In Blog

Door middel van motion graphics kunnen we opgenomen en gemonteerde producties verder tot leven brengen.

Motion graphics zijn geen VFX

Motion graphics zijn een onderdeel van grafisch ontwerp, waarin grafisch ontwerp wordt toegepast op videproducties. Motion graphics zijn niet het zelfde als visual effects. Visual effects (VFX) is de combinatie van bestaande beelden met computer gegenereerde beelden (computer generated imagery, CGI) om daarmee realistische scenes te creëren. Motion graphics kunnen in de post-productie worden toegepast op bestaande beelden, maar een productie kan ook in zijn geheel uit motion graphics bestaan, dan hebben we het over een animatievideo.

Door de technologische sprongen van de laatste jaren is de grens tussen motion design en visual effects wel vager geworden. Tegenwoordig kunnen zowel motion graphics als VFX namelijk fotorealistisch worden nagemaakt. Het voornaamste verschil is dat motion graphics meestal een herkenbare toevoeging zijn aan een video.

De mogelijkheden van motion graphics en motion design

Motion graphics kunnen voor een breed scala aan doelen worden ingezet. Zo is motion design vaak onmisbaar voor commercials, marketingproducties, instructievideo’s of andere animaties.

Geanimeerde tekst is ook een belangrijke toepassing van de techniek die we vaak terugzien in commercials. De tekst kan verschillen van een vrij eenvoudige en statische toepassing tot titels die mee lijken te bewegen met een persoon of object in een video. Een eenvoudige toepassing van motion graphics zijn te zien in deze productie die we eerder maakten voor Copaco, waarin de tekst verschijnt door middel van een transitie en waarin de aanduidingslijnen zijn geanimeerd, maar de tekst zelf beweegt niet.

Een complexere vorm van geïntegreerde motion graphics door middel van teksten is te zien in de volgende producties. Hierin lijken de teksten echt geïntegreerd te zijn in de live-action beelden, waardoor het lijkt alsof ze echt in de beelden zitten. Deze techniek staat ook wel bekend als title tracking.

Bij commercials wordt ook vaak gebruik gemaakt van onderdelen die niet berusten op bestaand beeld. Denk hierbij aan kleurrijke sequenties die bijvoorbeeld meerdere producten achtereenvolgens aanprijzen. In deze animatie is alles in beweging: de vakken, de tekst en de afbeeldingen van de producten. Motion design!

Motion graphics blinken tenslotte uit op het gebied van volledige animatie. Animatie wordt vaak toegepast in commercials, uitlegvideo’s, infographics en instructiefilms. Motion design sluit hier vaak goed aan, want door middel van animatie kan men er voor zorgen dat de boodschap toegankelijker wordt. Animatie met het doel de boodschap duidelijker of passender over te laten komen.

De oorsprong van motion graphics

De oorsprong van de term motion graphics is te vinden in het Latijn ‘movere’ wat bewegen betekent en het Grieks ‘graphe’ wat schrijven of tekenen betekent. De ontwikkeling van motion graphics is nauw verwant aan de ontwikkeling van videomontage technieken. De oorsprong van deze technieken ligt in kinetische typografie (letterlijk ‘bewegende tekst’) gebruikt voor de openingstitels van filmproducties. Deze teksten waren oorspronkelijk nog vrij statisch maar rond de helft van de 21e eeuw werden de titelsequenties steeds uitgebreider met meer indrukwekkende transities.

Bij Veldkamp Produkties hebben we onze eigen creatieve motion designers, eventueel aangevuld met de beste freelancers van Nederland, die vorm geven aan het script voor jouw motion graphic of animatieproductie. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met onze producers en scriptschrijvers. Benieuwd naar wat Veldkamp Produkties voor jou kan betekenen op het gebied van motion design? Neem contact met ons op.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts
Comments

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vakjury beoordeelt film Sioux door Veldkamp Produkties als ‘fenomenaal spektakelstuk’Floor van den Burg