In Blog

Wat is bitrate en wat is de rol hiervan op de kwaliteit van je video? Hans geeft je het antwoord hierop in deze blog. Ook verduidelijkt Hans de begrippen bitrate en resolutie.

Wat is bitrate?

Bitrate is een veel gebruikte term om de kwaliteit van video in uit te drukken en wordt ook weleens bitsnelheid genoemd. Dit is het aantal bits die per tijdseenheid over een lijn worden verzonden. De bitrate geeft aan hoeveel data er per seconde wordt verstuurd en wordt uitgedrukt in Mbps (Megabit per second). Een bit is de kleinste hoeveelheid informatie. Hoe hoger de bitrate, hoe meer informatie er per tijdseenheid verzonden en ontvangen kan worden. 10 Bit betekent een lagere kwaliteit dan 100 bit. Hoe lager je video in bitrate is, hoe meer kans je hebt op zogenoemde compression artifacts, deze zien eruit als blokjes.

Hieronder vind je twee screenshots waarin je het verschil ziet tussen 3 Mbps en 30 Mbps. Om dit te verduidelijken heb ik een beetje ingezoomd.

Bitrate en resolutie

De kwaliteit van een video kan worden uitgedrukt in resolutie en in bitrate. Nu vraag je je vast af wat beide betekenen? Dat zal ik proberen uit te leggen.

De impact van bitrate op de kwaliteit van je video voorbeeld 1 door Veldkamp Producties
De impact van bitrate op de kwaliteit van je video voorbeeld 3 door Veldkamp Producties

De resolutie

Dit is het aantal pixels, horizontaal en verticaal, welke een video (of scherm) omvangt.

HD ready ofwel 720p heeft een resolutie van 1280×720 pixels en is dus 1280 pixels in de breedte en is 720 pixels hoog. FULLHD ofwel 1080p heeft een resolutie van 1920×1080 pixels. Bij 4K of QHD of UHD, deze worden een beetje door elkaar gebruikt, moet je denken aan een resolutie van rond de 3840 × 2160 pixels.

Bitrate

Zoals hierboven beschreven geeft de bitrate aan hoeveel data er wordt verstuurd per seconde en wordt uitgedrukt in Mbps (Megabit per second). Als wij een video opleveren, dan heeft deze 30 Mbps in een resolutie van 1920×1080 of 48 Mbps in een resolutie van 3840×2160.

Hoe hoger je resolutie, hoe meer pixels er ‘op elkaar zitten’, waardoor je beeld scherper wordt. Immers je kunt meer ‘informatie’ kwijt op elke vierkante centimeter of zelf millimeter. Echter, dan moet je bitrate wel hoog genoeg zijn, aangezien de bitrate bepalend is voor de kwaliteit van het plaatje. Als je bitrate te laag is, dan clustert hij een aantal van die pixels tot een grote pixels en dan krijg je dus van die ‘blokjes’ (artifacts).

Resolutie en bitrate staan niet tegenover elkaar, maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zeggen samen iets over de kwaliteit van je video.

Video’s van de hoogste kwaliteit

Zeker in het geval een klant een video wil afspelen op een 4K scherm – die over het algemeen groter is dan een FullHD schermen – kiezen we ervoor om de bitrate voor 4K te verhogen. Hierdoor heb je minder kans op deze compression artifacts. Dit betekent video’s van de allerhoogste kwaliteit, zodat deze video in de basis voor alle vormen van media het beste resultaat geeft.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze kernwaarden cijfersLocaties