In Behind the scenes, Blog, Inspiratie

Filmpje aan, popcorn op schoot, colaatje erbij, de roffel van 20th Century Fox knalt door de speakers. Je zit helemaal klaar…en dan… een titel sequentie van 2 minuten lang. Ik zal eerlijk zeggen dat ik ze wel eens vooruit gespoeld heb.

Afgelopen week is Veldkamp Produkties naar een VERS avond geweest waar een aantal sprekers aanwezig waren die hun eigen én favoriete filmtitelsequenties mee hadden gebracht om daarover te vertellen. Tevens was Remco Vlaanderen aanwezig (o.a. oprichter van de website Watch The Titles). Hij startte de avond met een spetterende filmtitel van de film “Enter the void” van regisseur Gaspar Noé.

Na deze psychedelische intro van de avond kwam dan ook, naar mijn mening, de terechte vraag van onze presentator Sanne Rovers (documentaire regisseuse): “Waarom heb je gekozen voor deze filmtitel?”. Remco vertelde dat hij de opbouw van de sequentie erg sterk vond en het onderwerp van de film goed ondersteunde. De film gaat dan ook over een drugsdealer en drugsgebruik.

Hierna kwam animator en regisseur Balder Westein on stage. Hij heeft de filmtitel van o.a “Dunya & Desie” gemaakt. Dit was een project, vertelde hij, waaraan hij en een team één maand heeft gewerkt in samenwerking met de regisseur van “Dunya & Desie”.

Tevens liet hij zien hoe hij de titel voor de film “Brammetje Baas” heeft gemaakt. Niet zoals je verwacht door middel van animatie, maar door het filmen van een apparaat dat hij zelf in elkaar had geknutseld waarbij de letters van de titels een voor een naar beneden bungelden.

Graphic and motion designer Sander Brouwer was ook aanwezig, hij heeft o.a. de filmtitel voor “New Kids Nitro” gemaakt en liet ons de titelsequentie zien van de film “Dagen van Gras”. Sander vertelde dat hij een compleet nieuw lettertype had ontwikkeld voor deze sequenties. Hij had ook een vormgeving bedacht waarin hij de titels liet verschijnen in een geabstraheerde vorm van LP-covers. Verder liet hij de filmtitel zien van “Blade Runner”, waar juist gekozen is om geen titels te laten verschijnen tijdens de intro van de film, maar juist vóórdat de film begint. Dit om te voorkomen dat mensen niets missen van de film en afgeleid worden door de titels. Een goed voorbeeld, aldus Sander, om te laten zien dat het ook anders kan.

Nadat we geïnspireerd waren geraakt en genoten hadden van alle voorbeelden die de sprekers mee hadden genomen kwam dan toch de vraag, waarom een titelsequentie voor een film dan toch zo belangrijk is en waarom regisseurs en producers hier toch tijd en geld in moeten blijven steken. Het beste antwoord kwam naar mijn mening van Remco Vlaanderen. Hij zei dat een titelsequentie je in de “mood” brengt van de film en zo lekker de sfeer van de film in kan glijden. De meeste films starten met een logo-animatie van de filmstudio, dit is een soort waarschuwing voor de kijker dat men op moet gaan letten en dat de film van start gaat. Daarna een titelsequentie om de kijker langzaam in de stemming te van de film te laten komen.

Nadat de presentatie voorbij was heb ik op de terugweg nog lang na zitten denken over welke filmtitels ik nou erg goed vind. Dat zijn de volgende:

The Girl with the Dragon Tattoo:
David Fincher (regisseur) staat er al om bekend om hele mooie titelsequenties (o.a. Se7en) voor zijn films te gebruiken en in zijn laatste film heeft hij dat weer eens bewezen. Met de look en feel en niet te vergeten de muziek weet hij je meteen te pakken en in de film te trekken:

http://www.youtube.com/watch?v=tcp9Ysi75f0

The Pacific:
Een serie over de 2de wereldoorlog, geproduceerd door o.a. Steven Spielberg en Tom Hanks. Waarbij wederom een zeer mooie “mood” wordt neergezet door een mooie animatie en muziek van Hans Zimmer:

http://www.youtube.com/watch?v=UtmAiNG2Lxk

Running Scared:
Ditmaal geen begin titelsequentie maar een eind/aftiteling sequentie waarin het verhaal nogmaals in een nutshell wordt vertoond (spoiler alert). Zeer gaaf:

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.