In Blog, Inspiratie, Techniek, VP Nieuws

Termen als “offline” en “online” montage passeren vaak de revue in onze branche. Offline wil zeggen dat de montage ruw wordt neergelegd zodat het verhaal klopt en dat beeld, muziek en animatie één geheel worden. Zodra het verhaal goed voelt en er een akkoord is gegeven door alle betrokken partijen, wordt het beeld op slot gezet en mag er niets meer veranderd worden aan de lengte en volgorde van de shots in de montage.

Nu gaat de montage de online procedure in en worden alle ruwe randjes gladgestreken, niet alleen het beeld wordt gecorrigeerd maar ook de muziek wordt helemaal uitgebalanceerd.

Het komt wel eens voor dat klanten na het zien van de offline versie al helemaal blij zijn en niet helemaal de voordelen van het ‘onlinen’ inzien. Desalniettemin worden ze toch verrast na het zien van de final versie en is men toch blij dat ze deze final touch hebben doorgezet.

Het onlinen is ook weer onder te verdelen in de twee categorieën: beeld en geluid. Deze worden separaat door ons onder handen genomen en later weer tot  één geheel samengevoegd. In deze blog wil ik wat dieper ingaan op het corrigeren van het beeld. Ook dit wordt verdeeld in 2 stadia, namelijk colour correction en colour grading.

Colour correction (kleurcorrectie) is het zodanig corrigeren van beeld dat er geen rare kleurwarmtes door elkaar zitten van shot tot shot. Bijvoorbeeld een heel geel beeld (door TL-verlichting) of een te blauw beeld door lichtschemering. Na de colour correction ronde is het beeld van de hele montage gebalanceerd en zitten er geen vreemde kleurtonen/warmtes meer in.

Dan wordt er samen met de regisseur besloten in hoeverre er nog ge-colour grade moet worden. Dit wil zeggen, of er nog een “kleursausje“ over de montage heen moet, zodat de film wat levendiger wordt. Moeten bijvoorbeeld sommige scènes wat warmer of juist kouder? Zijn er objecten of personen in de montage die uitgelicht moeten worden? Etc. Dit kan allemaal met een coulor grade systeem genaamd DaVinci Resolve. Hier zie je wat voorbeelden die wij in een montage gezet met wat voor/na verschillen van colour correction en colour grading:

[jwplayer config=”vpplayerpost169” height=”308″ autostart=”false” width=”546″ file=”https://veldkampprodukties.com/wp-content/uploads/video/webvideo/resolve.mp4″]

 

We hebben deze techniek sinds een aantal maanden in huis en hebben dit kunnen toepassen op films voor onder andere VVV Nederland, de GGD en IKS International. Enthousiast of heeft u nog vragen? Neem contact met ons op! Wij staan u graag te woord.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts
Showing 2 comments

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.