In Blog, Techniek

Grote kans dat je nog niet hebt gehoord van de redelijk nieuwe term ‘explanimation,’ maar dit nieuwe concept lost een bekend probleem op, namelijk onze korte aandachtsspanne. Zo wordt er vaak gerefereerd aan een onderzoek waarin naar voren kwam dat mensen zelfs een kortere aandachtsspanne hebben dan een goudvis, en dat dit ieder jaar verslechterd. Dit onderzoek bleek echter een marketingstunt van Microsoft en is (gelukkig) niet waar. In praktijk is onze aandachtsspanne heel afhankelijk van de taak die we uitvoeren. Zo hebben we bijvoorbeeld geen moeite om urenlang naar Netflix series te kijken, maar zijn we op een ander moment weer erg snel afgeleid.

Onze aandachtsspanne is dus van veel dingen afhankelijk, waaronder de taak. Echter in ons vakgebied is het regelmatig zo dat je de aandacht van mensen wilt grijpen als zij daar niet op voorbereid zijn. En dan moet je van goeden huize komen om de volledige aandacht te krijgen én vast te houden. Je herkent het zelf vast ook: als een serie even niet interessant genoeg is grijpen we binnen enkele seconden al naar onze telefoon, of er wordt zonder pardon iets anders opgezet. We moeten meteen geboeid worden én blijven! Lukt dat niet binnen een aantal seconden, dan ben je ons kwijt.

Boeiend informatie overbrengen met een explanimation

Wanneer we zoeken naar informatie op het internet, moet onze aandacht binnen enkele seconden gegrepen worden zodra we op een landingspagina komen. Informatie overbrengen kun je beter niet doen door een muur van tekst op je website te plaatsen over hoe je product/dienst werkt en hoe goed en nuttig het wel niet is. Daar haken we namelijk veel te snel voor af. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een uitleganimatie, ofwel een ‘explanimation’. Ook -of misschien zelfs juist- bij complexe informatie die een structuur, ordening of storyline nodig heeft biedt een explanimation uitkomst!

Explanimations zijn de oplossing

Nu kunnen we tekstueel uitleggen wat een explanimation is, maar er eentje bekijken is natuurlijk een stuk boeiender. Deze explanimation maakten we bijvoorbeeld voor MSD Animal Health Nederland:

Deze video is maar liefst 305.000 keer bekeken, maar als je kijkt naar de explanimation van Dropbox hieronder, zie je dat deze zelfs ruim 12.300.000 views heeft.  Je zou dus kunnen zeggen dat mensen het erg fijn vinden om op een vermakelijke manier geïnformeerd te worden.

Leg het uit door middel van animatie

Een explanimation kan op diverse manieren gemaakt worden, van een basic vormgeving tot een heel gedetailleerde visualisatie. Dit alles natuurlijk in de huisstijl, vormgeving en kleuren van jouw product/bedrijf!

Dus heb je een nieuw product dat je wilt lanceren? Of wil je uitleggen hoe een product of dienst werkt, gebruik dan een explanimation. Je hebt hiermee meteen de aandacht van de kijker, je realiseert een hogere conversie én je houdt langer de aandacht van de kijker vast dan je zou doen met tekst.

Explanimation laten maken

Meer weten over explanimations of ben je benieuwd hoe animatie nog meer gebruikt kan worden om op een interessante en boeiende manier informatie over te brengen? Neem contact met ons op.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het Veldkamp Produkties kantoor in aanbouwRegisseur Edwin bekijkt de beelden tijdens de opnames