In Blog

Heb je al eens nagedacht over het (laten) maken van een instructie animatie? Video’s waarin uitleg wordt gegeven zijn niet altijd even spannend. Het doel is immers om te informeren, om de boodschap duidelijk bij de ontvanger te krijgen. Een instructie animatie is een goede optie om deze boodschap op een leuke manier effectief over te brengen aan de doelgroep. Wat zijn precies de mogelijkheden en voordelen van zo’n instructie animatie? We zetten ze op een rijtje.

Een instructie animatie gebruiken om je merk naar voren te laten komen

Kijk naar verschillende animatiefilmpjes en je ziet dat ze allemaal een heel andere stijl hebben. Zo kun jij ook je eigen stijl ontwikkelen voor jouw instructie animatie. De merkkleuren en gehele huisstijl van je organisatie kun je laten terugkomen in de instructieanimatie, waardoor het een duidelijke merkuitstraling geeft. Je kunt het product en het merk goed toelichten en het daarnaast heel duidelijk profileren. Een goed voorbeeld van een uitleg animatie die wij maakten waarbij de huisstijl goed terugkomt kun je hieronder bekijken.

Het product écht laten zien

Een instructievideo dus, maar dan nét even wat anders (en leuker als je het ons vraagt). Instructie animaties hebben een aantal voordelen tegenover een normale instructievideo. Een eerste, heel praktisch, voordeel zit hem in het kunnen laten zien van dingen die je niet goed kunt filmen. In een animatie kun je heel gedetailleerd laten zien hoe een product in elkaar steekt, een apparaat kun je bijvoorbeeld uit elkaar halen en verschillende lagen laten zien. Dit doen ze in onderstaand voorbeeld erg leuk met een cafetiere. Ook laten ze aan het einde heel duidelijk zien in welke kleuren het product verkrijgbaar is. Dit is veel moeilijker om te laten zien wanneer je een product daadwerkelijk filmt.

Al deze voordelen hebben natuurlijk vooral effect wanneer je de animatie interessant houdt voor de kijker. Zorg daarom voor een goede verhaallijn en voldoende tempo. Daarbij kun je het zo simpel houden als je zelf wilt. Er zijn instructie animaties die enkel gebruik maken van cirkels en driehoeken, maar ook instructie animaties met volledig ontworpen karakters die kunnen bewegen.

Zo kregen wij de vraag vanuit een opdrachtgever om middels een instructie animatie goed uit te leggen hoe hun app werkt. Een nieuwe functie bevatte het scannen van medailles die mensen hadden gewonnen bij marathons. Verder wilde de klant de content in kunnen zetten bij iedere marathon. We hebben toen een instructie animatie gemaakt met dezelfde stijl als de instructievideos voor iedere marathon. Hier konden we eenvoudig de titels aanpassen. Wanneer we hier voor film hadden gekozen, zou dat betekenen dat iedere marathon opnieuw gefilmd moest worden. Met een instructie animatie los je dit op, omdat het beeld fictief is en bovendien gemakkelijk aan te passen is. Daarnaast heb je geen last van verschillende portretrechten, aangezien de animatie specifiek gemaakt wordt voor het doel. Bekijk het eindresultaat hieronder!

Ook een instructie animatie laten maken?

Heb je een product of dienst dat je keer op keer moet uitleggen? Doe het met een instructie animatie! Wij kunnen je helpen in het bedenken van een goed concept, dat de boodschap effectief overbrengt op de doelgroep.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sofie van NistelrooijVideo marketing Corona