In Blog

De tip van… Edwin

Regisseur Edwin werkt dagelijks met figuranten. Oud, jong, man, vrouw, beginner of ervaren rot in het vak; stuk voor stuk staan zij steviger in hun schoenen met de tips van Edwin. Edwin is de flauwste niet en deelt zijn adviezen ook graag met jou.

In een vorig artikel spraken we over de database aan figuranten waaruit Veldkamp Produkties regelmatig put. Deze figuranten spelen belangrijke bijrollen en worden vooral ingezet voor het creëren van de juiste sfeer in de video. ‘Hoe natuurlijker, hoe beter is ons motto, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, zeker voor figuranten,’ aldus Edwin. Lees hier hoe je een goede indruk achterlaat en sneller de kans maakt om teruggevraagd te worden.

Tien adviezen voor figuranten

1. Zorg voor keuzemogelijkheden aan kleding

Let hierbij op dat je kleding niet te opvallend en je make-up niet te schreeuwerig is, tenzij dit uiteraard expliciet is aangegeven.

2. Zorg dat je goed bereikbaar bent

Zorg dat je, vanaf het moment dat je je aanmeldt, goed bereikbaar bent voor de producer en regisseur in het geval van vragen, instructies of een briefing.

3. Vraag door naar wat er van je wordt verwacht

Je hebt als figurant ook zelf de verantwoordelijkheid om door te vragen over de opnames en dat wat er van je verwacht wordt. Kortom, zorg dat je weet wat er van je verwacht wordt. Edwin: ‘Zo hadden we onlangs een sportieve opname voor een van onze klanten. De figurerende ‘vader’ had met wandelen geen probleem, maar wel met het mountainbiken. Dit soort situaties wil je als figurant én regisseur voorkomen.

4. Vermaak jezelf

Om de tijd tussen shots te doden is het handig om een boek of tablet mee te nemen.

5. Blijf op de achtergrond (ook tussen de opnames)

Speel jezelf niet in de kijker door nadrukkelijk aanwezig te zijn. Probeer juist om op de achtergrond een verpletterende indruk achter te laten, tijdens en tussen de opnames door.

6. Geef jezelf opdrachten

Er wordt vaak gezegd ‘act naturally’. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Edwins gouden tip hierbij is: ‘Geef jezelf opdrachten’. Figureer je op de achtergrond in een bar terwijl je op je telefoon kijkt, geef jezelf dan opdrachten zoals ‘wat heb ik altijd al op mijn telefoon willen opzoeken, wat vind ik interessant om te lezen’. Blijf jezelf vragen stellen, en handel daarna. Dit verplicht je om natuurlijk naar je telefoon te kijken en ermee om te gaan, waardoor de geloofwaardigheid stijgt.

Aanvulling hierop is de stelregel om hiermee door te gaan tot er ‘cut’ wordt geroepen. Blijf tot die tijd doorspelen!

Edwin in gesprek met een jonge figurant

7. Blijf niet op de set hangen

Ben je klaar, vertrek dan direct in plaats van op de set rond te blijven hangen. Hierdoor voorkom je dat je in de weg loopt.

8. Zet je telefoon uit

Punt acht mag voor zich spreken, een rinkelende telefoon middenin een shot is verre van wenselijk.

9. Kijk niet recht in de camera

Probeer niet de hoofdrolspeler uit te hangen en de camera op te zoeken. Dat is niet jouw rol. Dus kijk niet in de camera, tenzij de crew het nadrukkelijk aangeeft.

10. Help mee aan een fijne sfeer

Draag een steentje bij aan het creëren van een prettige onderlinge sfeer. Maak een praatje met collega’s. Zo laat je een goede indruk achter en is de kans groter dat je weer gevraagd wordt.

Groet,
Edwin

Tip:
Vind je het leuk om een keer als figurant te fungeren? Volg dan onze Facebookpagina. Hier plaatsen wij regelmatig oproepen voor figuranten voor uiteenlopende producties.

Regisseur Edwin beoordeeld de beelden met Tina

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

KleurcorrectieVoorbeeld van de Lower Third in een van onze producties