In Blog, Inspiratie, Tips

Het prijzenseizoen voor de filmindustrie is in volle gang. De Golden Globes, Critics Choice Awards en Screen Actors Guild Awards vonden allemaal in januari een nieuwe openhaard om op te staan en eind februari worden de belangrijkste awards in de filmindustrie uitgereikt: de Academy Awards (Oscars).

Als audiovisueel productiehuis vinden wij het leuk om mee te speculeren over de mogelijke winnaars, maar ook om films aan het licht te stellen die géén nominatie ontvingen maar wel degelijk de moeite waard zijn! In deze blog zet onze crew de beste films van 2014 op een rijtje:

Jeroen Veldkamp – producent
Dit jaar heb ik helaas maar weinig films gezien. Maar van wat ik wél heb gezien, sprong Interstellar eruit.

Interstellar
Van de eerste tot de laatste seconde heb ik genoten. Adembenemend!

Edwin Huijben – regisseur
Het filmjaar 2014 was voor mij dramatisch. Bij het selecteren van mijn favoriete film word ik weer bevestigd in mijn gedachte dat ik echt meer films moet gaan kijken. Voor mij zijn er twee films die ik wil noemen: Heli en A Most Wanted Man.

A Most Wanted Man

-Heli: een confronterende, harde film die zich afspeelt in de Mexicaanse drugsoorlog. Ik moest de film echt even op mij in laten werken. Bij het napraten met een vriend besefte ik meer en meer hoe krachtig de vertelvorm van deze film was.
– A Most Wanted Man: een ijzersterke thriller die prachtig in beeld is gebracht door Anton Corbijn. Een goed verhaal met een mooie spanningsopbouw en indrukwekkende wendingen. Maar boven al is het één van de laatste films van een te vroeg overleden briljante acteur: Philip Seymour Hoffman (foto boven).

Silva Munsters – producer 
Ik kies voor The Imitation Game.
The Imitation Game
Deze film over wetenschapper en oorlogsheld Alan Turing moet je zien! Niet alleen omdat de film prachtig is en vanwege het goede acteerwerk… Vooral om het indrukwekkende, waargebeurde verhaal. Dat heeft op mij echt indruk gemaakt.

Julie-Renée Sonneveld – producer
Voor mij zijn er twee winnaars in het filmjaar van 2014, twee die bijna niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Boyhood en The Theory of Everything!

Boyhood

Boyhood heeft een geniaal concept en een briljante regisseur die zich met deze film heeft bewezen als ware visionair. Gedurende 12 jaar (real time, er is elk jaar 2 weken gefilmd om deze film te maken – foto boven) zien we een jongetje opgroeien van 6-jarige tot 18-jarige jongeman. Het gezin wordt aangestuurd door een alleenstaande moeder (Patricia Arquette – beste actrice van 2014). De film voelt als een kunstproject in plaats van als bioscoopfilm… Daarom vind ik Boyhood moeilijk te vergelijken met andere films.

Mijn andere favoriet, The Theory of Everything, laat het privéleven van de genie Stephen Hawking zien. De nadruk ligt op de band met zijn vrouw, in plaats van op zijn wetenschappelijke doorbraken. Deze film heeft de beste acteerprestatie in JAREN: Eddie Redmayne is fenomenaal als Stephen Hawking!

Elaine Leijssen – producer
De Vlaamse film Het Vonnis is één van mijn favoriete films van de afgelopen tijd.

Het Vonnis

Een spannende Vlaamse thriller, waarbij je als kijker echt gefrustreerd raakt door de onrechtvaardigheid waarmee de hoofdpersoon mee geconfronteerd wordt.

Rick Smits – cameraman en editor
The Wolf of Wall Street! Officieel een film uit december 2013, maar ik zag deze in het begin van 2014.

Wolf of Wall Street

Dat de film op de waarheid is gebaseerd, spreekt me erg aan. Daarnaast heeft The Wolf een geweldige acteerprestatie van Leonardo DiCaprio en zit er een heerlijke combinatie in van humor, spanning en hele bizarre situaties. Op Tomorrowland herbeleefde ik de film opnieuw, toen tijdens een show van Dimitri Vegas en Like Mike de ‘humming song’ uit de film werd ingestart. Het hele publiek deed mee met het deuntje!

Hans Nellen – motion designer
Mijn favoriete film van afgelopen jaar was natuurlijk The Grand Budapest Hotel!

The Grand Budapest Hotel

Regisseur Wes Anderson maakte al veel mooie films, maar The Grand Budapest Hotel is niet alleen cinematografisch briljant (ik heb weer genoten van zijn symmetrische kadrering), maar het verhaal, de humor en het acteerwerk (door o.a. Bill Murray, Adrien Brody, Willem Dafoe, Harvey Keitel, Jude Law en Edward Norton) is ook top notch. Een echte aanrader dus!

Lin Hou Oei – cameraman en editor
Ik ben het eens met de keuze van Jeroen – voor mij ging er in 2014 niets boven Interstellar!

Interstellar

Deze nieuwste film van Christopher Nolan, is een moderne science fiction film waarbij je achteraf nog lang kan praten over hoe het nou eigenlijk in elkaar stak, wat de wetenschap erachter zat, maar ook: hoe de film is gemaakt. Nolan staat erom bekend dat hij zo min mogelijk met green screens en special effects werkt; heel erg interessant om in je achterhoofd te houden als je de film kijkt.

Marianne de Proost – office manager
Dit filmjaar stond voor mij in het teken van twee hele verschillende films: Frozen en, net als Silva, The Imitation Game.

Frozen

Frozen kan ik met mijn kleine prinses Sammie nu nog steeds meerdere malen met zoveel plezier kijken! De karakters, het verhaal, de muziek, de beelden en de sfeer… Met als afsluiting een prinses die zegt dat wij samen net Anna en Elsa zijn, laat mij telkens weer smelten!

The Imitation Game raakte me op een andere manier. Een stuk geschiedenis, een waargebeurd verhaal, pure intelligentie, doorzettingsvermogen, verdriet, de voelbare eenzaamheid, de muziek… Het ontroerde me. En dat homoseksualiteit in die tijd strafbaar was, vind ik bizar. Kortom: een mooi maar ook triest verhaal.


Een aantal films die in deze blog werden genoemd, zijn ook genomineerd voor een (of zelfs meerdere) Academy Award! De Oscars worden op zondag 22 februari bekend gemaakt in Los Angeles. Voor liefhebbers is de ceremonie live te volgen via Film1, waarvan het kanaal vanaf 22:00 uur ’s avonds open worden gesteld voor iedereen – ook als u de zender niet binnen uw pakket valt.

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.