is dat al heel veel mensen iedere dag urenlang op YouTube rond ’zappen’ en merken en bedrijven hier dankbaar gebruik van maken, door het adverteren op YouTube, middels een pre-roll en/of bumper-ad. Als wij een aanvraag krijgen voor een TV spot stellen wij tegenwoordig dan ook standaard de vraag: Waarom TV? Want in veel gevallen is een YouTube advertentie interessanter!

YouTube reclame

Wie weet is de term ‘TV commercial’ over een aantal jaren verouderd, of neemt deze een veel minder belangrijke rol in bij marketingcampagnes. Feit is wel dat Youtube advertising een steeds grotere rol speelt in marketingstrategieën en wie weet in de toekomst zelfs de volledige functie van televisie gaat overnemen. Als het aan Hans ligt wel 😉

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Foto van de set van Top VintageHet Veldkamp Produkties kantoor in aanbouw