In Blog

Een video opnamedag; daar leeft Rick voor. Iedere opnamedag bereidt het team van Veldkamp Produkties tot in detail voor met als doel: deze dag op de set optimaal te benutten. Ook zo benieuwd hoe zo’n opnamedag eruitziet? Rick neemt ons mee.

Rick: ‘De voorbereidingen in aanloop naar de opnamedag, zowel creatief als praktisch, kosten veel kruim en tijd. Uiteindelijk doen we dat met één duidelijk doel voor ogen: de opnamedag maximaal benutten, zodat we uiteindelijk een ultieme film kunnen opleveren. Het hele team én de klant leven toe naar dat moment.’

Rick maakt opnames tijdens een opnamedag

De voorbereiding

De producers van Veldkamp zorgen dat iedere opnamedag tot in de puntjes is voorbereid; van de planning tot figuranten en acteurs, maar ook facilitaire zaken zoals parkeermogelijkheden en kleedkamers staan op hun checklist. We schreven al eens een blog vanuit productie over de ‘what to do’s om een opnamedag 100% te benutten.

‘Wij creatievelingen – de regisseur, meestal mijn collega Edwin, en ik – bereiden de creatieve aspecten van een opnamedag voor, zodat wij op die dag precies weten wat we moeten doen. Denk hierbij aan het script, de shortlist en in sommige gevallen een storyboard. Je kunt je op die dag geen fouten veroorloven. Alle andere aspecten worden weggenomen door onze producers. Zo kunnen wij maximale focus houden.’

Rick maakt opnames tijdens een opnamedag

Opnamedag ‘Becoming Vincent’

Een recente opnamedag was die voor de video ‘Becoming Vincent’, die we in opdracht van en in samenwerking met Tinker Imagineers uitvoerden.

Tijdens één van de opnamedagen voor deze film stond het team van Veldkamp voor dag en dauw op. Rick: ‘We startten deze opnamedag om zes uur middenin de natuur, bij zonsopgang. Dit gaf prachtig mooi licht, maar zoals je kunt begrijpen is dat licht er niet eeuwig. Om die zonsopgang van zo’n 45 minuten te benutten wilde ik geen tijd verliezen.

Direct bij aankomst bekeek ik met de regisseur vanuit waar we wilden draaien en namen we de betreffende shots door met de acteurs; waar ze moesten staat en hoe ze naar de camera moesten bewegen. Hoe strakker de producer alles op de set regelt en hoe sneller wij als team schakelen, hoe meer tijd we hebben om te filmen, zoals tijdens deze ochtend in de natuur.’

Rick maakt opnames tijdens een opnamedag

Strakke planning

Zo’n zonsopgang klinkt rustgevend, maar op zo’n dag is het keihard werken. Het team bezocht deze dag meerdere locaties en dat leidt soms voor wat gezonde spanning. Deze opnamedag was net als alle andere dagen strak gepland en de planning wordt door de aanwezige producer nauwlettend in de gaten gehouden. Deze punctualiteit botst soms met het creatieve brein van camera en regie. Rick: ‘Wij verliezen ons in de tijd en proberen altijd tijd te rekken voor nét dat ene geniale shot.’

‘Ondanks dat we het uiteraard soms irritant vinden als iemand net op dat cruciale moment zegt ‘we moeten door’ weten we ook dat wij creatievelingen de producers hard nodig hebben. Op de set is het ‘pick your battles’. We kennen de draaidag en de shots uit ons hoofd. Als we echt meer tijd nodig hebben, dan overleggen we met de producer over het verkorten van de tijd voor een shot later op de dag of we geven onze pauzetijd op. Geloof me, voor een ultieme opname eet ik mijn broodje graag in de auto. Het is vaak zoeken naar een compromis. Zo blijven we en binnen de planning en halen wij het maximale uit de scenes. Iedereen blij.’

Afsluiter

Het team sloot deze opnamedag af in het Rijksmuseum in Amsterdam. Rick: ‘Het is indrukwekkend om je na sluitingstijd te bewegen tussen meesterwerken. Normaal staart er 100 man naar een schilderij, nu was dit wereldberoemde museum op het team na helemaal leeg. Het was een geweldige dag met prachtige locaties. Om acht uur ‘s avonds sloten we naar tevredenheid af. Het monteren kan beginnen.’

Rick maakt opnames tijdens een opnamedag

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LOG transitieBliksemstage 2017