In Behind the scenes, Blog, VP Nieuws

Productiestagiaire Katrien van Engeland heeft niet stilgezeten tijdens haar stagetijd bij ons bedrijf. Naast haar werkzaamheden op de productieafdeling (callsheets maken, fotocastings opzetten, planningen maken, projecten begeleiden en assisteren op draaidagen) schreef ze ook een afstudeerscriptie voor haar HBO-studie aan de NHTV Breda. Het onderwerp: ons kantoorpand, SX Eindhoven.

IMG_1346

(foto: Paul Raats)

Sinds de zomer van 2014 bevinden wij ons in SX Eindhoven: een voormalig fabrieksgebouw van Philips dat is omgetoverd in een open office van vier verdiepingen. Er zijn zo min mogelijk gesloten kantoren en juist veel grote, open ruimtes. Binnen bedrijven zelf, maar ook binnen elke verdieping!  Er zijn geen muren geplaatst tussen de verschillende bedrijven -allemaal werkzaam in de driehoek sport, marketing en media- en dit gegeven zag Katrien als een interessant onderwerp voor haar scriptie. SX Eindhoven wil kruisbestuiving tussen bedrijven bevorderen, maar hoe gebeurt dit en hoeveel komt dit dan voor? De resultaten zijn zeer interessant:

– Veel bedrijven in SX geven aan dat de relatie met hun klanten is verbeterd, omdat klanten heel graag op bezoek komen in dit pand.

– Voor alle partijen in SX geldt dat hun netwerk is gegroeid. Sommige bedrijven hebben hierdoor ook opdrachten binnengehaald die onder andere omstandigheden niet op hun pad waren gekomen.

– Initiatiefnemer Triple Double is 30% gegroeid in het afgelopen jaar, niet alleen door SX, maar wel door een grote bijdrage van SX: door samenwerkingen binnen het pand én door de rol die zij vervullen binnen SX.

– Alle organisaties geven aan dat SX veel toevoegt aan het imago van hun bedrijf. Het is een mooi visitekaartje en, door het open karakter en het ontbreken van muren en deuren op elke verdieping, krijgen mensen zelfs een goed gevoel bij een bedrijf als er niemand van dat bedrijf aanwezig is.

– Er zijn al tientallen projecten gezamenlijk uitgevoerd tussen SX bedrijven onderling. De verwachting is dat dit aantal alleen maar gaat toenemen, omdat de bedrijven elkaar steeds beter leren kennen en daardoor weten wat zij aan elkaar kunnen hebben.

Veldkamp Produkties zelf heeft in het afgelopen jaar al vele opdracht- en animatiefilms ontwikkeld met Triple Double: onder andere voor opdrachtgevers M-Line en BOVAG. Ook hebben wij op dit moment twee zeer grote projecten lopen met onze directe buren:  marketing- en innovatiebureau Six Fingers.

Still

“Het doel van SX is niet om samen in één pand te zitten om minder huur te hoeven betalen, maar voor kruisbestuiving,” zegt Koen van Haastert, senior sportmarketeer bij Triple Double. Gedeeltelijk gebeurt dit door de ‘hardware’: het pand en diens faciliteiten, met o.a. een gezamenlijke kantine, een sportschool waar men samen kan sporten, zithoekjes waar men samen kunnen zitten en bijkletsen, een grote gezamenlijke trap die iedereen gebruikt en waar mensen elkaar groeten. Maar ook door de ‘software’: de bedrijven die zijn gekozen als onderdeel van SX. Omdat alle partijen binnen de sport-marketing-media driehoek vallen, heeft iedereen projecten waarbij het makkelijk is om samen te werken binnen het pand.

“Je ziet dat mensen met elkaar in gesprek zijn. Dat bedrijven niet samenklonteren tijdens de lunch, maar dat mensen bij andere bedrijven gaan zitten. Er wordt samen gesport. Je ziet op social media dat bedrijven projecten met elkaar doen. Het beweegt,” geeft Jeroen Veldkamp aan.

“SX is al lang geen experiment meer, want het is een groot succes. De manier waarop het nu al functioneert is al een groot succes,” zegt Bob van Oosterhout in een interview met Katrien. Hij verwijst hierin naar de stroom aan rondleidingen die door SX Eindhoven worden gegeven, klanten die met groot plezier een kijkje nemen in het gebouw, bedrijven die onderling met elkaar praten en binnenlopen met vragen omtrent kennis of zelfs opdrachten. “Het feit dat je zo dicht bij elkaar zit, dat helpt. Het zorgt ervoor dat je gewoon eerder aan elkaar denkt,” zegt ook Koen van Haastert.

_ICS9429

SX Eindhoven zorgt voor kansen die bedrijven anders niet hadden gekregen. Nieuwe leads, prospects, samenwerkingen, projecten en zelfs een nieuwe manier van communiceren en ‘out of the box’ denken. Dat is de conclusie van Katriens onderzoek. Haar scriptie is inmiddels ingeleverd op de NHTV, waar Katrien International Media & Entertainment Management studeert. Wij zijn trots op Katrien, en ook op de resultaten van ons kantoorpand!

Door de aanhoudende corona crisis zijn wij genoodzaakt onze uitvoerende productie-activiteiten te stoppen. Veldkamp Produkties transformeert naar Veldkamp Stories. Een adviesbureau dat betekenisvolle organisatiestrategieën transformeert naar indrukwekkende en effectieve verhalen.
Want; échte verandering begint met een goed verhaal!
Bezoek hier de website van Veldkamp Stories.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.