In Video fact friday

Het is als regisseur een feest om samen te mogen werken met een goede Director of Photography (DOP), omdat hij of zij in staat is een hele set om te toveren, met als resultaat: een filmische, haast magische sfeer. In dit artikel vertel ik hoe deze samenwerking verloopt en hoe we samen magie tot leven laten komen.

Het samenspel tussen regisseur en DOP

Als regisseur heb ik een bepaald beeld in mijn hoofd betreffende het eindresultaat van een videoproductie. Hierbij is de sfeer essentieel en daarvoor werk ik als regisseur nauw samen met de DOP. Stel, je hebt een slaapkamer waar ik het ochtendgloren wil vangen; een ochtendzonnetje dat net zijn eerste zonnestralen naar binnen schijnt, waardoor de ruimte warm aandoet. Dan bespreek ik mijn gedachten met de DOP, waarna hij of zij bepaalt op welke locatie welk licht geplaatst gaat worden om dit te bereiken.

Een goede DOP komt met voorstellen om zelfs een locatie met weinig uitstraling om te toveren tot een sfeervol decor. Met licht kun je namelijk veel bereiken; je zet er een koude, warme of bijvoorbeeld spannende ambiance mee neer. Wanneer ik helemaal blij word? Als ik door een DOP aangenaam verrast wordt met originele ideeën, zoals recent het geval was bij de onderstaande twee videoproducties.

Doeltreffende producties mét DOP verrassingseffect

Brabant Branding

In opdracht van Brabant Branding hebben we een videoproductie gemaakt, waarmee internationaal bekendheid gecreëerd werd voor de regio Brabant. In deze productie dienden dan ook de sterke kanten van de regio terugkomen. Om de innovatieve kant en het doorzettingsvermogen te tonen, zie je in deze video onder andere een hardloopster voorzien van een blade, ook wel een bladerunner genoemd.

De DOP kwam met de suggestie om pas te filmen bij het vallen van de avond, bij schemering. Door deze keuze, in combinatie met de lichtkeuze, werd de blade bijna futuristisch zonder afbreuk te doen aan de realiteit. Met dit soort keuzes kun je bij een videoproductie echt verschil maken. Het is dan ook niet voor niets dat deze video onlangs de tweede prijs won tijdens de Avond van de Opdrachtfilm/Gouden Reiger 2019.

Prins Autogassystemen

Een ander voorbeeld waarbij het samenspel tussen regie en DOP optimaal tot zijn recht komt, is de corporate video voor Prins Autogassystemen. Deze video speelt zich af bij het bedrijf zelf. Als kijker zie je de garage, werkbanken en een brug terugkomen. De locatie zelf was een werkvloer, praktisch ingericht om het dagelijkse werk te doen. We hebben samen gekeken hoe we deze werkomgeving op een bijzondere wijze tot zijn recht konden laten komen. Door bewust alle lichten uit te doen en accenten en kleurstellingen toe te voegen is een hele unieke sfeer gecreëerd. Hierdoor werd de werkvloer spannender, haast theatraal – zonder de werkelijkheid uit het oog te verliezen. Hierdoor is de video uiteindelijk een lust voor het oog geworden.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Computer Grrrls Take awaysLOG transitie