In Blog, Inspiratie

Innovatie. In elke briefing aan ons voor wat voor film dan ook, voor overheid, instelling of bedrijf, komt het woord voor. Elke organisatie wil (of moet?) zich tegenwoordig profileren als innovatief. En geef ze eens ongelijk. Wie wil er nu nog werken voor of met bedrijven of instellingen die niet innovatief zijn? Het woord staat synoniem voor vooruitgang, uitdaging, gezonde spanning, interessant en vooral nieuw! En juist dat hebben we allemaal nodig om onszelf te motiveren in deze tijd van verandering.

Hoe uitgekauwd het woord innovatie in de marketing & communicatie inmiddels misschien ook voelt, in de juiste context en voor bedrijven en instellingen die het als missie hebben, zit ik op het puntje van mijn stoel. Het is ook erg boeiend om als audiovisueel producent inzicht te krijgen in innovaties bij opdrachtgevers als Philips, TU/e, Efteling, VDL, B&G of NovaData. Om erover te kunnen vertellen in een film moeten we immers van de hoed en de rand weten en dat maakt dat we als een van de eerste vaak weten ‘wat eraan komt’. En dat kun je veelal, zeker bij bovenstaande organisaties, met recht innovatie noemen.

Maar soms is de innovatie moeilijk of niet te filmen. Animaties bieden dan in ons vak de oplossing, maar doen altijd afbreuk aan de geloofwaardigheid. De kijker wil het liefste zien wat er werkelijk gebeurt. Dat was ook zo bij IKS International. Zij leveren een innovatie die real-time data, tot 4 cijfers achter de komma, monitort in laboratoria wereldwijd. Middels animaties prachtig weer te geven, maar het resultaat van de innovatie werd naar mijn idee te weinig geprofileerd. Bij het verlaten van het pand na de briefing viel me een foto in de gang op van een motorraceteam. Een hobby van de eigenaar, gesponsord door het bedrijf. Dat bracht me op het idee een metafoor te maken in de film tussen de interpretatie van data in laboratoria en de motorracesport; een kwestie van winnen of verliezen.

Zie hier het resultaat:
[jwplayer config=”vpplayerpost169” height=”308″ width=”546″ autostart=”false” file=”https://veldkampprodukties.com/wp-content/uploads/video/opdrachtfilms/iksinternational.mp4″]

 

Innovatie heeft niet altijd alleen betrekking op nieuwe producten, maar ook op ideeën. En in dat laatste zijn wij dan weer innovatief, getuige de selectie van onze producties voor diverse filmfestivals en de vele prijzen die we, met name voor onze innovaties in creatie, mochten ontvangen. Hopelijk komend jaar ook voor de film voor IKS International.

Innovatie maakt het leven interessant. Zeker in deze tijd, waarin innovatie op het gebied van duurzaamheid, efficiëntie, productiviteit (met respect voor mens en milieu) en gezondheid ons blijven motiveren in deze tijd van verandering. Doe mee! Innoveer en besta!

Deze column werd gepubliceerd in de juni editie van Brabant Breed.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.