In Blog, Inspiratie, Nieuwe media

Heftige beats, veel beeldwisselingen, pips (picture in pictures), titels, animaties, speed-ups, de nieuwste special effects, niets wordt tegenwoordig in tv- en videoproducties ongemoeid gelaten om de aandacht van de kijker elke fractie van een seconde te trekken. En echt een vak is dat ook niet meer; de effecten staan voorgeprogrammeerd in de montagesoftware en indrukwekkend is het dan al héél snel. Een kind kan de was doen.

Maar het was ook nodig. Want die kijker is sinds de komst van streaming video via internet niet één druk op de afstandsbediening van de tv weg, nee; één muisklik of nog erger; één ‘swipe’ of ‘touch’ op de iPad en dat gaat toch 100x sneller… En kort! Maakten we tien jaar geleden nog video’s met een gemiddelde lengte van 15 minuten… Nu is 3 minuten lang.

Maar gelukkig laten wij die tijd nu ook weer achter ons. Traag is hip. En het mag gelukkig ook weer lang duren. Is de kijker veranderd? Is er een nieuwe trend? Nee, doelgroepen zijn veranderd; meer gespecificeerd. Al hadden we inmiddels toch behoorlijk het idee producties te maken voor specifieke doelgroepen, toch schoten we vóór het streaming video en digitale televisie tijdperk nog steeds met hagel op een algemeen, nou vooruit, soms best bovenmatig geïnteresseerd publiek. Maar sinds nieuwe media, met een belangrijke rol voor social media, voor steeds specifiekere distributieplatformen zorgt, schieten we steeds meer met scherp. Want specifieke platformen zorgen voor een specifieke doelgroep. Liefhebbers van de natuur kijken naar National Geographic. Liefhebbers van vissen kijken naar FishTV. Liefhebbers van Auto’s kijken naar CarChannel. Liefhebbers van Audi naar tv.audi.com en van Mercedes naar Mercedes-Benz.tv. En op youtube.com kunt u zelf invoeren wat u wilt zien. Vul maar een onderwerp in en u bent uren zoet.

Door die platformen weten we dat liefhebbers kijken. En liefhebbers zijn niet zo snel afgeleid. Dat mag langer duren, zelfs traag zijn én, het belangrijkste; weer de diepte in gaan. De inhoud is weer aan zet. Gelukkig, ons vak is weer terug!

Voorbeelden vind u op onze site:
IJzige Schoonheid
Peerke Donders
End Polio Now: De Laatste Horde
We Dansen Om De Dans Te Ontspringen

 

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.