In 5 vragen aan, Blog

Veldkamp Produkties heeft in opdracht van Rotary International een campagne uitgevoerd in de strijd tegen polio. Frank van der Meijden was hier vanuit Rotary International bij betrokken. Frank blikt terug op hoe deze campagne is ingezet en wat dit voor effect heeft gehad. En hoe gaat het nou eigenlijk met de strijd tegen polio?

Waarom video binnen uw organisatie?

De video was onderdeel van een multimedia campagne die Veldkamp Produkties had gemaakt voor een PR campagne voor alle 7 Districten van Rotary in Nederland. Deze eerste campagne werd zonder meer goedgekeurd door Rotary International, en is binnen budget afgewerkt. De video en audio voor de regionale TV/Radio waren een essentieel onderdeel van een groter geheel. Het ontwerp van posters etc. hoorde daarbij. De landelijk uitgezonden film End Polio Now, met Peter Timofeeff in India werd zeer gewaardeerd, ook internationaal.

Hoe worden de videoproducties ingezet of vertoond?

De “commercials” met Peter Timofeeff als goodwill ambassadeur, zijn vertoond op alle regionale TV/Radio zenders. De later gemaakte “India film” is tweemaal landelijk uitgezonden (Nederland 2), terwijl een samenvatting, gericht op de inzet van “Brabanders”, is uitgezonden door Omroep Brabant. Daarna hebben alle Rotary clubs een DVD van de videoreclameboodschap en van de India film gekregen. Ze kunnen die gebruiken bij hun eigen activiteiten, al of niet voor fondsenwerving.

Wat is het effect van de video’s?

Het doel van deze eerste campagne was simpelweg een grotere bekendheid te krijgen van Rotary als service organisatie. De “kapstok” die we hiervoor gekozen hadden was de bijzondere inzet van Rotary en alle Rotarians in de strijd tegen polio, en niet te vergeten, het succes daarvan.
E.e.a. heeft zeker geleid tot grotere bekendheid, en ook een verhoogde opbrengst van fondsenwervingsacties ten opzichte van de jaren daarvóór.

Wanneer is polio de wereld uit?

Dat is een bijzonder actuele vraag: ten tijde van het maken van de film in India (januari 2011) is het laatste geval van polio in India vastgesteld. Met andere woorden, door de bijzondere inzet van de Indiase regering en de partners (WHO, Rotary, UNICEF, CDC en de Bill & Melinda Gates Foundation) is India nu één jaar poliovrij en is India officieel van de lijst van landen gehaald waar polio nog niet was uitgeroeid (op 23 februari 2012, door WHO). Op dit moment is er echter een begrotingstekort voor de organisatie van alle benodigde vaccinaties en monitoring daarvan, in de hele wereld. Daarom wordt de strijd tegen polio nu beschouwd als een “program emergency”, en daarom wordt tijdens de komende World Health Assembly op 21 mei in Geneve een motie voorgelegd aan de landen om zorg te dragen dat er voldoende “funding” is om de strijd ook echt af te maken. Stoppen nu, omdat er geen geld is, is NIET een optie, en wordt heel veel duurder. Als er funding is, en voldoende politieke wil in landen als Pakistan , Afghanistan en Nigeria, verwacht men werkelijk dat polio rond 2016 de wereld uit kan zijn.

Wat ik nog even kwijt wil?

Mijn ervaring met Veldkamp Produkties kan ik alleen maar als heel goed omschrijven. Snel zakelijk en effectief, en binnen budget, en erg goede producties!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.