In Blog, Techniek

Motion Designer Hans gaat in op een paar veelgebruikte termen in de postproductie van video. Termen die wij zelf veel (sommige zelfs dagelijks) gebruiken, maar voor onze opdrachtgevers nog niet altijd even duidelijk zijn. Kende jij ze al?

Do shit you love, editing

Postproductie

Wat is postproductie nu eigenlijk precies? De postproductie is de laatste fase van het productieproces van een video, of heel concreet: alle werkzaamheden ná de draaidagen zijn postproductie. Hieronder valt het monteren, audio design, muziek, kleurcorrectie en eventueel de visuele effecten en/of animatie, maar ook het aanleveren van de bestanden aan opdrachtgever en evt. TV zenders.

Offline en online montage

De montage kan je onderverdelen in 2 fasen: offline en online. De offline montage is nog redelijk grof. De shots zijn bepaald, maar vaak nog niet helemaal perfect op maat geknipt. De audio/muziek zit meestal al wel onder de video, maar is nog niet helemaal in balans of mooi afgemixt, ook is de definitieve voice-over stem is nog niet ingesproken. Daarnaast kunnen de kleuren van de shots nog verspringen en moeten de eventuele animaties en visuele effecten nog mooi gemaakt worden. Een offline versie is eigenlijk een ruwe versie, waarvan de puntjes nog op de i worden gezet.

We maken altijd eerst een offline montage omdat we met de opdrachtgever willen afstemmen of we op de goede weg zitten. Klopt het verhaal? Komt de boodschap goed over? Zijn we tevreden met de muziek? We willen weten dat het ‘goed zit’ alvorens we de online montage fase in gaan en ingrijpende inhoudelijke aanpassingen veel tijd gaan kosten.

Editing in Premiere Pro

Zodra de klant helemaal tevreden is over de offline montage, gaat deze “op slot” en gaan we de online montage fase in. Dit wil zeggen dat we de audio af gaan mixen, de definitieve voice-over stem gaan opnemen, de kleurcorrectie gaan doen en de animatie toevoegen. Als ook deze online versie wordt goedgekeurd door de klant, schrijven we het bestand uit en wordt het aan de klant opgeleverd.

Compositing en Chromakey

Ook het maken/toevoegen van ‘visuele effecten’ valt onder postproductie, dit is echter een breed begrip. Ook compositing valt onder visual effects. Compositing is het proces om meerdere beelden te combineren tot één beeld, wat vaak wordt gedaan met behulp van een green screen en het chromakey effect. Chromakey? Bij chromakey wordt eerst een onderwerp gefilmd tegen een groene of blauwe achtergrond. Daarna kan men in de montage, die achtergrond doorschijnend (transparant) maken zodat het gefilmde personage of object voor een andere achtergrond geplaatst kan worden.

Jean Claude Van Damme - Green screen footage download*

In het voorbeeld hieronder van Roompot Vakanties zie je dat we de tablet met een groene achtergrond hebben gefilmd, zodat we het groene vlak makkelijk kunnen selecteren en kunnen vervangen voor de website van Roompot Vakanties. Op die manier kon de campagne meerdere keren ingezet worden en hoefde alleen de website met de meest recente actie vervangen te worden.

Parallaxing

Als je in de trein zit en naar buiten kijkt zie je dat de objecten vlak voor je heel snel voorbij vliegen terwijl de objecten in de verte nauwelijks lijken te bewegen. Dit heet parallaxing en wordt in animaties vaak gebruikt om diepte te creëren. Deze techniek heb ik ook toegepast in de animatie die we gemaakt hebben voor Databalance:

Title tracking

Vaak worden er titels in video’s gebruikt om iets uit te leggen. Om hier extra ‘swung’ aan te geven kan je de titel mee laten bewegen met een persoon of object, zodat het net lijkt of de titel onderdeel is van het shot. Deze techniek wordt ook wel tracking genoemd en omdat je dit met een titel doet, noemen we het title tracking. Deze techniek passen we regelmatig toe, zoals ook gedaan in de corporate video voor SPIE Nederland:

Naast deze termen is er nog veel meer vakjargon waar we je graag eens wat meer over vertellen. Meer weten? Houd onze blogs in de gaten!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regisseur Edwin bekijkt de beelden tijdens de opnamesMarianne bij ontvangst van haar prijs