In Blog

Het weer wordt druileriger en de dagen worden korter, waarmee ook mijn inspiratie lijkt af te nemen. Om je inspiratie weer een boost te geven zou je naar je favoriete sites of social media kunnen grijpen zoals Instagram, Dribbble en Behance, maar het beste is – naar mijn mening – om af en toe uit je luie stoel te komen en naar buiten te gaan. Het liefst als ‘t droog is…

Inspiratieweek

Onder het motto ‘practice what you preach’ trok ik de stoute schoenen aan en plande begin oktober een inspiratieweek in mijn agenda. Ik had het geluk dat er net die week veel boeiende events gepland stonden. Ik koos voor een bezoek aan Computer Grrrls, Tedx Talk en het Playground festival. In deze blog lees je mijn ervaringen en de tips – take aways – die ik meekreeg tijdens deze drie events. Met als extraatje de amusementswaarde die ik aan ieder evenement toeken. Doe er je voordeel mee!

Computer Grrrls

Tijdens mijn inspiratieweek vond ik de zaterdag een uitstekend moment voor een extra portie inspiratie en ben hiervoor naar de MU in Eindhoven gegaan. Daar vond een expo genaamd “Computer Grrrls” plaats. Alleen al de naam trok me erg aan omdat ik gefascineerd ben door beide onderwerpen :).

Computer Grrrls Take aways

De expo zou gaan om wat vrouwen betekend hebben voor de IT-branche door de jaren heen. Bij binnenkomst werd ik verwelkomd door een levensgrote tijdlijn, voorzien van belangrijke ‘female & tech’ hoogtepunten van de afgelopen honderd jaar. Ik werd enthousiast en verwachtte gedurende de expo portretten, interviews en persoonlijke boodschappen en tips van vrouwelijke visionairs. Er zijn toch ook heel wat interessante vrouwen die wat betekend hebben op het gebied van computers, internet en gaming?

Ik ben van mening van wel, maar dat kwam verder – voor mij – niet goed uit de bus. De onderwerpen stonden wat ver van mijn bed, uitgelicht door hele kunstzinnige objecten en video’s, waarin ik moeite had de boodschap te ontdekken. Het was meer een artistieke vormgeving van dat wat vrouwen bereikt hebben in deze sector. Het voelde voor mij als een gekke combi, een soort Dutch Design Week meets Computer Grrrls.

Take away:
Dit event heeft mij vooral geïnspireerd om wellicht vanuit Veldkamp eens een blog te schrijven over de invloed van vrouwen in de wereld van computing, of wie weet alleen van de wereld van video. Er zijn namelijk behoorlijk wat vrouwen die een stempel gedrukt hebben op de ontwikkeling van computing en video en wat mij betreft verdienen zij en hun visies oprechte aandacht.

Aantal take aways: 1
Amusementswaarde: 8

Tedx Talk

Een paar dagen later deed ik een nieuwe – hele andere – poging. Ik bezocht namelijk een Tedx Talk in The Student Hotel in Eindhoven. Ik ben een echte Ted Talks fan dus was er als de kippen bij. Alleen bleek ik niet de enige te zijn die geïnteresseerd was in “Inevitable Innovation”. De zaal zat overvol en ik moest zelfs plaatsnemen op de trap. Zo’n opkomst belooft veel goeds toch?

Bij inevitable innovatie verwachtte ik een inspirerende Talk over de onvermijdelijke innovaties die ons leven op korte en lange termijn gaan veranderen. Denk aan autonoom rijdende auto’s, robot protheses en vette toepassingen van Internet of Things. Al deze ontwikkelingen kunnen mij als ‘tech geek’ niet snel genoeg gaan.

Echter, de presentatie bleek vooral een opeenvolging van Ted Talks video’s van andere sprekers en werden er onderwerpen aangeboord die niet direct mijn interesse wekten zoals privacy, Facebook etc. Het ging eerder over de belemmerende factoren van innovatie. Het viel mij dus een beetje tegen, maar daar kom je natuurlijk alleen maar achter door te gaan. Dat is dan ook mijn take away.

Take away:
Als je tijd vrijmaakt in je agenda om uiteenlopende events te bezoeken, kan het weleens zijn dat er een expo tussen zit die niet aan je verwachtingen voldoet. Dat is niet erg! Het feit dat je van de bank bent gekomen en je oogkleppen hebt afgedaan, zorgt zeker voor inspiratie en ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën – ook al gebeurt dat wellicht onbewust…

Aantal take aways: 1
Amusementswaarde: 7

Playground Festival

Drie keer is scheepsrecht, dat bleek ook wel voor mij. Tijdens mijn inspiratieweek bezocht ik ook het Playground Festival. Hier kom ik al een paar jaar en het heeft me nog nooit teleurgesteld, zo ook dit jaar niet. Op het festival vind je innovatie op het gebied van VFX, animatie, geluids- en grafisch ontwerp en game development. Kortom; thema’s waar ik warm voor draai. Wat heb ik hier gezien en welke take aways heb ik meegenomen?

Playground Festival

Salon Alpin

Tijdens dit festival heb ik met veel plezier Simon Griesser van de studio Salon gezien. Die studio heeft onder andere gewerkt aan een project voor Greenpeace genaamd Rang-tan.

Salon Alpin

Uit zijn presentatie haalde ik twee take aways, die ik graag met jullie deel:

Take away 1
“Sell things you don’t have”. Daag jezelf uit en verkoop vaardigheden aan klanten die je nog moet leren. Die tip werd onderstreept door een andere talk van Unit Image, waarin gezegd werd: “You can not improve the workflow in between projects”. Oftewel, je moet dingen leren tijdens een project. Hierdoor gaat er wel eens wat fout, maar daarvan leer je het meest.
In november zal ik in een blog dieper ingaan op deze take away.

Take away 2
De andere tip was: “Don’t perfect things, it takes too much time”. Op een gegeven moment moet je zoveel middelen (resources) bij een project inzetten dat de opbrengst wel erg klein wordt. Ook deze tip kwam vaker voorbij. Misschien ken je hem wel als de ‘Law of Diminishing returns’.

Diminishing returns

Waar de tip op neerkomt is dat je dingen moet kunnen laten als je een perfectionist bent. Laat de allerkleinste details zitten en ga verder met de dingen die écht tellen. Er moet tenslotte ook nog geld verdiend worden!

Aantal take aways: 2
Amusementswaarde: 9

Mijn favoriete evenement

Hoewel ik eerder dus Computer Grrrls en TedX bezocht, was Playground mijn favoriet. Toch ben ik blij dat ik naar alle evenementen ben geweest. Zo zie je verschillende dingen en ontmoet je andere mensen. Ook al steek je niet direct iets op van een evenement, even weg van je bureau zorgt altijd voor inspiratie. In mijn geval is dit zeker gelukt!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De groep met de Gouden Reiger certificatenVideofact DOP