In Blog, Tips, VP Nieuws

Op 10 februari ging in het Vincentre in Nuenen de tentoonstelling: Van Aardappel Tot App in première. Een tentoonstelling rond het wereldberoemde schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh. Het schilderij toont een tafereel uit het dagelijkse leven: boerenmensen die aan tafel aardappelen eten. Maar wie zijn die ‘gewone boeren’? Heeft Van Gogh ze verzonnen of hebben ze echt bestaan?

Dat ze echt hebben bestaan is bekend. Sterker nog, we weten precies wie het zijn. Het zijn dochter Gordina en moeder Cornelia de Groot en twee ooms, Antonius en Francis van Rooij. Zij hebben model gestaan voor het meesterwerk van Van Gogh dat geschilderd is in Nuenen.

Nu we weten dat ze echt bestaan hebben en weten wie het zijn, vraag ik mij toch af: zijn er nog mensen die ze hebben gekend? Of hebben ze nog familie? Mij lijkt het namelijk een hele gekke gewaarwording dat je overgrootouders wereldbekend zijn. Zonder jezelf er echt bewust van te zijn kent heel de wereld je familie. Hoe zou dat zijn? En wat merk je daarvan? Hoe is het om een nazaat te zijn van iemand van de aardappeleters?

Deze vragen vormden de basis voor de film die wij maakten voor de tentoonstelling. Wij maakten namelijk een portret van de ENIGE nazaten van de aardappeleters. Van de oorspronkelijke aardappeleters is Gordina de Groot de enige die nazaten heeft. Wij gingen in gesprek met de 5e generatie van familie de Groot en zij vertelden openhartig over de invloed van het schilderij. Het schilderij heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de familie. Helaas is het niet allemaal even positief. Want hoe positief is het als je familie wordt geschilderd als stoffige ruwe aardappels waar de schil nog omheen zit?

Bijzonder is het in ieder geval wel als je familie bent van de aardappeleters. Zo bijzonder dat wanneer je als achter- achter- achter kleinkind dit vertelt op school, de juffrouw je niet gelooft. Ik denk dat die juffrouw maar snel naar het Vincentre moet gaan om de film te zien. Dan gelooft ze het wel. Ze heeft nog tot 31 december 2012 om de tentoonstelling te bezichtigen!

Hieronder is de trailer te zien die wij maakten voor de opening van de tentoonstelling. De volledige film is opgenomen in de tentoonstelling.
[jwplayer config=”vpplayerpost169” height=”308″ width=”546″ autostart=”false” file=”https://veldkampprodukties.com/wp-content/uploads/video/opdrachtfilms/aardappeltrailer.mp4″]

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.