In Blog

Dit artikel is een handreiking. Hierin vertel ik je welke (video) marketing gepast is in het coronatijdperk; een tijd die voor veel ondernemers momenteel in het teken staat van de NOW-regeling. Ook lees je hoe je kosteloos een beroep op onze specialisten doet voor strategisch of praktisch (video) marketingadvies, want net als het NOW-loket zijn ook wij geopend om jou verder te helpen.

Bezuinigingen

Door de coronacrisis voeren de meeste organisaties ingrijpende bezuinigen door op marketing- en communicatiegebied. Projecten worden stopgezet, uitgesteld of teruggetrokken en de kraan voor nieuwe aanvragen is abrupt dichtgedraaid. Als creatief bureau met professionals in videomarketing, -strategie en -productie zijn ook wij door de coronacrisis geraakt. Zolang de toekomst van organisaties onzeker is, wordt er blijkbaar niet in de (video) marketing en -communicatie voor die toekomst geïnvesteerd.

Onverstandig! Uit meerdere onderzoeken blijkt: nu snijden in marketing en communicatie is funest op de lange termijn. En dat is niet alleen in ons belang.

‘Wat mensen juist nu níet verwachten is wat veel organisaties nu wél doen: stilzwijgen…’

(Video) marketing tijdens corona: wat juist niet doen?

Een terugval in inkomsten en een onzekere toekomst maken angstig. De hand op de knip is een begrijpelijke reactie van veel organisaties hierop. Toch is dit geen goed idee. Toen onderzoekers namelijk aan mensen vroegen wat ze van organisaties tijdens de coronacrisis verwachten, bleken de verwachtingen hoog geschapen.

De top 3 verwachtingen van (eind)gebruikers bij organisaties

  1. Opstaan en helpen (93%).
  2. Spullen doneren (67%).
  3. Geld doneren (54%).

Nu zijn veel organisaties daartoe niet in staat, maar wat mensen juist nu níet verwachten is wat veel organisaties nu wél doen: stilzwijgen… Een gemiste kans en volgens onderzoekers maakt dit de heropstart later alleen maar moeilijker en duurder. Ook eerdere onderzoeken laten zien dat snijden in marketing en communicatie uitgaven in crisistijd – om de winst op korte termijn te verhogen – op de lange termijn niet werkt. Mocht je zelfs performance marketing en verkooppromoties op kortere termijn overwegen? Niet doen! Geen enkele hot deal of activatie zal nu scoren. Sterker nog; het zal eerder de merkbeleving schaden.

‘Onderscheid je als organisatie door je merkwaarden te illustreren in het licht van de crisis.’

(Video) marketing tijdens corona: wat juist wel doen?

Maak je als organisatie allereerst hard voor het welzijn van je eigen werknemers en vervolgens voor het welzijn van het land: mensen helpen, juist in deze tijd. Oprecht, authentiek en middels acties die dichtbij je merkwaarden staan. Organiseer activiteiten die logisch voelen: ‘Wat geweldig én slim dat juist zij dit nu doen…’. Focus juist nu op merkopbouw op de langere termijn. Blijf dicht bij je kernactiviteiten, je merkwaarden en… ben relevant.

Drie voorbeelden van projecten die wij afgelopen weken in dit licht hebben geïnitieerd.

1. Instructiefilm voor verloskundige teams in ziekenhuizen voor bevallingen met moeders besmet door COVID-19.

2. Think Different 3.0; Niet een ode aan ’the crazy ones’ en ‘de misfits’, maar een ode aan ‘de onopvallenden’ die dagelijks de cruciale taken in onze maatschappij uitvoeren. Zij die bescheiden genoeg zijn om te denken dat ze de wereld niet kúnnen veranderen, maar het nu wél doen.

3. #BlijfGeloven Eindhoven; Een socialvideo om alle inwoners van Eindhoven een hart onder de riem te steken tijdens deze intelligente lock down.

Met andere woorden

Onderscheid je als organisatie door je merkwaarden te illustreren in het licht van de crisis. Ontwikkel een strategie die past bij de emotionele positionering van je organisatie. Zorg dat deze resoneert bij mensen en leidt tot passende actie en communicatie. Stel je empathisch op; deel wat je hebt en ben daarin genereus. Help Nederland er weer bovenop te komen. Hoe minimaal ook, want steeds meer is er het besef; alle beetjes helpen. Want: wie juist nu goed doet, die straks goed ontmoet. Ben je benieuwd naar enkele voorbeelden van andere organisaties?

NOW is WOW

Lokale voorbeelden zijn automotive organisaties die auto’s ter beschikking stellen aan mensen die juist nu cruciale beroepen hebben in de zorg. Albert Heijn die een speciaal uurtje regelt voor ouderen, zodat ze rustig kunnen winkelen. Of Jumbo die een afhaalpunt opent voor verplegend personeel in een ziekenhuis. Bavaria die coulant is ten opzichte van café-eigenaren en van het niet te verkopen bier desinfectiemiddelen maakt voor de zorgsector en het opgehaalde bier bij de café-eigenaren later kosteloos compenseert. Deze initiatieven worden gewaardeerd en dragen direct bij aan de merkwaarde en -beleving. En wij?

De handreiking: vrijblijvend (video) marketing advies

Voor ons gingen de lopende opdrachten na opnamen nog wel door, maar die werkzaamheden zijn inmiddels gedaan en de producties opgeleverd. Geplande opdrachten vóór opnamen werden veelal uitgesteld en nieuwe aanvragen blijven uit. Tegelijkertijd zijn wij juist nu het bureau dat organisaties kan helpen in deze onzekere tijden. Als geen ander kunnen wij met de blik van buiten naar het merk kijken en helpen met advies en strategie. Hoe wij jouw organisatie kunnen helpen?

We kunnen kijken of lopende uitingen gepast zijn en meedenken over de manier waarop merken relevant kunnen zijn. Is er bijvoorbeeld bestaand werk wat opnieuw ingezet kan worden door re-editing en slim hergebruik? Of moet er vooral creativiteit worden ingezet op de uitingen die nu en straks nodig zijn: korte video’s en/of animaties voor social media. NOW is de tijd om gezien te worden. NOW denken wij graag vrijblijvend mee in content, waarmee je nu en na het corona-tijdperk het verschil kunt maken. Neem gerust contact met ons op!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recent Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instructie animatie laten makenHitlijst