In Techniek

Onze motion designer Hans ken je vast al. Wijk kennen hem als een rustige collega binnen ons team, totdat we een onderwerp aansnijden dat hem aan het hart ligt. Dan deelt Hans graag zijn kennis met ons. Soms komen er ook vaktermen aan bod waar wij zelf nog niet alles van weten. Gelukkig hebben we dan Hans die ons enthousiast bijspijkert. Zo ook vandaag, waarin hij zijn kennis deelt over LOGs en LUTs.

Hoewel we er op een draaidag alles aan doen om de mooiste beelden te draaien, vind ik het fijn als ik tijdens het post-productieproces nog de mogelijkheid heb om verschillende dingen aan te passen in de gedraaide shots zoals het kleurgebruik en het contrast. Vroeger was dit erg lastig, maar met de huidige camera’s waar wij mee draaien zijn er meer mogelijkheden.

Met een RED-camera kunnen we draaien in RAW-formaat. Dat betekent dat alle data nog in de filmbestanden zit. Hierdoor kunnen we naderhand nog veel veranderen aan de gedraaide beelden. Denk bijvoorbeeld aan het contrast, helderheid, kleurgebruik etc. Een nadeel zit er trouwens wel aan: door de grote hoeveelheid data worden de bestanden erg groot, waardoor ze veel opslagruimte in beslag nemen.

LOG

Om dat probleem op te lossen is LOG in het leven geroepen. Als we opnames maken in LOG-formaat (een speciale instelling op de camera), dan blijft er veel informatie behouden in de zwart- en witwaarden van de opnames. Het geheel wordt namelijk nogal vaal opgenomen, zoals je hieronder kunt zien.

Beeld voor LOG en LUT

LUT

Het plaatje is zo ook niet echt een mooi plaatje, onze klanten zouden hier niet blij mee zijn wanneer ze dit zouden zien. Om dit op te lossen hebben we een LUT (Look Up Table). Een LUT is eigenlijk een soort template om van een vale LOG opname snel een mooi plaatje te maken, met bijvoorbeeld het onderstaande als eindresultaat.

Plaatje na LOG

Voor elke camera die in LOG kan draaien zijn er verschillende soorten LUTs. Bovendien zijn er tegenwoordig ook veel LUTs die een bepaalde look aan een video meegeven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cinematic, koude of warme look?

LUT galerie

Benieuwd naar meer vaktermen van Hans en verder lezen? Eerder vertelde hij over color grading, B-roll en de lower third.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Videofact DOPRick maakt opnames tijdens een opnamedag