In Blog

Voor iedere videoproductie zijn één of meerdere locaties nodig om tot een indrukwekkende productie te komen. Iedere keer weer krijgt Kate het voor elkaar om locaties te vinden die naadloos aansluiten bij het script van de regisseur. Hoe zij dit regelt lees je hier. Ook deelt ze met ons haar ‘escape’ voor als het haar een keer niet lukt (en ze alsnog indruk maakt).

Cruciaal onderdeel

Kate: ‘Onze producties lopen ontzettend uiteen wat betreft insteek, doel en budget. Iedere keuze van de regisseur en de klant heeft zijn weerslag op de locatie waar de video wordt opgenomen. De locatie bepaalt de achtergrond van je video en is om die reden een cruciaal onderdeel van het proces om tot een doeltreffende en indrukwekkende video te komen. Om uiteindelijk een locatie te vinden die past bij het verhaal, is het van groot belang dat ik – en datzelfde geldt voor mijn collega producers –  al in de scriptfase word betrokken.

Wat is een goede locatie om te filmen?

Onze regisseur, Edwin, schrijft het script. Voordat dit naar de klant gaat check ik dit. Hierdoor krijg ik een goed gevoel bij het verhaal en een idee voor wat betreft de locaties. Mijn brein gaat dan al lichtjes aan het werk. Gaat de klant akkoord dan weet ik al een richting waarin ik kan gaan zoeken en bij wie ik moet aankloppen.

Stel…
Stel, Edwin heeft in zijn script omschreven dat er een dame een hotel binnen loopt. Dan ga ik op zoek naar een hotel. Hoe specifieker het script, hoe specifieker ik moet zoeken. Staat er dat ze door een grote glazen entree binnen treedt, dan moet ik natuurlijk op zoek naar een entree die past bij dit onderdeel van het verhaal. Gaat deze dame zitten en kijkt zij peinzend uit over een drukke weg dan houd ik ook daarmee rekening. Hoe specifieker hoe uitdagender.

Ook is het belangrijk om te weten wanneer we ongeveer gaan draaien. Hebben wij een locatie op het oog, maar is deze dan net volgeboekt, dan weet ik dat ik verder moet zoeken. Nu vraag je je vast af hoe ik uiteindelijk de juiste locaties vind en waar ik rekening mee moet houden?

Waarmee houd ik rekening?

Mijn zoektocht begint altijd in mijn eigen netwerk, ons team en uiteraard vriend Google. Soms valt de keuze op een locatie bij de klant of ergens in een huis van een kennis van een opdrachtgever. Binnen ons team zijn Jeroen en Marianne bekend met veel originele locaties, mede door hun uitgebreide netwerkactiviteiten. Soms stuit ik via mijn collega’s op pareltjes. Zeker mijn collega producers hebben altijd wel een lijstje paraat met hotspots. Hoe we ook aan locaties komen, voor de uiteindelijk keuze let ik altijd op onderstaande aspecten.

  • Is de locatie precies datgene wat de regisseur zoekt.
  • De afstand tot de locatie en het feit of de afstand al dan niet overbrugbaar is.
  • De bereikbaarheid van de locatie (denk aan route, parkeren, OV, minder validen etc.).
  • Past de locatie binnen het budget.
  • De faciliteiten zoals toilet, stroom, horeca etc. Zo filmden we onlangs in een bos. Gelukkig was er in de buurt een boswachtershutje met toilet, anders moesten we een Dixie huren. Zodra je weet wat de faciliteiten zijn, weet je ook wat je nog moet regelen.
  • Hoe is het licht (zonlicht of kunstlicht en in welke mate).
  • Hoe is de omgeving, kunnen we geluidsoverlast verwachten?
  • Hoe ziet de ruimte eruit, is deze bijvoorbeeld groot genoeg om vanuit verschillende invalshoeken te filmen.

Locatiescout

Kom ik er zelf niet uit of zoeken we iets heel specifieks, dan schakel ik een locatiescout in.

Zo was ik onlangs voor een opdracht van Henders & Hazel op zoek naar een unieke en hypermoderne locatie. Soms zijn de locaties zo bijzonder en uniek dat zelfs Google het niet meer weet ;). Een locatiescout kent in sommige gevallen wat meer van dit soort specifieke locaties dan dat je in je eigen netwerk of omgeving hebt zitten. Het is dan ook niet voor niks zijn of haar vak.

Uiteindelijk hebben we een locatie gevonden waar we zelf niet zo snel terecht zouden zijn komen. Waar dat is en wat het eindresultaat is geworden? Daarvoor moet je onze social kanalen in de gaten houden. Hieronder alvast een sneakpeak van de locatie. Over een aantal weken meer!

Locaties

Voor deze videoproductie was het echt nodig om er een goede scout op te zetten, maar over het algemeen doe ik de zoektocht het liefste zelf – in samenwerking met mijn collega’s. Het is gaaf om zelf op de proppen te komen met een locatie die kan dienen als de perfecte basis voor een indrukwekkende en doeltreffende video.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De impact van bitrate op de kwaliteit van je video voorbeeld 1 door Veldkamp ProductiesVeldkamp Produkties 4x Finalist op New York Festivals World’s Best TV & Film!