In Blog

Myrthe ’s vijf cruciale documenten voor een videoproductie

Producer Myrthe is een oude rot in het vak. Niet vanwege haar leeftijd, ze is in de bloei van haar leven, maar vanwege haar jarenlange ervaring in binnen- en buitenland. Als geen ander weet zij hoe je van een video een topproductie maakt. Hiervoor zijn voor haar vijf documenten onmisbaar. Welke dat zijn lees je hier.

1. Concept

Het uitdenken van een concept is één, het verwerken hiervan in beeld en geschrift is twee. Myrthe: ‘Je concept dient de juiste snaar bij de klant te raken en het wow-gevoel te creëren (‘Dit wil ik!’). Ik denk als klankbord mee met de regisseur over het concept. Veldkamp is een bedrijf dat beeld maakt. Hierdoor is het belangrijk dat in onze concepten beeld leidend is bij de tekst. Het beeld en de sfeer van het concept moet triggeren, nieuwsgierig maken. Daarom zijn onze concepten altijd in ontwikkeling. Ze moeten net als video’s blijven verrassen.’

2. Begroting

Zodra de klant akkoord is met het concept, gaat Myrthe via de online Veldkamp portal aan de slag met het opbouwen van een sluitende begroting. Hoeveel uur duurt dit, wat kost dat. Locatie, visagie, figuranten en styling; alles kost geld. ‘Uit ervaring (ik heb inmiddels al duizend video’s mogen produceren) weet ik wat er nodig is. Ik kan veel posten zelf inschatten en anders vraag ik het na bij collega’s of andere experts in ons netwerk. Bij Veldkamp werken we met drie producers dus ik leg mijn begroting ook altijd aan hen voor. Klopt alles en ben ik niets vergeten?’

Myrthe aan het werk aan haar bureau

3. Planning

Nadat de klant akkoord is met het concept en de begroting volgt de planning. Myrthe bepaalt met de klant de deadline voor het opleveren van de video en werkt vanuit daar terug. Het is haar streven om binnen zes tot acht weken na akkoord op het concept de film op te leveren. ‘Het is belangrijk om het momentum en de energie niet kwijt te raken. Om optimaal creatief te zijn wil je in een flow blijven. We vinden het ook niet erg als een video eerder opgeleverd moet worden. Werken onder druk maakt ons alert en creatief. Met een strakke deadline is de planning gekaderd en dat is fijn werken, zowel intern als met de klant. Middels de planning delen we met de klant wat we van hem, wanneer nodig hebben. Denk aan een akkoord op voice over scripts, wanneer wij aanwezig zijn om welke shot te draaien en welk personeelslid we nodig hebben. Dit document delen we met de klant, waarna we alle agenda’s en resources inplannen.’

Kalender
Een kalender

4. Breakdown

Nu is het tijd om het concept om te zetten in een filmscript, de taak van de regisseur. Samen met de regisseur houdt Myrthe het concept tegen de uiteindelijke planning en begroting aan, en kijkt zij of er nog ruimte is voor eventuele extra’s. De regisseur neemt alles mee en gaat aan de slag met het script. Hierin worden de verschillende scenes uitgeschreven, inclusief de personages en wie wat gaat doen. ‘Aan de hand van het script maak ik een breakdown. Dit is een levend document, waarin ik per shot omschrijf wat nodig is. Samen met onze productieassistenten zorg ik dat alles geregeld is. De breakdown is een grote checklist en vormt een masterdocument op de draaidag; het is een draaiboek waarin alle scenes en benodigdheden omschreven staan.’

5. Mijn netwerk

‘Ok, mijn netwerk is dan wel geen fysiek document, maar een verzameling aan telefoonnummers, Excel lijsten en mailadressen, maar het is een essentieel onderdeel van het traject. Per video kijken we wie de meest geschikte figuranten, film crew, muziek componisten en scriptschrijvers zijn. Zo komen we samen keer op keer tot een topproductie.’

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Audio speakerFoto van een Gouden Reiger