In Inspiratie

Netwerkbijeenkomsten. Vooral in het begin als ondernemer had ik daaraan een enorme hekel. Ik dacht toen nog; het ligt aan mij, ik moet het leren want dát is ondernemen. Gelukkig blijkt het anders te zijn.

Tegenwoordig krijg ik steeds vaker het compliment van collega ondernemers dat ik ‘zo goed kan netwerken’. Als ik dan denk aan mijn stereotiep beeld van een netwerker vind ik dat geen compliment; met een fake glimlach vluchtige ‘het gaat mij zo goed’-gesprekken voeren, kijkend over de schouder van de gesprekspartner naar een volgend ‘slachtoffer’, zo veel mogelijk visitekaartjes slijtend. Ik vind zelf dan ook nog steeds dat ik dat niet goed kan. (Glim)lachen zit nou eenmaal in mijn aard, vluchtige gesprekken voer ik niet, m’n visitekaartjes vergeet ik meestal en als ik naar huis ga heb ik misschien 1 of 2 visitekaartjes van een ander die de dag er op meestal via de was uit m’n leven verdwijnen…

Toch kan ik, gezien het netwerk wat ik inmiddels heb opgebouwd, niet ontkennen dat ik een aardige netwerker ben. Denkend aan het thema ‘verbinden’ van deze uitgave van Brabant Breed ligt daarin naar mijn idee de sleutel van mijn succes als ‘netwerker’. Ik voel me dan ook geen netwerker; ik ben meer een verbinder. Oké, ik spreek dan geen 20 mensen op een avond en nagenoeg niemand heeft na zo’n avond mijn visitekaartje, maar ik weet zeker dat degene die ik wél gesproken heb iets heeft gehad aan ons gesprek. Al is het maar een goede tuinman voor thuis, een tip over een interessant artikel, boek, film of product op internet, een leuk adresje in het buitenland, een verrassend andere kijk op een onderwerp, een goed idee of daadwerkelijk een nieuwe prospect of leverancier… Met andere woorden: er toe doen! Bijdragen. En als je op deze wijze dan al 18 jaar gemiddeld 3x per week naar een netwerkbijeenkomst gaat, dan bouw je een aardig netwerk op. Komt er nog eens bij dat ik zeer breed geïnteresseerd ben, meestal wel goede zin heb en mezelf een aantal jaren geleden heb wijsgemaakt: delen is vermenigvuldigen.

Dus voor de volgende netwerkbijeenkomsten raad ik u aan: Gaat heen en vermenigvuldig uw kennis. Praat niet over wat u kwijt wil. Vraag wat de ander nodig heeft. Ben een verbinder. En u zult zien dat netwerken niet alleen leuk wordt, maar ook loont.

Goede zaken!

Deze column werd gepubliceerd in de september editie van Brabant Breed.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.