In Blog, Tips, VP Nieuws

Op woensdag 22 en woensdag 29 augustus as. herhaalt de RKK op Nederland 2 het tweeluik ‘Peerke Donders; zijn leven, zijn Brieven’. De gedramatiseerde documentaire over de zalige missionaris Petrus Donders, geproduceerd door Veldkamp Produkties (Son)  en ‘achterneef’ Lout Donders (Tilburg), is gemaakt tussen 2007 en 2009, en heeft, na de première in Cinecitta Tilburg, vele belangstellenden naar deze bioscoop getrokken. De tweeluik is in 2010 door Omroep Brabant TV en op Nederland 2 door de RKK al eens uitgezonden.

“De documentaire is mooi gecomponeerd, als een muziekstuk waar een prachtige lijn in zit, om inzicht te krijgen in het leven en werk van Petrus Donders”

 Bisschop Wim de Bekker na de première in Paramaribo, Suriname.  

Hoofdpersoon Peerke Donders vertelt in de film voor een groot deel zijn eigen verhaal. Dit gebeurt met fragmenten uit de vele brieven die hij zelf heeft geschreven vanuit zijn missiepost Suriname naar zijn thuisfront in Tilburg. Deze brieven vormen de rode draad van de film. “Zij vertellen samen met fictiescènes, scènes uit het huidige Suriname en verhalen van mensen van nu, het verhaal over een man die leefde vanuit zijn sterke wil en rotsvast religieus vertrouwen”, aldus de makers. In de documentaire komen verschillende geestelijken (Bisschop Wim de Bekker, Pater Esteban Kross, Pastor Wim Manders), ervaringsdeskundigen (o.a. schrijfster Cynthia McLeod, schrijver en journalist Paul Spapens) en hedendaagse melaatsen aan het woord. Het grootste gedeelte van de opnamen vonden in Suriname plaats. Drie jaar lang hebben meer dan 25 mensen aan de documentaire gewerkt.

Petrus Donders werd op 27 oktober 1809 geboren als zoon van een arme Tilburgse huiswever. Als kind wilde hij priester worden, maar zijn ouders konden de seminarieopleiding niet betalen. Peerke werd knecht op het kleinseminarie Beekvliet, waar hij opviel door zijn vroomheid. Daarvan onder de indruk besloot de seminarieleiding hem tot de priesteropleiding toe te laten. Op 31-jarige leeftijd werd Peerke priester gewijd.

Tijdens zijn studie aan het diocesaan grootseminarie in Haaren werd Donders’ interesse gewekt voor de missie in Suriname, waarnaar hij in 1842 vertrok. De eerste vierentwintig jaar werkte hij in Paramaribo en in Batavia, een melaatsenkolonie aan de Coppenamerivier. Hier hield hij zich intensief bezig met de zielzorg en de verpleging van de honderden zieken. In 1866 werd de Surinaamse missie door de paus opgedragen aan de Congregatie der Redemptoristen. Petrus werd in 1867 op eigen verzoek in deze congregatie opgenomen. Vanaf toen ondernam hij als eerste priester geregeld missiereizen naar de, in het oerwoud woonachtige, indianen en bosnegers. Petrus Donders stierf op 14 januari 1887 aan een nierontsteking. Hij is begraven in de kathedraal van Paramaribo.

Onder regie van Ellen van Kempen (Vught) vertelt de film “Peerke Donders, zijn leven, zijn brieven” het verhaal van Peerke Donders, gezien door de ogen van de makers. De film is geen pure biografie. “Daar zijn er al genoeg van,” zegt initiatiefnemer Lout Donders. “Wij raakten gefascineerd door de manier waarop Peerke Donders zich inzette voor zijn medemensen en het feit dat hij nu nog steeds erg veel betekent, in Nederland én in Suriname. Na lezing van zijn brieven en biografieën hebben wij ons verhaal over hem geschreven en verfilmd.”

Uitzendingen:

Woensdag 22 augustus Nederland 2, 17:00u Deel 1: Peerke Donders; zijn leven, zijn brieven.
Woensdag 29 augustus Nederland 2, 17:00u Deel 2: Peerke Donders; zijn leven, zijn brieven.

Bekijk hier alvast de trailer:

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.