In Blog

Waarom een uitleganimatie laten maken?

Stel, je hebt een prachtig product maar op je website heb je een enorme lap tekst nodig om uit te leggen hoe het werkt. Dan is een video die de uitleg behapbaar en begrijpelijk maakt dé oplossing. Zo’n video is vaak geanimeerd en heet dan ook een uitleganimatie. Het doel van een uitleganimatie is ingewikkelde processen op een begrijpelijke manier effectief over te brengen. De gemiddelde spanningsboog van kijkers is niet heel erg lang. Om deze reden duurt de uitleg in de animatie meestal niet langer dan één minuut. Dit zorgt er voor dat de kijker geïnteresseerd blijft gedurende de gehele uitleg van je product of organisatie. Daarnaast dwingt het format je er ook toe om datgene wat je laat zien terug te brengen tot de kern van de zaak. Door te focussen op de essentie komt je product alleen maar sterker over. Het doel van de animatie staat bij de productie ervan voorop.

Uitleg leent zich uitstekend voor animatie omdat animatie in één vloeiende beweging de overstap tussen het verbeelden van processen en het laten zien van tastbare dingen kan overbruggen. Daarnaast elimineert animatie alle randvoorwaarden die je tegenkomt bij een normale productie: je laat alleen zien waar het om draait. Alle dingen die niet van belang zijn kunnen worden weggelaten uit de uitleganimatie en daardoor wordt een helderder beeld overgebracht.

Natuurlijk kunnen uitleganimaties verschillende doelen hebben, en afhankelijk van de doelgroep kan een video langer dan 1 minuut duren. Denk hierbij aan animaties die niet snel de aandacht moeten trekken maar die dieper in gaan op een al bekend onderwerp. Voorbeelden zijn instructievideo’s of voorlichtingen voor bedrijven of educatieve instellingen, maar de voordelen van animatie lenen zich voor veel meer verschillende vormen van uitgebreidere informatieoverdracht, afhankelijk van de kijker waar de productie voor bedoeld is.

De uitleg is de boodschap, de animatie is ook amusement

Uitleganimatie leent zich tevens uitstekend om de uitleg in één oogopslag aan te laten sluiten bij je huisstijl of de look en feel van je product. Maar uitleganimaties moeten naast daadkrachtig en mooi vooral ook amuserend en laagdrempelig zijn. De animatie grijpt eerder de aandacht van de kijker of bezoeker van je site, en zorgt ervoor dat je content toegankelijker wordt. De uitleg door middel van animatie voorkomt ook het overmatige gebruik van vaktermen die wellicht professioneel over komen maar er ook voor kunnen zorgen dat de kijker afhaakt.

In de meeste gevallen moet de animatie de uitleg niet alleen begrijpelijker maken maar ook bovenal leuker om te bekijken. Door de uitleg te presenteren door middel van animatie komt je verhaal tot leven. De stijl en opzet van de uitleganimatie die je wil laten maken spelen daarin een grote rol, maar omdat het animatie betreft zijn er heel veel mogelijkheden om de boodschap pakkender en leuker te maken. Afhankelijk van de boodschap die je wil overbrengen en de doelgroep die je wil bereiken leent animatie zich uitstekend voor humor en visuele grappen. Bij uitleganimaties kan ook goed gebruik gemaakt worden van sterke uitgebeelde metaforen.

Hoe gaan we te werk?

Bij Veldkamp Produkties kun je een uitleganimatie laten maken die bij jou past. Wij maken al sinds 1995 professionele instructievideo’s, uitleganimaties en ‘how-to’ video’s. Wil je een doeltreffende uitleganimatie laten maken? Neem contact met ons op! Aan de hand van een vrijblijvend intakegesprek kijken we op welke manier animatie passend is voor je aanvraag. Samen helpen we je om te komen tot een visuele stijl die bij jou past en zorgen we dat een script wordt uitgewerkt tot storyboards die uiteenzetten hoe het verhaal gaat worden. We staan je bij tijdens het kiezen van wel of geen voice-over, en kunnen je helpen geanimeerde personages te ontwikkelen die je brand ondersteunen. De mogelijkheden zijn eindeloos en we zijn benieuwd naar wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen! Bekijk hier een aantal uiteenlopende voorbeelden van uitleganimaties die Veldkamp Produkties geproduceert heeft.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De voordelen en het belang van adverteren op YouTubeVakjury beoordeelt film Sioux door Veldkamp Produkties als ‘fenomenaal spektakelstuk’